Skip to main content

Σφαιρόπουλος: «Κοιτάμε μόνο το πρώτο ματς»

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Αναντολού Εφές την Τετάρτη (19/04, 21:00, Novasports) στον πρώτο προημιτελικό των play off της Ευρωλίγκας και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μίλησε για το ματς με την τουρκική ομάδα.

«Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους με υγεία. Μπαίνουμε στη φάση των  play off. Και σίγουρα είναι αυτά τα παιχνίδια που περιμέναμε εδώ και καιρό. Ξεκινήσαμε αρχές Οκτωβρίου την κανονική περίοδο και δουλέψαμε σκληρά, όλο αυτό το διάστημα των 6,5 μηνών για να πάρουμε το πλεονέκτημα έδρας. Τη στιγμή αυτή, ξεκινώντας τα play off, έχουμε την ευκαιρία, διαφυλάσσοντας την έδρα μας, να πάρουμε την πολυπόθητη πρόκριση για το Final Four. Όμως, αυτό δεν είναι εύκολο γιατί παίζουμε με μια πολύ αξιόλογη και αξιόμαχη ομάδα, μια ομάδα που το τελευταίο δίμηνο βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, η Εφές είναι μια ομάδα που παίζει σε υψηλούς ρυθμούς, έχει βρει χημεία στο διάστημα αυτό και έχει παίκτες που ο καθένας τους μπορεί να σου κάνει τη ζημιά. Εμείς έχουμε δουλέψει όλη τη χρονιά για αυτά τα παιχνίδια. Ο τρόπος που δουλέψαμε όλη τη χρονιά και αυτά που ζητάμε από τα παιδιά να κάνουν μέσα στο γήπεδο, είναι τα ίδια ακριβώς αυτά που θέλουμε να κάνουν και σε αυτούς τους αγώνες. Αυτή είναι η βάση μας ώστε να είμαστε έτοιμοι να παίξουμε αυτά τα παιχνίδια. Εμείς κοιτάμε μόνο το πρώτο παιχνίδι, δεν κοιτάμε τη σειρά, έχουμε αφοσιωθεί εδώ και καιρό σε αυτό το παιχνίδι. Και εκείνο που μένει τώρα είναι να ετοιμαστούμε και πνευματικά ώστε να είμαστε έτοιμοι αύριο να δώσουμε αυτή την πρώτη μάχη. Περιμένουμε τον κόσμο μας να γεμίσει το γήπεδο, , έχουν απομείνει ελάχιστα εισιτήρια,  ευελπιστούμε στο sold out και ελπίζουμε ο κόσμος να ενισχύσει με τη φωνή του την ομάδα μας στη δύσκολη αυτή προσπάθεια που έχουμε» είπε στην αρχική του τοποθέτηση ο Έλληνας κόουτς.

Σε ερώτηση για το ποιο θα είναι το κλειδί της σειράς, ο Έλληνας κόουτς απάντησε πως «είπα πριν πως η Εφές είναι ομάδα με πολύ υψηλό ρυθμό, με έφεση στο τρανζίσιον, στις ενδιάμεσες καταστάσεις , σίγουρα ο έλεγχος του ρυθμού θα είναι κλειδί».

Για το εάν οι παίκτες του έχουν από μόνοι τους κίνητρα ενόψει πλέι οφ, ο κόουτς του Θρύλου τόνισε πως «σίγουρα όταν ετοιμάζεσαι να παίξεις στα play off, όλοι οι παίκτες είναι ετοιμοπόλεμοι και αποφασισμένοι να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Για εμένα, είναι σημαντικό, πέρα από το κίνητρο, ότι υπάρχει εμπειρία από  τέτοιους αγώνες, παίκτες που έχουν παίξει τέτοια παιχνίδια και σίγουρα αυτό μετράει πολύ ώστε να φανούμε ετοιμοπόλεμοι και να δώσουμε το 100%».

Όσο για τους πολλούς παίκτες που έχει ο Ολυμπιακός στο ρόστερ του και δεν έχουν παίξει ξανά play off Ευρωλίγκας, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ήταν ξεκάθαρος. «Νομίζω ότι η ομάδα λειτουργεί σε αυτό το πνεύμα. Κοιτάμε μόνο αυτό το παιχνίδι. Και οι πληροφορίες που παίρνουν από το προπονητικό τιμ και από την εμπειρία των συμπαικτών τους, θα βοηθήσει αυτά τα παιδιά που θα παίξουν για πρώτη φορά τέτοια παιχνίδια να είναι πιο έτοιμοι για τα ματς αυτά. Έχουμε δουλέψει για αυτά τα παιχνίδια όλη τη χρονιά. Κάθε παιχνίδι που παίζαμε το προετοιμάζαμε για να παίξουμε στο υψηλότερο επίπεδο, τα play off είναι μια διαφορετική κατηγορία αγώνων, μια κατηγορία αγώνων που μετράνε οι λεπτομέρειες. Και νομίζω, δουλεύοντας όλη τη χρονιά και δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες, είμαστε πιο έτοιμοι να παίξουμε αυτά τα παιχνίδια τώρα».

Σε ερώτηση για την ετοιμότητα της ομάδας, ο 50χρονος κόουτς εξήγησε πως «είμαστε σε καλή αγωνιστική κατάσταση, έχουμε δουλέψει και τις τελευταίες λεπτομέρειες, ναι μεν υπάρχουν οι βασικές αρχές, έχουμε δουλέψει και όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω θα είμαστε ετοιμοπόλεμοι για αύριο».

Όσο για το εάν υπάρχει στο πίσω μέρους του μυαλού το ότι ο Ολυμπιακός, εάν στραβώσει κάτι σε ένα από τα δύο πρώτα ματς, τελείωσε την κανονική διάρκεια με οκτώ διπλά, ο κόουτς είπε πως «δεν θα ήθελα να απαντήσω στην ερώτηση αυτή, αλλά θα την απαντήσω. Υπάρχει πίεση για τον γηπεδούχο, όντως ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει ότι μπορεί να κερδίσει εκτός έδρας. Έχουμε στην άκρη του μυαλού μας ότι μπορεί να παίξει το ίδιο καλά εντός και εκτός έδρας. Αλλά επαναλαμβάνω, κοιτάμε μόνο το πρώτο ματς».

Σε ερώτηση σχετικά με την ετοιμότητα του Πάτρικ Γιανγκ, ο προπονητής του Θρύλου απάντησε πως «Δεν θα ήθελα να μιλήσω μεμονωμένα για παίκτες. Για να κερδίσεις παιχνίδι play off, πρέπει όλοι οι παίκτες να είναι καλά. Ο κάθε παίκτης είναι πολύτιμος και ο κάθε παίκτης πρέπει να δώσει το 100%. Eίτε είναι ψηλός είτε κοντός είτε φόργουορντ, όπου και να παίζει, πρέπει να παίξει όσο καλύτερα μπορεί. Όλοι είναι απαραίτητοι και όλοι πρέπει να δώσουν το 100%».

ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΦ: «Έχουμε δουλέψει σκληρά τις τελευταίες ημέρες γι’ αυτά τα παιχνίδια και όλοι είμαστε έτοιμοι. Περιμέναμε να παίξουμε στα πλέι οφ όλη τη σεζόν. Είναι πολύ καλή ομάδα επιθετικά, παίζουν γρήγορο μπάσκετ και είναι πρώτοι στα επιθετικά ριμπάουντ. Θα είναι δύσκολη σειρά, αλλά πιστεύω πως θα είμαστε όσο καλύτεροι πρέπει για να κερδίσουμε τα παιχνίδια. Πρέπει να ελέγξουμε τον ρυθμό του αγώνα και να πάρουμε τα ριμπάουντ. Είναι καλοί σε όλους τους τομείς της επίθεσης και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα, όχι μόνο για τα επιθετικά ριμπάουντ» είπε αρχικά ο Σέρβος σέντερ, ο οποίος ρωτήθηκε και για την αντιμετώπιση του Μπράιαντ Ντάνστον.  «Είναι καλός παίκτης και θα είναι δύσκολο να τον σταματήσουμε. Όχι μόνο αυτόν, αλλά και τους πολύ καλούς συμπαίκτες».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Η Εφές στον δεύτερο γύρο της Euroleague και ειδικά τις τελευταίες αγωνίστηκες ήταν πολύ φορμαρισμένη και για αυτό βρέθηκε στο Top 8. Έχει μεγάλο επιθετικό ταλέντο, μεγάλα και αθλητικά κορμιά. Είναι πρώτοι στα επιθετικά ριμπάουντ, τους αρέσουν οι αιφνιδιασμοί και το γρήγορο παιχνίδι. Πιστεύω πως τα επιθετικά ριμπάουντ, οι εύκολοι πόντοι και οι αιφνιδιασμοί είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξουμε, κάτι στο πρόσφατο παιχνίδι στην Τουρκία δεν το κάναμε. Έκαναν ελεύθεροι το παιχνίδι τους και χάσαμε. Δεν είναι το ίδιο παιχνίδι, για εμάς ζητούμενο είναι να μπούμε με την ίδια σκληράδα που είχαμε όλη την χρονιά, να κοιτάξουμε ένα ένα τα παιχνίδια, να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι και με την απόδοση που είχαμε όλη την χρονιά να πάρουμε την πρώτη νίκη και να ξεκινήσουμε με το "δεξί" την σειρά» είπε ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος ρωτήθηκε και για το εάν το πλεονέκτημα έδρας βάζει επιπλέον άγχος στην παρέα του. «Πιστεύω πως για αυτό παλεύαμε όλη την χρονιά. Πρωταρχικά παλεύαμε για να προκριθούμε και μετά για το πλεονέκτημα έδρας που μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε τα πρώτα δύο παιχνίδια - τα οποία θεωρώ πολύ σημαντικά - στην έδρα μας και να μας υποστηρίξει ο κόσμος μας. Πιστεύω πως αυτή η ομάδα έχει σφυρηλατηθεί σε τέτοιος αγώνες, έχει την εμπειρία να αντεπεξέλθει και πιστεύω πως είναι θέμα συγκέντρωσης και θέλησης για να παρουσιαστείς έτοιμος σε αυτούς τους αγώνες. Είναι αγώνες υψηλού επιπέδου. Είναι το πρώτο βήμα για το επόμενο σκαλί, όλοι πρέπει να παρουσιαστούμε 100% έτοιμοι και πιστεύω πως δεν υπάρχουν δικαιολογίες».

Όσο για το εάν είναι προετοιμασμένος να μαρκάρει τον Τόμας Ερτέλ, ο αριστερόχειρας φόργουορντ ήταν ξεκάθαρος.  «Είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι χρειαστεί η ομάδα μου, όπως όλα τα παιδιά, σε οποιαδήποτε συνθήκες. Όλοι χρειαζόμαστε. Όσοι θα πατήσουν στο παρκέ, θα δώσουν και την ψυχή τους. Δεν υπάρχουν πλέον μικρά και μεγάλα πράγματα. Όλα συμβάλουν για το πώς θα εξελιχθεί κάθε αγώνας».