Skip to main content

Την "εξολόθρευσε" με την άμυνά του! (vid)

Ο Ολυμπιακός πόνταρε στην άμυνά του και βγήκε κερδισμένος! Η ομάδα μας επιβληθηκε στο ΣΕΦ της Κίμκι με 71-57, στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας και παρέμεινε σε τροχιά 4άδας!

Οι "ερυθρόλευκοι" ξεκίνησαν ιδανικά... Με όπλο τους την καλή τους άμυνα, την καλή κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση και την περιφερειακή τους ευστοχία επέβαλαν τον ρυθμό τους και "έχτισαν" μια διαφορά 11π. (14-3, στο 6'). Οι Ρώσοι προσπάθησαν να απάντησουν, όμως, ο Γιώργος Πρίντεζης ανέλαβε δράση και διατήρησε τις αποστάσεις για τον Ολυμπιακό (20-11, στο 10'). Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ωστόσο, οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ υπέστησαν επιθετικό μπλακ άουτ! Για περισσότερα από πέντε λεπτά έχασαν κάθε επαφή με το καλάθι (!), διάστημα στο οποίο η Κίμκι πλησίασε στους 2π. (20-18). Με σουτ τριών πόντων ο Κώστας Παπανικολάου "ξεκόλλησε" προσωρινά την ομάδα μας (23-18), η οποία συνέχισε να αντιμετωπίζει επιθετικό πρόβλημα (23-22, στο 18') μέχρι που ο Νίκολα Μιλουτίνοφ πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Η μπάλα πέρασε χαμηλά στον Σέρβο σέντερ, ο οποίος με έξι σερί πόντους ανέβασε την διαφορά στους 7π. (29-22), ενώ με τρίποντο στην εκπνοή του πρώτου εικοσαλέπτου ο Γιάνις Στρένιεκς αύκησε ακόμη περισσότερο τις αποστάσεις (32-22).

Στην επανάληψη οι "ερυθρόλευκοι" -βασιζόμενοι στην σταθερά πολύ καλή τους άμυνα-, ισορρόπησαν την κατάσταση στα ριμπάουντ και με επιθετική αιχμή τον Κώστα Παπανικολάου εκτόξευσαν την διαφορά στους 20π. (48-28 στο 16'). Μάλιστα, φρόντισαν να την διατηρήσουν σε σταθερά σε υψηλά επίπεδα μέχρι και την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου (55-36 και το σκορ διαμόρφωσε και πάλι στην εκπνοή του χρόνου ο Στρέλνιεκς!). Παρόλα αυτά οι Ρώσοι δεν εγκατέλειψαν τη μάχη... Εκμεταλλεύτηκαν τις κακές επιλογές των "ερυθρολεύκων" και πλησίασαν στους 12π. (62-50, στο 37'). Ως εκεί, όμως... Ο Σάσα Βεζένκοφ έδωσε πολύτιμες "ανάσες" στον Ολυμπιακό, ο οποίος διατήρησε τον απόλυτο έλεγχο και έφτασε άνετα στην τελική επικράτηση.

Δεκάλεπτα: 20-11, 32-22, 55-36, 71-57

Ολυμπιακός (Μπλατ): Γουίλιαμς Γκος 3 (1τρ., 6 ασίστ, 3 κλεψίματα), Τουπάν, Σπανούλης 6 (1 τρ., 8 ασίστ), Μιλουτίνοφ 13, Στρέλνιεκς 11 (3), Βεζένκοφ 14 (2), Πρίντεζης 10 (8 ριμπάουντ), Παπανικολάου 14 (4 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κόψιμο), Μάντζαρης, Μπόγρης, ΛεΝτέι

Κίμκι (Μπαρτζώκας): Μποστ 3 (1), Κρόκερ 10 (2), Βιάλτσεφ 2, Γκριν, Μάρκοβιτς 2, Γκιλ 9 (1), Γκουμπάνοφ, Ζούμπκοφ, Τζένκινς 4, Τόμας 6, Μίκι 21 (2)

 

«Δεν είναι έκπληξη ο Παπανικολάου»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ, τόνισε: «Πιστεύω πως η ομάδα μας κατάλαβε τι κρινόταν και εμφανίστηκε αποφασισμένη να υπερασπιστεί την έδρα μας και να παίξει σωστά για έναν τέτοιου είδους αγώνα. Είναι προφανές πως παίξαμε πολύ καλή άμυνα απόψε και το χρειαζόμασταν. Εχαμε 51% στα δίποντα, 40% στα τρίποντα και 80% στις βολές και γενικά αυτά τα ποσοστά συνήθως οδηγούν σε υψηλό σκορ. Το πρόβλημα είναι πως κάναμε πολλά ανόητα λάθη, για αυτό και το χαμηλό σκορ από την πλευρά μας. Η Κίμκι είναι καλή ομάδα, με καλό προπονητή και με καλά αποτελέσματα τελευταία. Άρα είναι μια καλή νίκη για μας».

Για την μη χρησιμοποίηση του Γιάνις Τίμα, είπε: «Είναι δύσκολο να παίζεις με δώδεκα παίκτες σε κάθε ματς. Το έχω κάνει άλλες φορές, αλλά δεν είναι εύκολο. Δεν πιστεύω πως ούτε ο Τουπάν ούτε ο Μπόγρης έπαιξαν πολλά λεπτά σήμερα. Ήταν έτσι το παιχνίδι σήμερα. Η Κίμκι πήγε σε αργό ρυθμό, ήθελε να μας καθυστερήσει, οπότε υπήρχε λιγότερη δράση και μικρότερη ανάγκη για μεγάλο ροτέισον».

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εμφανίσεις του Κώστα Παπανικολάου, υποστήριξε πως: «Ο Κώστας παίζει υψηλού επιπέδου μπάσκετ και στις δύο πλευρές του παρκέ. Δεν είναι έκπληξη για μένα αυτό, γιατί είναι παίκτης υψηλού επιπέδου. Το θέμα με τον Κώστα είναι ότι το κάνει με έναν τρόπο χωρίς να παίρνει τίποτα από κανέναν άλλον παίκτη. Δίνει πολλά στην ομάδα και είναι υπέροχο να το βλέπεις».

Ερωτηθείς αν η παρουσία του «Παπ» επηρεάζει τον χρόνο συμμετοχής των άλλων φόργουορντ, απάντησε: «Ο λόγος που τα άλλα παιδιά παίζουν λιγότερο είναι επειδή ο Κώστας έχει τόσο μεγάλη επιρροή στην ομάδα και μειώνονται οι ευκαιρίες τους να παίξουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι για τη συνέχεια. Τα άλλα παιδιά πρέπει να είναι έτοιμα να παίξουν και θα έχουν ξανά την ευκαιρία. Ο Βεζένκοφ, για παράδειγμα, δείτε τι έκανε σήμερα. Βοήθησε πολύ και στο ματς με τον Προμηθέα, που ξεκούρασα τον Πρίντεζη. Σήμερα έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι, ενώ σε άλλα παιχνίδια δεν είχε παίξει καθόλου. Η δουλειά των επαγγελματιών παικτών είναι να είναι έτοιμοι κάθε μέρα και να εμφανιστούν έτοιμοι όταν τους δοθεί η ευκαιρία. Αυτό περιμένουμε και έχουμε το δικαίωμα να το περιμένουμε».

Για το πώς κρατά σε εγρήγορση τους παίκτες του, είπε: «Εγώ αυτό που κάνω είναι να έρχομαι στην προπόνηση κάθε μέρα και προσπαθώ να δίνω κίνητρο στους παίκτες μου να κάνουν το καλύτερο, ώστε να είναι σε φόρμα και να εξελίσσονται. Και όταν έρθει η ευκαιρία να είναι έτοιμοι. Το δεύτερο που κάνω είναι να τους μιλάω. Η πόρτα μου είναι ανοιχτή. Άλλοι προπονητές το κάνουν, άλλοι όχι, εγώ το κάνω. Πριν 100 χρόνια ήμουν παίκτης. Έχω βρεθεί και στις δύο θέσεις, οπότε τους καταλαβαίνω… Δεν είναι εύκολο όταν είσαι καλός παίκτης και δεν έχεις την ευκαιρία να παίξεις. Τους νιώθω, ξέρω πως είναι».

Τέλος, όταν ρωτήθηκε τι περιμένει στο τελευταίο τρίτο της κανονικής περιόδου, είπε: «Ποτέ δεν βάζεις το καρότσι μπροστά από το άλογο. Σκεφτόμαστε τον Χολαργό και τη Φενέρμπαχτσε, δεν σκέφτομαι πιο μακριά από τα παιχνίδια αυτά τη δεδομένη στιγμή. Αν κοιτάξω πίσω, θεωρώ πως θα μπορούσαμε να είχαμε σίγουρα μια ακόμη νίκη, αλλά αυτό ανήκει στο παρελθόν».

«Είμαι χαρούμενος για το χειροκρότημα των φιλάθλων»

Ο προπονητής της Κίκμι, Γιώργος Μπαρτζώκας, τόνισε: «Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό, άξιζε τη νίκη. Έπαιξε καλύτερα από μας σε όλο το ματς. Είχαμε ένα πολύ φτωχό επιθετικά παιχνίδι, με όχι πολλή δημιουργία, ούτε αυτοπεποίθηση όταν σουτάραμε. Κάναμε οκτώ λάθη στο πρώτο ημίχρονο, κάποια από αυτά ανόητα και δώσαμε στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να σκοράρει σε ανοικτό γήπεδο. Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην ομάδα μας είναι πολύ δύσκολη και κάποιες φορές δεν μπορείς να έχεις παράπονο. Έχουμε θέματα τραυματισμών και αυτά μας απασχολούν περισσότερο και από ζητήματα τακτικής και μπάσκετ. Ο Γκιλ έπαιξε σήμερα με έντονους πόνους και σε 2-3 μέρες θα πάει στις ΗΠΑ για να εξεταστεί και πιθανότατα θα υποβληθεί σε επέμβαση. Ο Σβεντ, που βρίσκεται εκτός αγωνιστικής δράσης περισσότερες 45 μέρες θα παραμείνει εκτός για αρκετό καιρό ακόμη, ενώ ο Κρόκερ έπαιξε σήμερα με ένεση. Είναι πολύ δύσκολο για την ομάδα μας, όταν παίζει τόσα πολλά σερί ματς απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους και να είναι ανταγωνιστική. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, να παραμείνουμε ενωμένοι και να δούμε κάθε ματς ξεχωριστά για να δούμε στο τέλος τι μπορούμε να πετύχουμε».

Για το θερμό χειροκρότημα των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων, σχολίασε: «Είμαι χαρούμενος για αυτό. Και τις προηγούμενες φορές έτσι ήταν, αλλά δεν θέλω να επεκταθώ παραπάνω. Είναι οικείο το περιβάλλον, οικεία τα πρόσωπα. Είμαι πολύ χαρούμενος όταν γυρίζω εδώ και βλέπω πολλά χαμόγελα».