Skip to main content

Πέρασαν από την Πυλαία οι "ερυθρόλευκοι"

Με νίκη αποχαιρέτησε το 2018 ο Ολυμπιακός. Eπιβλήθηκε στην Πυλαία του ΠΑΟΚ με 78-68, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της Betshop Basket League.

Το νωθρό τους ξεκίνημα, σε συνδυασμό με την περιφερειακή ευστοχία του Φιλ Γκος, ήταν τα στοιχεία που ανάγκασαν τους "ερυθρολεύκους" κυνηγούν στο σκορ. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 15-7 στο 6', όμως, οι αλλαγές του Ντέιβιντ Μπλατ (ο οποίος πριν καν τελείωσει η πρώτη περίοδος είχε προλάβει να χρησιμοποιήσει τους 11 από τους 12 παίκτες του), επέτρεψαν στην ομάδα μας αρχικά να μειώσει στους 3π. (19-16, στο 10') και στην συνέχεια να προσπεράσει με 22-20 στο 13'. Οι γηπέδούχοι συνέχισαν να εκτελούν από τα 6.75μ., όμως, ο Ολυμπιακός τους "πλήρωσε" με το ίδιο νόμισμα (συνολικά στο α' μέρος ο ΠΑΟΚ είχε 7/17 τρίποντα και ο Ολυμπιακός 9/19!). Οι Βασίλης Σπανούλης και Γιάνις Στρέλνιεκς άνοιξαν πυρ από την περιφέρεια και συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε η ομάδα μας να κλείσει το πρώτο εικοσάλεπτο με θετικό πρόσιμο (+6, 35-41).

Το πρώτο τρίλεπτο της 3ης περιόδου ήταν "νεκρό" επιθετικά για τους παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ, όμως, χάρη στην καλή τους άμυνα απέτρεψαν τον ΠΑΟΚ να πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη των 3π. (38-41). Στην συνέχεια με ένα σερί 8-0 βρέθηκαν στο +9 (40-49, στο 26') και με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Πρίντεζη διατήρησαν τις αποστάσεις μέχρι και το 28' (48-55). Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε την επιμονή των "ερυθρολεύκων" να σουτάρουν -χωρίς επιτυχία- από τα 6.75μ. (συνολικά είχαν μόλις μια προσπάθεια περισσότερη στα δίποντα σε σχέση με τα τρίποντα, 17/35 έναντι 12/34!) και με ένα σερί 9-0 προσπέρασαν με 57-55 στο 31'. Τελικά, με όπλο του την άμυνα, την σαρωτική του υπεροχή στα ριμπάουντ (οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ μάζεψαν 47 "σκουπίδια" έναντι 28 του ΠΑΟΚ) και επιθετικές αιχμές τους Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ, ο Ολυμπιακός αποκατέστησε άμεσα την τάξη, επέβαλε απόλυτα τον ρυθμό του (59-70 στο 35') και έφτασε άνετα στην τελική επικράτηση.

 

Δεκάλεπτα: 19-16, 35-41, 54-55, 68-78.

ΠΑΟΚ (Παπαθεοδώρου): Χρυσικόπουλος 4, Κόνιαρης 3 (1), Τέπιτς 10(2), Γκος 16 (5), Μορέιρα 16, Ζάρας, Μαργαρίτης 2, Σχίζας, Αθηναίου 3 (1), Χάτσερ 7, Τζόουνς 7 (1)

Ολυμπιακός (Μπλατ): Βεζένκοφ, Σπανούλης 10 (3τρ., 5 ασίστ), Μιλουτίνοφ 17 (13 ριμπ.), Παπανικολάου 6(2), Στρέλνιεκς 14 (2), Πρίντεζης 19 (2τρ., 9 ριμπ., 6 ασ.), Μπόγρης, Μάντζαρης , Γουίλιαμς-Γκος 6 (2 τρ.), Τουπάν 6 (1), ΛεΝτέι

 

"Θέλω λιγότερα λάθη και καλύτερα ποσοστά στα τρίποντα"!

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ, δήλωσε: "Ήταν ένα καλό και σκληρό παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ είναι ανταγωνιστική ομάδα, οργανωμένη και παίζει καλό μπάσκετ. Όταν παίξαμε καλή άμυνα στα τρίποντα του ΠΑΟΚ στο δεύτερο ημίχρονο, το παιχνίδι άλλαξε υπέρ μας. Νομίζω ότι είχαμε καλή κίνηση κι αν είχαμε πετύχει κάποια ελεύθερα σουτ θα είχαμε κερδίσει πιο εύκολα. Αν κάνεις καλή δουλειά στα ριμπάουντ και στην άμυνα και έχεις ομαδικό πνεύμα, τότε δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να κερδίσει οποιοδήποτε παιχνίδι. Εμείς κάναμε δύο από όλα αυτά, όμως, υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να παρουσιαστούμε καλύτεροι. Πιστεύω πως στην συνέχεια θα τα καταφέρουμε".

Όταν ρωτήθηκε αν θα ζητήσει ως δώρο από τον Άγιο Βασιλη έναν γκαρντ, απάντησε: "Προσωπικά δεν γιορτάζω τα Χριστούγεννα. Αλλά σίγουρα θέλω να ευχηθώ σε όλους καλές γιορτές. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα σε αυτή την όμορφη χρονικά περίοδο. Όλοι είναι σε καλή διάθεση και νιώθω υπέροχα να βρίσκομαι σε μια χαρούμενη Ελλάδα. Αυτό που θα ζητούσα είναι λιγότερα λάθη και μεγαλύτερη ευστοχία στα τρίποντα".

Στην συνέχεια εξήγησε γιατί η ομάδα του πήρε τόσες πολλές προσπάθειες από την γραμμή των 6.75μ. "Χάσαμε πολλά ελεύθερα σουτ. Τακτικά ο ΠΑΟΚ έπαιξε καλή άμυνα. Μέρος της τακτικής τους είναι να προστατεύουν το ζωγραφιστό. Σε πιέζουν να βγεις στην περιφέρεια. Επίσης έπαιξαν με παγίδες στο ποστ και προσπάθησαν να μας βγάλουν από το πλάνο μας. Σε αναγκάζουν να κάνεις πολλά σουτ. Έτσι εξηγούνται οι 34 προσπάθειες στα σουτ τριών πόντων και οι 35 στα δίποντα. Αν ρωτήσετε τους Χιούστον Ρόκετς είναι καλή η αναλογία, αλλά εμείς δεν είμαστε οι Ρόκετς, δεν έχουμε τέτοιους σουτέρ. Όμως, πρέπει να κάνεις αυτό που χρειάζεται για να κερδίσεις και εμείς το κάναμε. Πήραμε τα ριμπάουντ, κάναμε μεγάλα plays την κατάλληλη στιγμή και πήραμε το αποτέλεσμα. Ο ΠΑΟΚ είναι καλή ομάδα, πρέπει να το πούμε αυτό. Γνωρίζω τον προπονητή του ΠΑΟΚ. Ήταν κόουτς της Εθνικής Ελλάδος U20 πριν από περίπου δύο χρόνια και είχε κερδίσει στον τελικό το Ισραήλ. Σε εκείνη την ομάδα ήταν ο γιος μου και τον θυμάμαι πολύ καλά. Δεν ξέρω αν το είχατε δει αυτό το παιχνίδι, αλλά μέχρι τον τελικό ο Ταμίρ ήταν ειλικρινά ο καλύτερος παίκτης. Όχι, όμως, και στο τελευταίο ματς. Και αυτό γιατί ο κόουτς Παπαθεοδώρου είχε κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά και τον είχε περιορίσει. Ξέρετε γιατί μιλάω τόσο πολύ για τον προπονητή της αντίπαλης ομάδας; Επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί προπονητές εκεί έξω και νιώθω πως οι προπονητέ στην Ευρώπη δεν έχουν τον σεβασμό που τους αξίζει. Έτσι νιώθω. Χθες είδα πως απολύθηκε ο προπονητής της Μπούντουτσνοστ, ο οποίος πέρυσι είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα κόντρα σε όλους στο Μαυροβούνιο, με μια ομάδα που δεν ήταν απόλυτα έτοιμη ίσως για το επίπεδο της Ευρωλίγκας. Ξαφνικά τον έστειλαν σπίτι του. Γιατί; Έκανε καταπληκτική δουλειά. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Δεν καταλαβαίνω γιατι υποτιμούν τους προπονητές γενικά στον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη".

Για τον περιορισμό του Φιλ Γκος στην επανάληψη, σχολίασε: "Στο δεύτερο μέρος ξυπνήσαμε. Το να περιορίσουμε τον Γκος είναι κάτι που δώσαμε έμφαση στο πρώτο μέρος και δώσαμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο δεύτερο. Οι παίκτες μου ανέλαβαν την ευθύνη και έκαναν την δουλειά που έπρεπε. Ο Γκος είναι πολύ καλός παίκτης. Τον γνωρίζω πολλά χρόνια".

Τέλος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την επικείμενη αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό, με την υποσημείωση πως στους πάγκους θα βρίσκονται δύο Αμερικανοί προπονητές, ξεκαθάρισε: "Δεν είμαι Αμερικανός προπονητής. Είμαι... παγκόσμιος προπονητής. Έχω προπονήσει σε πέντε διαφορετικές χώρες, Εθνικές ομάδες... Είμαι προπονητής του κόσμου... Όχι Αμερικανός. Πιθανότατα είμαι περισσότερο Ισραηλινός. Εξαρτάται πως το βλέπεις. Δεν με νοιάζει από που είναι ο κάθε προπονητής. Σέβομαι τους πάντες και σίγουρα σέβομαι τον κόουτς Πιτίνο. Έχει σπουδαία καριέρα και σίγουρα έχει αποδείξει το ποιος είναι. Επίσης, έχει γράψει ένα καλό βιβλίο!".