Skip to main content

Βαριά ήττα από την Μακάμπι

Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων και ηττήθηκε στο ΣΕΦ από την Μακάμπι Τελ Αβίβ με 65-90, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας.

Οι "ερυθρόλευκοι" προηγήθηκαν με 9-2 στο 3', όμως, αμυντικά κενά και άστοχα σουτ επέτρεψαν στην Μακάμπι να φέρει τα πάνω κάτω και να κλείσει την 1η περίοδο προηγούμενη με 21-24. Βασιζόμενοι στην περιφερειακή τους ευστοχία οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου αύξησαν ακόμη περισσότερο τις αποστάσεις (30-40 στο 15' και 35-45 στο 19'). Με φόλοου του Σάσα Βεζένκοφ, μια καλή άμυνα από τον ίδιο και ένα τρίποντο στην εκπνοή από τον Κέβιν Πάντερ, ο Ολυμπιακός απάντησε με ένα σερί 5-0 και μείωσε στους 5π. (40-45), με την ολοκλήρωση του πρώτου εικοσαλέπτου.

Στην επανάληψη, ο Ολυμπιακός μείωσε στο καλάθι με τρίποντο του Πολ (43-45), όμως, οι Ισραηλινοί -που εξακολούθησαν να "πυροβολούν" από τα 6.75μ.- ανέκτησαν τον απόλυτο έλεγχο και μετέτρεψαν την αναμέτρηση σε παράσταση για έναν ρόλο. Εκμεταλλευόμενοι την κακή άμυνα των "ερυθρολεύκων", αλλά και τις κακές επιθετικές τους επιλογές, εκτόξευσαν την διαφορά στους 20π. (61-81, στο 36') και "καθάρισαν" με άνεση το διπλό.

* Εκτός 12άδας ήταν ο τραυματίας Κώστας Παπανικολάου, καθώς και οι Γουέντ Μπόλντγουϊν και Ίθαν Χαπ. Αντίθετα, παρότι ταλαιπωρήθηκαν από ίωση έδωσαν το "παρών" οι Νίκολα Μιλουτίνοφ, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας και Όγκουστιν Ρούμπιτ.

* Το ντεμπούτο τους με την ερυθρόλευκη φανέλα έκαναν οι Τέιλορ Ρότσεστι και Γουίλι Ριντ.

Δεκάλεπτα: 21-24, 40-45, 56-68, 65-90.

Ολυμπιακός (Κεμζούρα): Πάντερ 4(1), Ρότσεστι 4, Πολ 12(2), Σπανούλης 8(1), Τσέρι 4, Μιλουτίνοφ 3, Βεζένκοφ 2, Πρίντεζης 16(1), Κουζμίνσκας 6(1), Ρούμπιτ 5, Ριντ 1.

Μακάμπι Τ.Α. (Σφαιρόπουλος): Μπράιαντ 4, Γουίλμπεκιν 19(4), Έισι 8(1), Χάντερ 8, Κάσπι 9(1), Ντόρσεϊ 19(4), Ντιμπαρτολομέο 4(1), Γουόλτερς 10(2), Κοέν 2, Μπλάκ 4, Ζούσμαν 3.

"Δεν κάναμε όσα είχαμε σχεδιάσει"

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Κεστούτις Κεμζούρα, δήλωσε: "Συγχαρητήρια στην Μακάμπι έκανε πολύ καλό παιχνίδι. Όπως περιμέναμε έπαιξε δυνατά, physical. Ειδικά στο δεύτερο μέρος με το πολύ σκληρό της παιχνίδι μας έβγαζε συνεχώς εκτός θέσης. Είμαι απογοητευμένος γιατί όταν το παιχνίδι άρχισε να μην πηγαίνει καλά, ουσιαστικά σταματήσαμε να παλεύουμε. Αυτό ήταν το χειρότερο. Προσπαθήσαμε να σώσουμε την κατάσταση παίζοντας ατομικά και αυτό είναι επίσης πολύ κακό. Δεν κάναμε όσα είχαμε σχεδιάσει σε άμυνα κι επίθεση και οι υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν το καταφέραμε. Δεν μπορούσαμε να σκοράρουμε μέσα από το ομαδικό μας παιχνίδι και μας χτυπούσαν στο τρανζίσιον. Εκεί χρειάζεται επικοινωνία και εμείς τους δώσαμε πολλά εύκολα καλάθια. Προσπαθήσαμε στο τέλος να αλλάξουμε την άμυνα και να παίξουμε με αλλαγές στο πικ εν ρολ. Ίσως έπρεπε να το είχαμε κάνει και νωρίτερα. Στο τελευταίο τάιμ άουτ, όταν όλα είχαν κριθεί τους είπα: 'Μην κοιτάτε το σκορ. Ξέρουμε ότι δεν θα κερδίσουμε. Πάμε σε καλές λύσεις, πάμε να παίξουμε καλά'. Ούτε τότε, όμως, το κάναμε. Θέλω να μην εγκαταλείπουμε. Η ήττα σίγουρα μας απογοητεύει, όμως, το χειρότερο είναι ότι παρατήσαμε το παιχνίδι και δεν πήγαμε σε λογικές αποφάσεις".

Όταν ρωτήθηκε για την παρουσία των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων, Τέιλορ Ρότσεστι και Τέιλορ Ριντ, απάντησε: "Ήταν πολύ δύσκολο. Ουσιαστικά μπήκαν χωρίς προπόνηση, καθώς χθες η ομάδα επέστρεψε από τη Μόσχα, η προπόνηση έγινε με πολλές απουσίες. Ο Ρότσεστι μπήκε και με την εμπειρία του έκανε καλή δουλειά στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο έκανε λάθη, όμως, είναι έμπειρος, έξυπνος και είδαμε αυτά που θέλαμε και περιμέναμε από εκείνον. Για τον Ριντ είναι πιο δύσκολο, καθώς δεν έχει ευρωπαϊκή εμπειρία. Έχουμε, όμως, κάποιες μέρες μπροστά μας για δυνατές προπονήσεις που θα τους βοηθήσουν να ενσωματωθούν".

Για τη μη χρησιμοποίηση του Αντώνη Κόνιαρη, είπε: "Πάντα μετά το τέλος ενός αγώνα μπορείς να πεις γιατί δεν έπαιξε ο ένας ή ο άλλος. Αυτή ήταν η επιλογή μου. Να πάω με πιο έμπειρους παίκτες. Ο παίκτης δεν αισθανόταν καλά, είχε ένα πρόβλημα με τη μέση του και εγώ δεν ήθελα μεγάλο ροτέισον. Ήθελα να έχω συγκεκριμένες επιλογές. Αν κάτι δεν πάει καλά από την αρχή ψάχνεις λύσεις. Εμείς, όμως, δεν τα πήγαμε και τόσο άσχημα στο πρώτο μέρος. Όταν 'χάλασε' το παιχνίδι θα ήταν άδικο να βάλω τον Αντώνη. Δοκίμασα με τον Ρότσεστι γιατί είχαν την αίσθηση πως θα ήταν το καλύτερο... Είχαμε τον Σπανούλη, τον Τσέρι και τον Πάντερ. Θα ήταν άδικο να έβαζα τον Κόνιαρη όταν η αντίπαλος μας είχε πάρει μεγάλη διαφορά".

Τέλος, για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει κάποιος παίκτης από το ρόστερ του Ολυμπιακού ή να προστεθεί κάποιος άλλος, είπε: "Υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Δεν μπορώ να πω πως θα φύγει κάποιος. Θα δούμε στο μέλλον. Το ίδιο ισχύει και για το αν θα προστεθεί κάποιος άλλος στο ρόστερ. Θα δούμε στο μέλλον. Πρώτα από όλα πρέπει να προσαρμοστούν οι δύο νέοι παίκτες και μετά θα δούμε".

"Ξέρουν τι κάνουν οι Αγγελόπουλοι"

Ο προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Γιάννης Σφαιρόπουλος, δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο που με τίμησαν και όλους τους φιλάθλους που με υποδέχτηκαν τόσο θερμά. Το χειροκρότημα του κόσμου είναι πολύ σημαντικό γιατί αναγνωρίζει την προσπάθεια που κάναμε, όχι εγώ αλλά όλοι μαζί, αυτά τα τέσσερα χρόνια. Δεν μπέρδεψα τα αποδυτήρια, αλλά μπέρδεψα λίγο τον πάγκο, αντί να πάω προς τα αριστερά πήγα αρχικά προς τα δεξιά".

Για την αναμέτρηση, σχολίασε: "Αμυντικά ήμασταν πολύ καλοί με εξαίρεση τα πρώτα 2-3 λεπτά. Δεν αρχίσαμε με καλή συγκέντρωση και δεν είχαμε την απόδοση που θέλαμε βάσει πλάνου, για αυτό πήρα γρήγορα τάιμ άουτ. Στη συνέχεια ήμασταν συγκεντρωμένοι, ακολουθήσαμε το πλάνο και πήραμε το προβάδισμα κερδίζοντας όλα τα δεκάλεπτα. Χτίσαμε το παιχνίδι μας από την καλή άμυνα και μετά βρήκαμε πόντους και στο ανοιχτό γήπεδο. Στο δεύτερο μέρος η άμυνά μας ήταν εξαιρετική, δεχτήκαμε λίγους πόντους και αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Κρατήσαμε τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ στους 65 πόντους, κάτι σπουδαίο ειδικά μετά το τόσο καλό επιθετικά ματς που έκανε με την ΤΣΣΚΑ. Η νίκη στην Μόσχα έδειξε ότι ο Ολυμπιακός έχει ποιότητα και ότι αν δεν είσαι συγκεντρωμένος θα χάσεις. Ευτυχώς που ήρθε αυτή η νίκη, γιατί ήμασταν συγκεντρωμένοι. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια προσπάθεια, γιατί ο δρόμος είναι μακρύς και δεν χρειάζεται να πιστεύουμε ότι πετύχαμε κάτι σπουδαίο πέρα από μια καλή νίκη εκτός έδρας. Έχουμε καλό κλίμα και καλούς χαρακτήρες στην ομάδα. Όλες οι ομάδες θα περάσουν δύσκολες στιγμές, δεν μπορείς να είσαι σε τοπ φόρμα συνέχεια. Η χρονιά είναι απαιτητική, αλλά το καλό είναι ότι δουλεύουμε σωστά. Θέλω να ευχηθώ το καλύτερο στον Ολυμπιακό για την συνέχεια".

Όταν ρωτήθηκε τι συμβουλή θα έδινε στους παίκτες του Ολυμπιακού, απάντησε: "Πρέπει να στηριχτεί η ομάδα από όλους. Μου άρεσε που ο κόσμος φώναζε υπέρ της ομάδας ακόμη κι όταν η διαφορά ξέφυγε. Ο Ολυμπιακός κάνει μια νέα αρχή με νέους παίκτες, δεν γίνεται να φτιάξεις ένα ισχυρό σύνολο από τη μια μέρα στην άλλη. Θέλει χρόνο και υπομονή. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως χρειάζεται χρόνος. Απόψε ίσως η ομάδα ήταν μπερδεμένη με τους νέους παίκτες. Όταν θα προσαρμοστούν με τον χρόνο και τις προπονήσεις θα βελτιώνεται η ομάδα. Θεωρώ πως ο Ολυμπιακός έχει υλικό, χρειάζεται να βρει ρόλους και χημεία. Όταν το καταφέρει θα ανέβει η απόδοσή του και θα δούμε παιχνίδια όπως στην Μόσχα".

Όταν του ζητήθηκε η άποψή του για την απόφαση του Ολυμπιακού να μην κατέβει στο ελληνικό πρωτάθλημα, είπε: "Εδώ είμαστε για τη συνέντευξη Τύπου του Ολυμπιακός-Μακάμπι. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να απαντήσω. Το μόνο που θα πω είναι ότι οι κύριοι Αγγελόπουλοι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν".