Skip to main content

Έκανε πάλι το θαύμα του!

Ο Ολυμπιακός έκανε και πάλι όλη την Ευρώπη να παραμιλάει, νίκησε 82-78 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και πέρασε στον τελικό της πιο δύσκολης και πιο αντιπροσωπευτικής Ευρωλίγκας όλων των εποχών.

Οι πρωταθλητές Ελλάδος νίκησαν 82-78 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, για τέταρτη σερί φορά σε Final Four, πέρασαν στον τελικό του Final Four της Πόλης και θα αντιμετωπίσουν την Κυριακή 21/5 στις 21:00 τη Φενέρμπαχτσε.

Το ματς άρχισε με την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου να το οδηγεί σε χαμηλό τέμπο. Έτσι ήρθε το 9-9 στο 6’. Αλλά με σερί 7-0 οι Ρώσοι προηγήθηκαν 16-9 πριν έρθει το 18-12 του πρώτου δεκαλέπτου.

Στη δεύτερη περίοδο, Μάντζαρης και Παπανικολάου έφεραν τα πάνω-κάτω και με συνεχόμενα τρίποντα έκαναν το 20-20. Ένα νέο σερί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όμως, με τους Ντε Κολό και κυρίως με τον Τεόντοσιτς, έστειλε και πάλι τη διαφορά στο -8 (28-20). Οι Ρώσοι διατηρούσαν τη διαφορά (33-23, 40-30) σε διψήφια επίπεδα πριν το 40-33 του ημιχρόνου.

Στο τρίτο δεκάλεπτο, με επιμέρους 12-4, οι Πειραιώτες μείωσαν σε 44-42, ο Παπανικολάου συνέχισε να κάνει σπουδαία δουλειά, το ίδιο και ο Πρίντεζης, ο Σπανούλης άρχισε να ζεσταίνεται και πλέον το ματς είχε γίνει ντέρμπι. Κάθε φορά που οι Ρώσοι περνούσαν 6-7 πόντους, αμέσως ο Θρύλος μάζευε τη διαφορά. Σπανούλης και Γκριν κράτησαν τη διαφορά σε μικρά επίπεδα, το ίδιο και ο Μάντζαρης και τότε ήταν που ο Θρύλος πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Ο μεγαλύτερος παίκτης στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, έκανε ξανά το θαύμα του και με πέντε συνεχόμενους πόντους έβαλε μπροστά την ομάδα μας, ο Γκριν έστειλε τον Θρύλο στο +3 και το τελικό 82-78 βρήκε τους μάγκες του Γιάννη Σφαιρόπουλου να πανηγυρίζουν την πρόκριση στον τελικό.

OI ΠΟΝΤΟΙ

Δεκάλεπτα: 18-12, 40-33, 64-60, 78-82.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ιτούδης): Ντε Κολό 16, Τεόντοσιτς 23 (4), Όγκουστιν 6, Φριντζόν, Τζάκσον 12 (2), Βορόντσεβιτς 2, Χίγκινς 6, Κριάπα 3, Κουρμπάνοφ 2, Χάινς 8.

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 8 (2), Μπιρτς 4, Γιανγκ , Παπαπέτρου 3, Σπανούλης 14 (1τριπ, 6ασ), Αγραβάνης 8 (2), Μιλουτίνοφ 5, Πρίντεζης 14 (1τριπ, 7ριμπ), Παπανικολάου 14 (4τριπ, 9ριμπ), Μάντζαρης 12 (4τριπ, 6ριμπ).

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Είναι μια πολύ σημαντική νίκη, κάθε φορά είναι έτσι σε έναν ημιτελικό. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου. Είναι πολύ σημαντικό ότι δεν πανικοβληθήκαμε όταν η ΤΣΣΚΑ ξέφυγε. Επίσης τα δύο τρίποντα που βάλαμε στο τέλος της δεύτερης περιόδου. Στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους πλησιάσαμε πολύ την ΤΣΣΚΑ, ξέφυγαν ξανά με διψήφια διαφορά, αλλά δεν καταθέσαμε τα όπλα. Χτίσαμε το παιχνίδι μας στο δεύτερο ημίχρονο, ειδικά στην τελευταία περίοδο, αρχίζοντας από την άμυνα και βάλαμε κάποια μεγάλα σουτ. Όταν περάσαμε μπροστά είχαμε το καθαρό μυαλό να διαβάσουμε το παιχνίδι και να ελέγξουμε το ματς σε άμυνα και επίθεση. Είναι μια μεγάλη νίκη απέναντι σε έναν σπουδαίο αντίπαλο, την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Είπα στους παίκτες μου να απολαύσουν τη νίκη μέχρι να φύγουμε από το γήπεδο και μετά να συγκεντρωθούν στον τελικό. Ευχαριστώ τους φιλάθλους μας που ήρθαν εδώ και πιστεύω πως τους δώσαμε μεγάλη χαρά».

Ερωτηθείς για τη συνεισφορά των Ελλήνων παικτών είπε: «Δεν θέλω να χωρίσω την ομάδα σε δύο κομμάτια. Όλοι είμαστε ένα, κερδίζουμε και χάνουμε όλοι μαζί. Δεν έχω πρόβλημα να σκοράρει ένας μια μέρα και ένας άλλο την άλλη. Σημασία δεν έχει ποιος θα σκοράρει, αλλά όποιος μπαίνει να δίνει το παν και μετρούν όλα. Όταν κρατάς μια τόσο ταλαντούχα ομάδα σαν την ΤΣΣΚΑ στους 14 πόντους στην τελευταία περίοδο, αυτό είναι αποτέλεσμα ομαδικής λειτουργίας. Φυσικά έχουμε έναν κορμό με μεγάλη εμπειρία, αλλά κι εκείνοι βοήθησαν τους πιο άπειρους να είναι έτοιμοι να παίξουν».

Για το γεγονός ότι φώναζαν το όνομά του τόνισε: «Είμαι χαρούμενος που κερδίσαμε. Πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες. Ευχαριστώ τους φιλάθλους, αλλά προτιμώ να φωνάζουν ρυθμικά τα ονόματα των παικτών».

Σχετικά με την ψυχραιμία του, αλλά και τον πανηγυρισμό στο τρίποντο του Γκριν, τόνισε: «Πανηγύρισα για τον παίκτη μου, όχι για τη νίκη. Είναι ένας πολύ ταλαντούχος παίκτης, αλλά δεν έχει εμπειρία από Final Four. Αυτά τα ματς είναι τα πιο σημαντικά στην καριέρα του. Ήξερα πως αν και δεν άρχισε καλά το ματς θα κάνει καλή εμφάνιση και στο δεύτερο ημίχρονο ήταν εξαιρετικός. Πιστεύω σε όλους τους παίκτες μου και είμαι χαρούμενος γι’ αυτούς».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΡΑΒΑΝΗΣ: «Στην αρχή ήμουν εκτός ρυθμού, ήμουν τρακαρισμένος δεν ξέρω γιατί. Από κει και πέρα, όμως, είχα στο μυαλό μου πως δεν γίνεται να περάσει ένα τέτοιο μεγάλο ματς και να μην βοηθήσω την ομάδα μου να πετύχει τον στόχο της. Είμαι πολύ χαρούμενος για όλους. Τα σουτ του Κώστα (σ.σ. Παπανικολάου), του Έρικ (σ.σ. Γκριν), του Βασίλη (σ.σ. Σπανούλη), ήταν πολύ κρίσιμα. Όλοι κάναμε σπουδαία δουλειά, αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμα τον τίτλο».

Για την διαφορά του Ολυμπιακού από την ΤΣΣΚΑ: «Επειδή ο τίτλος κρίνεται σε ένα ματς, στο Final-4 βλέπεις ποιες ομάδες είναι πραγματικά ομάδες. Εμείς είμαστε πραγματικά μια ομάδα. Παίζουμε με το ίδιο μυαλό, είτε μας βγαίνουν τα πράγματα, είτε όχι. Αυτή είναι η διαφορά μας με την ΤΣΣΚΑ».

Για το τι ειπώθηκε στο ημίχρονο: «Παίζαμε μέτρια και ήμασταν μόλις επτά πόντους πίσω. Εμάς δεν μας έβγαινε τίποτα και η ΤΣΣΚΑ έβαζε τα πάντα. Το βλέπαμε, ξέραμε ότι θα έρθει».

ΚΕΜ ΜΠΙΡΤΣ: «Νιώθω φανταστικά ενόψει του ματς της Κυριακής. Καμία πίεση για εμάς, είμαστε το αουτσάιντερ. Ήταν τρελά αυτά που έκανε ο Βασίλης (σ.σ. Σπανούλης) στο παρκέ. Τον παρακολουθούσα τα τελευταία χρόνια και τώρα το να παίζω δίπλα του είναι εκπληκτικό. Είναι φανταστικός και ξέρετε ότι θα επιστρέφαμε».

ΕΡΙΚ ΓΚΡΙΝ: «Είναι απίστευτο! Ήμασταν ομάδα εκεί έξω και τώρα πρέπει να το πανηγυρίσουμε. Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι για τον τελικό της Κυριακής. Ένιωσα υπέροχα που έβαλα τα μεγάλα σουτ, ειδικά από τη στιγμή που είχα χάσει κάποια εύκολα νωρίτερα. Όλοι ξέρουμε πως ο Σπανούλης μπορεί να κάνει αυτό που έκανε. Ακόμα κι όταν είναι κακός μία, δύο ή τρεις περιόδου, στο τέλος θα κάνει… step up! Ήμασταν μια χαρά στο ημίχρονο, κάναμε καλή δουλειά ως τότε. Ο κόουτς μας είπε να παίξουμε σκληρά, όπως και κάναμε».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, καταφέραμε να φέρουμε για άλλη μια φορά τον Ολυμπιακό στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Δείξαμε χαρακτήρα και είχαμε διάρκεια κι έτσι πήραμε το παιχνίδι σήμερα. Το πιο σημαντικό είναι ότι μείναμε συγκεντρωμένοι στο πλάνο μας και όταν γύρισε η ζυγαριά ήμασταν εκεί για να αρπάξουμε το παιχνίδι».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ: «Θέλω να συγχαρώ τον Ολυμπιακό για τη νίκη και την πρόκριση στον τελικό. Ο ημιτελικός είναι σαν τελικός. Είχαμε κάποιες καλές στιγμές, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσαμε να διατηρήσουμε τις καλές διαφορές που είχαμε. Μας πλήγωσε ότι ο Ολυμπιακός πάλεψε περισσότερο στα ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο παιχνίδι και έμεινε σε αυτό με πολλούς αναπληρωματικούς. Ήταν ένα κλειστό ματς, που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Μπορούμε να πούμε πολλά αναλύοντας τι έγινε. Είναι μια δύσκολη στιγμή για μας, δεν θα έχουμε την ευκαιρία να υπερασπιστούμε τον τίτλο μας στον τελικό, αλλά θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να πιστέψουμε στους εαυτούς μας».

Για τις ήττες από τον Ολυμπιακό: «Η ιστορία λέει ότι χάσαμε δύο ημιτελικούς από τον Ολυμπιακό, από τότε που είμαι εγώ στον πάγκο. Είναι σπουδαία ομάδα. Δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο αντίπαλο. Είναι μια καλή ομάδα. Εμείς είχαμε σε όλη τη σεζόν πολύ καλή κυκλοφορία, αλλά σήμερα μας έβγαλαν από το ρυθμό μας. Η ιστορία δεν παίζει μπάσκετ. Μπορεί να πιστεύετε ό,τι θέλετε, αλλά η σημασία είναι το τώρα».

ΚΑΙΛ ΧΑΙΝΣ: «Πονάει όταν δουλεύεις τόσο σκληρά για κάτι και καταλαβαίνεις ότι δεν θα γίνει. Είχαμε τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του ματς, αλλά στο τέλος ήταν πιο εύστοχοι από εμάς. Είχαν δεύτερες ευκαιρίες και έβαλαν μεγάλα σουτ. Αυτό ουσιαστικά έγινε. Ήταν ένας συνδυασμός δεύτερων ευκαιριών και τριπόντων. Οι δεύτερες ευκαιρίες τους έδωσαν αυτοπεποίθηση. Παίξαμε καλή άμυνα, κάναμε τάπες, αλλά τα επιθετικά ριμπάουντ τους έδωσαν περισσότερα σουτ, τους έδωσαν αυτοπεποίθηση και τους επέτρεψαν να μείνουν στο παιχνίδι»

ΑΑΡΟΝ ΤΖΑΚΣΟΝ: «Πιστεύω ότι πνευματικά υπάρχουν άνθρωποι που τους έχει στοιχειώσει ο Ολυμπιακός. Όταν επιστρέφουν απέναντί μας, είναι πάντα ένας είδος διστακτικότητας από την πλευρά μας. Βιαζόμαστε να κάνουμε ό,τι κάνουν. Παίζουν επιθετικά και εμείς έπρεπε να απαντήσουμε το ίδιο. Είναι σαν ένα… φάντασμα που έρχεται και μας στοιχειώνει. Νομίζω ότι δεν περιορίσαμε κάποιους παίκτες καλά. Πρέπει να δώσουμε τα εύσημα τόσο στον Ολυμπιακό, όσο και στους Μάντζαρη και Παπανικολάου. Το αξίζουν. Αυτοί οι δύο έπαιξαν εκπληκτικά και πρέπει να τους δώσουμε τα εύσημα»