Skip to main content

Ήττα στην εκπνοή...

 Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την Φενέρμπαχτσε με 72-73 στο ΣΕΦ, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας.

Περιφερειακή αστοχία και χαμένα ριμπάουντ έδωσαν την ευκαιρία στην Φενέρμπαχτσε να επιβάλει τον ρυθμό της και να πάρει μια διαφορά 6π. (10-16 στο 7'). Μέχρι το 8ο λεπτό ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είχε προλάβει να υποπέσει σε δύο φάουλ, γεγονός που ανάγκασε τον Ντέιβιντ Μπλατ να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του... Με "5" τον Γιώργο Μπόγρη και "4" τον ΛεΝτέι, η ομάδα πίεσε περισσότερο στην άμυνα, βρήκε λύσεις στην επίθεση και προσπέρασε με 24-23 στο 12'. Με την επιστροφή του Σέρβου σέντερ στο παρκέ και την είσοδο του Άξελ Τουπάν, ο Ολυμπιακός έτρεξε ένα επί μέρους σκορ 11-4 και βρέθηκε στο +8 (35-27, στο 16'). Η απάντηση των φιλοξενουμένων, ωστόσο, ήταν άμεση... "Χτύπησαν" από τη περιφέρεια , εκμεταλλεύτηκαν την επιθετική καθίζηση των "ερυθρολεύκων" που έμειναν χωρίς σκορ για κάτι παραπάνω από τρία λεπτά και με ένα σερί 10-0 έφεραν τα πάνω κάτω (35-39, στο 19'). Τελικά με ένα καλάθι του Νάιτζελ Γουίλιαμς - Γκος και 2/2 ελεύθερες βολές του Γιώργου Πρίντεζη, η ομάδα μας ισοφάρισε σε 39-39, με την ολοκλήρωση του πρώτου εικοσαλέπτου.

Στην επανάληψη, η ομάδα μπήκε με αρκετή ενέργεια, πίεσε στην άμυνα και με επιθετική αιχμή τον Κώστα Παπανικολάου βρέθηκε στο +6 (51-45, στο 28'). Η Φενέρμπαχτσε, ωστόσο, δεν έδειχνε διατεθειμένη να εγκαταλείψει την μάχη... Εκμεταλλεύτηκε την περιφερειακή της ευστοχία και τις κακές επιθετικές επιλογές των "ερυθρολεύκων" και προσπέρασε με 55-58 στο 33'. Από το σημείο αυτό και μετά το ματς εξελίχθηκε σε ντέρμπι πρώτου μεγέθους, με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να δίνει εντυπωσιακό κάρφωμα στον Ολυμπιακό προβάδισμα 2π. (69-67), 1:40 για το τέλος. Ακολούθησαν, ωστόσο, τραγικές επιθετικές επιλογές και έξι σερί πόντοι του Κώστα Σλούκα (3/3 βολές και ένα τρίποντο), που έδωσαν στην Φενέρ "αέρα" 4π. (69-73, στο 39'). Με τρίποντο ο Παπανικολάου μείωσε σε 72-73 37'' για την λήξη, το άστοχο τρίποντο του Κάλινιτς μετά την καλή άμυνα των "ερυθρολεύκων", αλλά και η κάκιστη επιλογή του Γουίλιαμς Γκος στην εκπνοή, ο οποίος έχασε το σουτ και μαζί την ευκαιρία να "λυτρώσει" τον Ολυμπιακό.

Δεκάλεπτα: 18-21, 39-39, 53-50, 72-73.

Ολυμπιακός (Μπλατ): Γουίλιαμς-Γκος 13 (1τρ., 5 ασίστ), Τουπάν 6(2), Σπανούλης 8 (1τρ., 5 ασ.), Τίμα, Μιλουτίνοφ 6 , Στρέλνιεκς 2 , Πρίντεζης 10 (10 ριμπ.), Παπανικολάου 18 (2), Μάντζαρης 2, Μπόγρης 4, ΛεΝτέι 3(1).
Φενερμπαχτσε (Ομπράντοβιτς): Μέλι 8(2), Μαχμούτογλου 12(4), Κάλινιτς 16(1), Σλούκας 20 (1), Γκούντουριτς, Γκιουλέρ, Ντίξον 2, Ντουβερίογλου 2, Ντατόμε 7 (1), Λοβέρν 6

"Να μείνουμε ενωμένοι"
 
Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ, τόνισε: "Πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω τους φιλάθλους μας που ήρθαν και μας υποστήριξαν. Έγινε ένα πάρα πολύ σκληρό υψηλού επιπέδου παιχνίδι, ανάμεσα σε δύο πολύ καλές ομάδες. Μερικές φορές τα παιχνίδια κρίνονται σε ένα δύο plays και δυστυχώς για εμάς έκαναν ένα παραπάνω από εμάς. Αυτή ήταν η διαφορά στο παιχνίδι. Μικρά πράγματα κάνουν τη διαφορά και απόψε πολύ λίγα, αλλά μικρά πράγματα έκαναν τη διαφορά. Η σεζόν είναι μακρά και πρέπει να μείνουμε ενωμένοι ως ομάδα.  Να βελτιωθούμε σε αυτά τα μικρά πράγματα και να κερδίζουμε παιχνίδια σαν και αυτό. Και πιστεύω πως θα το κάνουμε".
 
Σε ερώτηση σχετικά με τη μη χρησιμοποίηση του Βασίλη Σπανούλη στα τελευταία λεπτά του αγώνα, ξεκαθάρισε: "Ήταν απόφασή μου. Ήταν τα match up τέτοια και πήγα με αυτά που θεωρούσα σωστά match up ειδικά στην άμυνα, ώστε να μας δώσω την ευκαιρία να πάρουμε το παιχνίδι. Αυτό ήταν όλο". Για την αδυναμία του Ολυμπιακού να κρατήσει την διαφορά, όταν παίρνει ένα σημαντικό προβάδισμα, σχολίασε: "Προφανώς αυτό είναι πρόβλημα. Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά στο να κρατάμε το προβάδισμα".

Από την πλευρά του ο προπονητής της Φενέρμπαχτσε, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, δήλωσε: "Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να πω έτσι όπως κρίθηκε το παιχνίδι... Στην τελευταία επίθεση ο Γουίλιαμς Γκος έχασε το σουτ και αυτό σημαίνει πως και ο Ολυμπιακός είχε την πιθανότητα να πάρει τη νίκη. Θεωρώ πως φτάσαμε σε αυτό το κρίσιμο σημείο, όταν στο τελευταίο λεπτό ο Ολυμπιακός σκόραρε στην λήξη των επιθέσεών του τρίποντα, ένα με τον Γκος και μετά το άουτ το απίστευτο σουτ του Παπανικολάου. Όμως, αυτή είναι η ομορφιά του μπάσκετ. Στην τελευταία κατοχή μας, επιθετικά δεν παίξαμε τόσο καλά. Ήταν καλό του σουτ του Κάλινιτς, όμως, αστόχησε και ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία του στην τελευταία επίθεση. Έγινε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι, κλειστό. Είναι σημαντική νίκη για εμάς, όμως, είμαστε μόλις στην 7η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Έχουμε πολλά παιχνίδια μπροστά μας και πρέπει να προσπαθήσουμε να παίξουμε καλύτερα".