Skip to main content

Επιστροφή στις νίκες

Ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε στο ΣΕΦ της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 88-80 , στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας και επέστρεψε στον δρόμο των επιτυχιών.

Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν το νωθρό ξεκίνημα της ομάδας μας, "χτύπησαν" από την περιφέρεια και πήραν μια διαφορά 7π. (11-18, στο 7'). Οι παίκτες του Ντέιβντ Μπλατ δεν έδειξαν την απαραίτητη υπομονή στην επίθεση, ώστε να κυκλοφορήσουν σωστά την μπάλα και να πάνε σε σωστές επιθετικές επιλογές... Έτσι, παρότι μείωσαν στο καλάθι (16-18) με ατομικές προσπάθειες -κυρίως του Νάιτζελ Γουίλιαμς - Γκος, επέτρεψαν στην Μακάμπι να διατηρήσει τον έλεγχο μέχρι και το 11' (18-24). Το σχήμα με τους Μάντζαρη, Τουπάν, Βεζένκοφ, Τίμα και ΛεΝτέι "λειτούργησε" πολύ καλά και στις δύο πλευρές του γηπέδου και χάρη σε αυτό ο Ολυμπιακός κατάφερε να προσπεράσει με ένα σερί 11-0 (29-24, στο 13'). Η ομάδα του Λαού ισοφάρισε σε 32-32 στο 16', όμως, με επιθετικό οδηγό τον Γιώργο Πρίντεζη οι "ερυθρόλευκοι" ανέκτησαν τον έλεγχο και έκλεισαν το πρώτο εικοσάλεπτο προηγούμενοι με 45-37.

Με πιεστική άμυνα και καλές επιθετικές επιλογές η ομάδα μας αύξησε ακόμη περισσότερο τις αποστάσεις και βρέθηκε στο +15 (54-39, στο 22'). Η Μακάμπι αντέδρασε, "χτύπησε" ξανά από την περιφέρεια και μείωσε σε 59-52 στο 27'). Ο Γιώργος Πρίντεζης, ωστόσο, έδωσε με ένα εντυπωσιακό κάρφωμα το σύνθημα της αντεπίθεσης... Ο Ολυμπιακός έδειξε υπομονή στην επίθεση, ο Βασίλης Σπανούλης βρήκε στόχο από τα 6.75μ. και ο δείκτης της διαφοράς έγινε και πάλι διψήφιος (68-55, στο 29'). Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε στην 4 περίοδο... Οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ "συντήρησαν" την διψήφια διαφορά μέχρι και το 37' (79-67). Στο σημείο αυτό, όμως, οι φιλοξενούμενοι πέρασαν στην αντεπίθεση, εκμεταλλεύτηκαν τα αμυντικά κενά του Ολυμπιακού και την υπεροχή τους στα επιθετικά ριμπάουντ και μείωσαν στους 6π. (83-77, 36'' για το τέλος). Ωστόσο, σουτ τριών πόντων 12'' για το τέλος ο Άξελ Τουπάν "καθάρισε" την υπόθεση νίκη...

Δεκάλεπτα: 18-21, 45-37, 68-57, 88-80.

Ολυμπιακός (Μπλατ): Γουίλιαμς-Γκος 14 , Τουπάν 15 (4), Σπανούλης 16 (3τρ., 5 ασ.), Τίμα 3 (1), Μιλουτίνοφ 2, Στρέλνιεκς, Βεζένκοφ 7 (8 ρ.), Πρίντεζης 13, Παπανικολάου 6(1), Μάντζαρης, ΛεΝτέι 12 (3/4 δίποντα, 6/8 βολές)

Μακάμπι Τ.Α. (Σπάχια): Ρέι, Ο' Μπράιαντ 12 (1), Καλοιάρο 6 (2), Ρολ 12 (2), Κέιν 22 (3), Τάιους 2, Ντιμπαρτολομέο 12 (1), Κοέν, Μπλακ 10, Ζούσμαν 4

"Είμαι περήφανος για τον τρόπο που αντέδρασαν οι παίκτες μου"

Ικανοποιημένος από την αντίδραση των παικτών του μετά την ήττα της προηγούμενης εβδομάδας εμφανίστηκε ο Ντέιβιντ Μπλατ: «Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι. Θεωρώ πως και οι δύο ομάδες έπαιξαν καλά. Υπήρχε ένα σημείο στο παιχνίδι που πήραμε τον έλεγχο και καταφέραμε να παίξουμε με τον τρόπο που θέλαμε, αλλά δεν ήταν εύκολο να διατηρήσουμε την διαφορά. Η Μακάμπι Τ.Α. είναι πάρα πολύ δυνατή ομάδα, δεν είχε δύο πολύ σημαντικούς της παίκτες και είμαι σίγουρος πως όσο κυλά η σεζόν θα παίξει πολύ καλύτερα. Και όπως ξέρετε, η Μακάμπι έχει όλον μου τον σεβασμό. Είμαι πολύ περήφανος από τον τρόπο που οι παίκτες μου αντέδρασαν μετά την ήττα της προηγούμενης εβδομάδας και αυτό δείχνει τον χαρακτήρα που έχουμε».

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να βελτιώσει η ομάδα του, απάντησε: «Η σταθερότητα… Μιλήσατε για άμυνα. Είχαμε δύο φτωχά αμυντικά δεκάλεπτα και δύο σπουδαία. Νιώθω πως η σταθερότητα είναι κάτι που έρχεται με τον καιρό, με την σκληρή δουλειά, θέλω να πιστεύω πως είναι κάτι που έρχεται μέσα από την προπονητική καθοδήγηση. Είμαι, όμως, χαρούμενος με την αφοσίωση των παικτών μου. Θέλουν να είναι καλοί, θέλουν να είναι καλή ομάδα. Έτσι συμπεριφέρονται κάθε μέρα στην προπόνηση και κάθε φορά που πατάνε το παρκέ. Πιστεύω πως αυτή η σταθερότητα θα έρθει γιατί η προσπάθεια γίνεται, όπως και η αφοσίωση».

Για το αν το ομαδικό παιχνίδι σε άμυνα και κυρίως σε επίθεση είναι το νέο σήμα κατατεθέν του Ολυμπιακού, είπε: «Δεν προσπαθώ να ξεχωρίσω τον εαυτό μου από όποιον προπονητή ή όποια ομάδα ήταν εδώ πριν από εμένα. Απλά αυτός είμαι εγώ ως προπονητής. Κοουτσάρω ένα γκρουπ παικτών που μαζί με τη διοίκηση φέραμε για να παίξει με έναν συγκεκριμένο τρόπο και όπως βλέπετε αυτό κάνει… Αλλά ήταν σωστή η παρατήρησή σας. Παίζουμε με πολλά παιδιά γιατί το τέμπο που παίζουμε είναι υψηλό. Και χρειαζόμαστε παιδιά να είναι έτοιμα να μπουν και να δώσουν σημαντικά λεπτά… Όχι να έχουμε έξι – επτά παίκτες να παίρνουν το χρόνο συμμετοχής. Κάτι τέτοιο δεν θα μας επέτρεπε να παίξουμε με τον τρόπο που θέλουμε».

Όταν του ζητήθηκε να απαντήσει πότε ο Ολυμπιακός θα είναι σε θέση να κερδίσει από την άμυνά του, ξεκαθάρισε: «Κερδίσαμε το τελευταίο παιχνίδι με τον Ήφαιστο. Περιορίσαμε τον αντίπαλό μας στους 46 πόντους. Και την Κίκμι την κερδίσαμε και πέτυχε 66 πόντους. Αυτό ήταν πολύ καλό. Θα πω αυτό… Δεν έχει να κάνει μόνο με τον αριθμό των πόντων… Πολλές φορές έχει να κάνει με την κατοχή της μπάλας και την ταχύτητα και αυτό σημαίνει πως αν είναι σε γρήγορο τέμπο τότε και η άλλη ομάδα θα σκοράρει περισσότερο. Έχει να κάνει με τα ποσοστά, τα ριμπάουντ, τα λάθη…».

Ο προπονητής της Μακάμπι Τ.Α., Νέβεν Σπάχια, τόνισε: «Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος απόψε. Εμείς κάναμε καλό παιχνίδι στο δεύτερο μέρος, αλλά όχι τόσο καλά ώστε να ‘ξαφνιάσουμε’ τον Ολυμπιακό, που έπαιξε πολύ έξυπνα. Αν δείτε τα στατιστικά θα δείτε την διαφορά στα φάουλ που μας δημιούργησαν πρόβλημα και τον έστειλαν στην γραμμή των βολών. Θεωρώ πως είχαμε μεγάλη διαφορά από το πρώτο στο δεύτερο εικοσάλεπτο. Παίξαμε πιο έξυπνα, αλλά όπως είπα για να κερδίσουμε τον Ολυμπιακό θα πρέπει να παίζουμε έτσι σαράντα λεπτά και όχι είκοσι. Ως προπονητής και με μεγάλη εμπειρία στην καριέρα μου, ήξερα πως χωρίς τον Πάργκο και τον Γουίλμπεκιν θα ήταν δύσκολο. Το πόσο σημαντικοί είναι για εμάς, δεν χρειάζεται καν να το πω. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αναγκάζεσαι να προετοιμαστείς διαφορετικά. Και δυστυχώς δεν λειτούργησε αυτό για εμένα… Θα είναι δύσκολο, ας είμαστε ειλικρινείς… Χωρίς αυτούς δεν έχουμε πλέι μέικερ να καθοδηγήσουν την ομάδα και υπό αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να παίξεις. Αν έμεναν εκτός οι Σπανούλης και Γουίλιαμς Γκος για τον Ολυμπιακό, θα ήταν δύσκολα τα πράγματα».

Ζακ ΛεΝτέι: «Κάθε φορά που παίζουμε άμυνα, μας βοηθάει πολύ. Στην επίθεση βρίσκουμε ρυθμό, αλλά η άμυνα είναι η βάση για να στηριχτούμε. Η βραδιά ανήκει σε πολλούς παίκτες, πολλοί βοήθησαν στο σκοράρισμα. Όλοι μπορούν να μπουν και να βοηθήσουν. Θέλω να συνεχίσω να βγάζω τον εαυτό μου και να κάνω αυτά που μπορώ για την ομάδα. Δίνω κάτι διαφορετικό και θέλω να συνεχίσω να βελτιώνομαι, για να γίνω ο καλύτερος».

Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος: "Ο Ολυμπιακός βρήκε τις λύσεις από την ενέργεια στην άμυνα. Όταν πιέσαμε βγάλαμε επιτυχημένους αφνιδιασμούς, απέναντι σε μια καλή ομάδα όπως η Μακάμπι. Είχαμε κάποια σκαμαπνεβάσματα, αλλά είναι λογικό καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα. Με την πάροδο του χρόνου ο Ολυμπιακός θα γίνεται καλύτερος. Είχαμε διψήφιο σκορ από πέντε παίκτες και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να πάρει ο Ολυμπιακός αυτή τη νίκη".