Skip to main content

«Οι Έλληνες μπορούν…»

Τα τελευταία άσχημα γεγονότα στην Ελλάδα απασχόλησαν και τη συνέντευξη Τύπου του Φάιναλ Φορ με Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους να ζητούν από τον έχοντα άποψη και θέση Παναγιώτη Γιαννάκη να μιλήσει για κάτι εκτός μπάσκετ. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού μίλησε ελπιδοφόρα για την πατρίδα και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εξαιρετικά δύσκολη αποστολή που έχουν αυτός και οι παίκτες του στο Παρίσι…

Τα τελευταία άσχημα γεγονότα στην Ελλάδα απασχόλησαν και τη συνέντευξη Τύπου του Φάιναλ Φορ με Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους να ζητούν από τον έχοντα άποψη και θέση Παναγιώτη Γιαννάκη να μιλήσει για κάτι εκτός μπάσκετ. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού μίλησε ελπιδοφόρα για την πατρίδα και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εξαιρετικά δύσκολη αποστολή που έχουν αυτός και οι παίκτες του στο Παρίσι…

Στην επίσημη συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης στο δημαρχείο της πόλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης είχε στο πλευρό του τον Τζος Τσίλντρες, ενώ παραυρέθησαν ακόμα και μίλησαν οι Τζόρντι Μπερτομέου (Ευρωλίγκα), Πασούτιν – Λάνγκντον (ΤΣΣΚΑ), Πασκουάλ – Ρούμπιο (Μπαρτσελόνα) και Βουγιόσεβιτς – Κέτσμαν (Παρτιζάν).

«Είναι αλήθεια ότι αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα, μας δημιουργούν στεναχώρια. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να δείξουμε πως οι Έλληνες μπορούν. Με σκληρή, δουλειά, καθαρό μυαλό και πίστη, μπορούμε να πετύχουμε. Είμαστε μια χώρα που χρειάζεται στόχους, για να γίνουμε υπομονετικοί και ενθουσιώδεις. Το μπάσκετ ήταν πάντα ένας τρόπος για να παρακινήσει την ελληνική κοινωνία. Θέλουμε να τους πούμε πως υπάρχουν πολλά περιθώρια ικανοτήτων και υπομονής και μέσα από τη δουλειά μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Καθ' όλη τη χρονιά παίξαμε καλά, χρησιμοποιήσαμε τις δυσκολίες που βρήκαμε μπροστά μας και φτάσαμε ως εδώ. Και τώρα θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο στην Ελλάδα χαρούμενο», επισήμανε ο προπονητής του Ολυμπιακού και στη συνέχεια έκανε ένα μίνι απολογισμό της ομάδας στη διοργάνωση: «Ήταν μια συναρπαστική χρονιά. Στην Ευρωλίγκα έγιναν παιχνίδια και αποτελέσματα που προκάλεσαν εντύπωση. Είναι μεγάλη υπόθεση να βρίσκεσαι για δεύτερη χρονιά ανάμεσα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες, έχοντας περάσει, όπως εμείς δύσκολες καταστάσεις. Αυτές οι δύσκολες καταστάσεις, όμως, είναι που μας βοήθησαν να προετοιμαστούμε καλύτερα, ώστε να έχουμε απαντήσεις και στις δυσκολίες που θα μας παρουσιαστούν εδώ. Εχουμε την ποιότητα να διαχειριστούμε τις καταστάσεις και να φέρουμε στον αγώνα με την Παρτιζάν το αποτέλεσμα που θέλουμε».

Στον Παναγιώτη Γιαννάκη ζητήθηκε να γυρίσει το χρόνο πίσω και να θυμηθεί το πρώτο Φάιναλ Φορ που ήταν παρών ως παίκτης και είχε αντίπαλο τον Ντούσκο Βουγιόσεβιτς ως προπονητή και πάλι της Παρτιζάν: «Ήταν συγκλονιστικό αυτό που συνέβαινε εκείνη την περίοδο και παρακίνησε χιλιάδες παιδιά ασχοληθούν με το άθλημα, ιδιαίτερα στην πατρίδα μου. Αυτούς τους καρπούς δρέπει το ελληνικό μπάσκετ… Ελληνικές ομάδες πρωταγωνιστούν, ενώ και η Εθνική έχει μεγάλες επιτυχίες. Το μπάσκετ που παίζαμε τότε με το σημερινό δεν έχει σχέση. Οι παίκτες είναι βελτιωμένοι στον τρόπο που αντιμετωπίζουν το παιχνίδι. Πιστεύω ότι η συνέχεια θα είναι καλύτερη και για το ελληνικό και για το Ευρωπαϊκό μπάσκετ».

Και για το τέλος, η πλέον σύνηθες ερώτηση των τελευταίων εβδομάδων. Αν προτιμάει δηλαδή να κατακτήσει την Ευρωλίγκα ή το ελληνικό πρωτάθλημα: «Το να κερδίσεις την Ευρωλίγκα είναι κάτι συγκλονιστικό και πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι κερδίζοντας την Ευρωλίγκα έχεις μάθει πώς να κερδίσεις και τον επόμενο στόχο που είναι το ελληνικό πρωτάθλημα»!

Ο Τζος Τσίλντρες με τη σειρά του έχοντας στην πλάτη τους το περσινό Φάιναλ Φορ, θεωρεί ότι φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά: «Το πρώτο μάθημα είναι ότι πρέπει να φτάνεις μέχρι τέλους. Πέρυσι χάσαμε στον ημιτελικό, όμως, εγώ έχω ιδιαίτερες προσδοκίες για εμένα και την ομάδα μου. Ελπίζω να κερδίσουμε».

Ο Αμερικανός σε σχέση με πέρσι είναι σαφώς βελτιωμένος κι αυτό το δείχνει η επιλογή του στην καλύτερη δεκάδα της διοργάνωσης: «Ήταν πιο εύκολη η φετινή χρονιά για εμένα.  Αισθάνθηκα πολύ άνετα με τους συμπαίκτες μου. Όλα αυτά επηρέασαν θετικά και την καθημερινή μου ζωή. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ήρθα στην Ευρώπη και τον Ολυμπιακό. Χαίρομαι για όσα έχουμε πετύχει και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι».

Όσο για το κίνητρο που θα έχει αυτός και οι συμπαίκτες του; «Στο μπάσκετ πρέπει να είσαι πάντα ανταγωνιστικός. Θέλεις πάντα να είσαι ο καλύτερος. Το ίδιο θέλω και εγώ. Στο φάιναλ φορ παίζεις κόντρα στους καλύτερους και θέλεις να κερδίσεις. Αυτό είναι το κίνητρό μου και της ομάδας μου».