Skip to main content

Μπλατ: «Πρέπει να αντιστρέψουμε την κατάσταση» (pics+vid)

Αποφασισμένος να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος αύριο (01/03, 21.30) θα αντιμετωπίσει στο ΣΕΦ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Ευρωλίκας.

«Ανυπομονούμε για την επιστροφή μας στην έδρα μας μετά από περισσότερο από έναν μήνα χωρίς εντός έδρας παιχνίδι», σχολίασε ο προπονητής των «ερυθρολεύκων», Ντέιβιντ Μπλατ. «Σίγουρα είναι ένα σπουδαίο παιχνίδι για να έρθουν και να το παρακολουθήσουν οι φίλαθλοί μας. Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά και νιώθω πως είμαστε έτοιμοι. Είμαι ενθουσιασμένος που έχουμε την ευκαιρία να βγούμε και να παίξουμε ένα τόσο υψηλού επιπέδου αγώνα μπροστά στους φιλάθλους μας. Η ΤΣΣΚΑ είναι χωρίς αμφιβολία εξαιρετικά υψηλού επιπέδου ομάδα και αυτό δεν το αποδεικνύει φέτος, αλλά το έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια. Ξέρουμε πως θα πρέπει να παίξουμε υψηλού επιπέδου μπάσκετ για να τους κερδίσουμε και αυτό θέλουμε να κάνουμε».

Για την κακή επιθετική παρουσία της ομάδας τον τελευταίο μήνα, είπε: «Είναι γεγονός πως δεν σουτάρουμε καλά για περισσότερο από ένα μήνα. Σουτάρουμε με φτωχά ποσοστά. Ίσως αυτό έχει να κάνει με το επίπεδο της διοργάνωσης, ίσως με το ότι δεν παίζαμε στην έδρα μας ή με άλλα πράγματα…. Αλλά τίποτε από όλα αυτά είναι σημαντικό. Πρέπει να βάλουμε τα σουτ, πρέπει να σκοράρουμε».

Αναφερόμενος στην απουσία του Γιάνις Στρέλνιεκς και την επιστροφή στην αγωνιστική δράση του Βασίλη Σπανούλη, τόνισε: «Οι τραυματισμοί είναι μέρος της σεζόν. Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Οι ομάδες στερούνται παίκτες τους κατά την διάρκεια της σεζόν και αυτό που είναι σωστό να κάνεις, είναι να στηριχθείς στον επόμενο παίκτη που θα έρθει να καλύψει το κενό. Και αυτό πρέπει να κάνουμε».

Και συνέχισε: «Προφανώς το καλύτερο που μπορείς να κάνεις όταν βρίσκεσαι σε μια άσχημη περίοδο είναι να κερδίσεις. Αυτό ανυπομονούμε να κάνουμε. Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι εμείς παίζουμε τόσο άσχημα ή ότι οι άλλες ομάδες που είναι καλές παίζουν λίγο καλύτερα. Όταν δεν σουτάρεις με καλά ποσοστά όλο αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, όμως, υπήρχε και μια ιδιαίτερη περίοδο μέσα στην σεζόν που παίζαμε πολύ δύσκολα παιχνίδια εκτός έδρας, κόντρα σε πολύ καλές ομάδες και κερδίζαμε. Πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό, να επιστρέψουμε στην κούρσα, να μείνουμε πιστοί στις αρχές μας και να αντιστρέψουμε την κατάσταση».

Όταν του ζητήθηκε να απευθυνθεί στον 6ο παίκτη του Ολυμπιακού, τόνισε: «Χωρίς αμφιβολία κερδίσαμε πολλά από την ενέργεια των υπέροχων φιλάθλων μας και ελπίζω να το δω αυτό και αύριο».

Ερωτηθείς για τα παράθυρα της FIBA, ξεκαθάρισε: «Έχω τοποθετηθεί και στο παρελθόν για αυτό αρκετές φορές. Είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει όλες τις ομάδες στην Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση επηρεάζει εμάς και δεν είναι η πρώτη φορά. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι υπήρξαμε ανοιχτόμυαλοι και βοηθήσαμε τα Εθνικά προγράμματα. Δείξαμε κατανόηση στο ότι τα παιχνίδια είναι σημαντικά και για τους ίδιους τους παίκτες. Και στείλαμε παίκτες στις Εθνικές ομάδες που ξαφνικά είδαμε να παίζουν 38-39 λεπτά σε ένα ματς, κάτι που δεν κάνουν ούτε σε αγώνα Ευρωλίγκας. Και αυτό σε κάνει να αναρωτιέσαι τι είδους σεβασμό και κατανόηση λαμβάνουμε εμείς από τις Εθνικές ομάδες. Θεωρώ πως αυτό είναι τρομερά ανεύθυνό, επικίνδυνό για τον παίκτη, προφανώς κάνει ζημιά στην ομάδα και δεν υπάρχουν πολλά που μπορώ να κάνω πέρα από το σας πω πως θεωρώ πως όλο αυτό είναι απαίσιο. Και εκείνος που είναι υπεύθυνος για όλο αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει».

Τέλος, όταν ρωτήθηκε γιατί η ομάδα δεν προχώρησε σε απόκτηση παίκτη μετά τον τραυματισμού του Γιάνις Στρέλνιεκς, ξεκαθάρισε: «Δεν σκέφτηκα ποτέ να πάρω παίκτη. Οι δημοσιογράφοι το σκέφτηκαν, όχι εμείς. Μερικές φορές σκέφτομαι πως ο καλύτερος φίλος των μάνατζερ είναι τα μίντια. Παιδιά θα πρέπει να επιλέγετε τους φίλους σας με περισσότερη σοφία».

«Ήρθε η στιγμή να αντιδράσουμε»

Ο Κώστας Παπανικολάου τόνισε πως ο αγώνας με την ΤΣΣΚΑ είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανακάμψει αγωνιστικά ο Ολυμπιακός. «Πρέπει να αντιδράσουμε. Πρέπει να έρθει αυτή η στιγμή. Κόντρα σε μια τέτοια ομάδα είναι μια καλή ευκαιρία να είμαστε επιθετικοί, να παίξουμε με ενέργεια και με την βοήθεια του κόσμου μας να επιστρέψουμε στις νίκες και τα θετικά αποτελέσματα. Μας δόθηκε η ευκαιρία την περασμένη εβδομάδα να δουλέψουμε πάρα πολύ καλά, σε μεγάλη ένταση, με πολύ δυνατές προπονήσεις. Όλα τα παιδιά ήταν απόλυτα συγκεντρωμένα και έγινε πάρα πολύ καλή δουλειά. Όμως, αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα αν δεν βγάλουμε όλο αυτό μέσα στο γήπεδο».

Για το αν νιώθει έτοιμος να… βγει μπροστά και να ηγηθεί της αγωνιστικής ανάκαμψης, απάντησε: «Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα, όλοι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το καλύτερο δυνατό για το καλό της ομάδας. Ας έρθει η νίκη και ας έχει βγει μπροστά ο οποιοσδήποτε. Δεν θεωρώ πως κάποιος έχει παραπάνω θέληση από κάποιον άλλο ή κάποιος θα προσπαθήσει περισσότερο από κάποιον άλλον. Όλα τα παιδιά θέλουν τη νίκη, όλοι θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και είμαι σίγουρος πως είμαστε όλοι έτοιμοι να μπούμε δυναμικά, με δύναμη, θέληση και πάθος για τη νίκη».

Αναφερόμενος στον κόσμο που αναμένεται να δώσει μαζικό «παρών», είπε: «Περιμένουμε το γήπεδο να είναι όπως πάντα, με τον κόσμο μας να δίνει δυναμικό ‘παρών’. Το νιώθουμε αυτό, μας στηρίζει. Είναι πολύ σημαντικό όταν έχουν έρθει άσχημα αποτελέσματα να έχεις τη στήριξη του κόσμου. Εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να ανταποδώσουμε όλη αυτή τη στήριξη και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο».

Ερωτηθείς για την απουσία του Στρέλνιεκς, σχολίασε: «Ο Γιάνις είναι βασικό γρανάζι της ομάδας μας και όταν χάνεις ένα τέτοιο γρανάζι για ένα χρονικό διάστημα, είναι κάτι σημαντικό. Έτσι είναι ο αθλητισμός, έτσι είναι το μπάσκετ. Πρέπει, όμως, να κοιτάξουμε μπροστά και όλοι μαζί να καλύψουμε το κενό του. Έχουμε πολλούς αξιόλογους παίκτες που μπορούν να καλύψουν την απουσία και του Γιάνις, αλλά και του κάθε ενός από εμάς αν ‘χτύπα ξύλο’ συμβεί κάτι ανάλογο».

Ο 28χρονος φόργουορντ, κατέληξε: «Δεν θεωρώ πως η εικόνα μας στα τελευταία παιχνίδια μας είναι πραγματικά αυτή που μας αντιπροσωπεύει. Αναφέρομαι στο μέσο όρο στην επίθεσή μας. Θα πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό, να είμαστε πιο ξεκάθαροι στις αποφάσεις μας και να επιστρέψουμε στις καλές εμφανίσεις. Και το λέω όλο αυτό έχοντας εικόνα από την προπόνηση, για τον τρόπο που δουλεύουμε. Θέλω να πιστεύω πως ήρθε η στιγμή να αλλάξει το τσιπάκι, να σηκώσουμε το κεφάλι και να κοιτάξουμε μπροστά. Πρέπει να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν και στις εμφανίσεις που κάναμε πριν».

Εδώ θα βρείτε φωτογραφικό υλικό...