Skip to main content

"Διέλυσε" την Αρμάνι!

Ο Ολυμπιακός "συνέτριψε" στο ΣΕΦ την Αρμάνι Μιλάνο με 91-70, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας και πλέον στρέφει όλη του την προσοχή στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό (6/12) στο ΟΑΚΑ.

Με πέντε πόντους του Κώστα Παπανικολάου οι "ερυθρόλευκοι" προηγήθηκαν με 5-0 στο 3', όμως, οι Ιταλοί εκμεταλλεύτηκαν την περιφερειακή αστοχία της ομάδας μας (είχε 0/9 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο), αλλά και την έλλειψη δημιουργίας και έφεραν τα πάνω κάτω (15-19 στο 10'). Η είσοδος του Τέιλορ Ρότσεστι στο παρκέ άλλαξε τα δεδομένα... Η κυκλοφορία της μπάλας βελτιώθηκε αισθητά, οι Βεζένκοφ και Πολ βρήκαν στόχο από τα 6.75μ. και ισοφάρισαν σε 21-21 στο 11', όμως, ο Αμερικανός γκαρντ φορτώθηκε γρήγορα με 2 φάουλ και αποσύρθηκε στον πάγκο. Η Αρμάνι προσπάθησε μέσω της πιεστικής της άμυνας να ανακτήσει τον έλεγχο και κατάφερε να πάρει μια διαφορά 5π. (30-35 στο 17'). Ωστόσο, ο Ολυμπιακός (ο οποίος είχε μηδέν λάθη στην 2η περίοδο), εκμεταλλεύτηκε την υπεροχή του στα ριμπάουντ, πήρε πόντους από την φροντ λάιν του (Παπανικολάου - Πρίντεζη - Μιλουτίνοφ) και με ένα επί μέρους σκορ 10-2 έκλεισε το πρώτο εικοσάλεπτο προηγούμενος με 3π. (40-37). Στην επανάληψη οι παίκτες του Κεστούτις Κεμζούρα πήραν άριστα στην άμυνα, επέδειξαν επιθετικό πλουραλισμό -και παρά τις πολλές χαμένες ελεύθερες βολές-, επέβαλαν τον ρυθμό τους, εκτόξευσαν τη διαφορά στους 26π. (83-57 στο 36') και "καθάρισαν" πρόωρα την υπόθεση νίκη. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως παρά τη μεγάλη διαφορά, άπαντες πάλεψαν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

*Ο Αμερικανός σέντερ, Γουίλι Ριντ ήταν εκτός 12άδας, λόγω τραυματισμού.

Δεκάλεπτα: 15-19, 40-37, 71-53, 91-70.

Ολυμπιακός (Κεμζούρα): Πάντερ 4, Ρότσεστι 3 (2ασ.), Μπόλντγουιν 8 , Πολ 7 (2), Κόνιαρης 5 (1), Σπανούλης 14 (1τρ., 5 ασ.), Τσέρι 4, Μιλουτίνοφ 13 (11 ριμπ., 2 ασ., 2 κλεψ.), Βεζένκοφ 8 (2), Πρίντεζης 4 (5 ριμπάουντ), Παπανικολάου 17 (2 τρ., 4 ριμπ.), Ρούμπιτ 4.

Αρμάνι Μ. (Μεσίνα): Ντέλα Βάλε 3, Μακ 7 (1), Μίτσοφ 11 (1), Μπιλίγκα 2, Ρολ 9 (1), Ροντρίγκεθ 14 (2), Ταρτσέφσκι 3, Νέντοβιτς 12 (1), Γουάιτ, Μπρουκς 4, Σκόλα 5.

 Στην αναμέτρηση με την Αρμάνι ο αρχηγός, Βασίλης Σπανούλης, κατέκτησε μια ακόμη πρωτιά!!!

span rek

 

"Και οι δώδεκα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό"

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Κεστούτις Κεμζούρα, μοίρασε συγχαρητήρια: "Είμαι πολύ χαρούμενος για τη νίκη, αλλά για τον τρόπο που αγωνιστήκαμε. Στο πρώτο ημίχρονο κάναμε κάποια αμυντικά λάθη που έδωσαν εύκολα καλάθια με λέι απ στον αντίπαλο. Όμως, στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου και γενικά στο δεύτερο ημίχρονο κάναμε σπουδαία αμυντική προσπάθεια και πιέσαμε σωστά. Ήταν μεγάλο επίτευγμα για μας να κρατήσουμε την Αρμάνι στους 70 πόντους και τις 8 ασίστ, μακριά από τους μέσους όρους της. Αυτό δείχνει ότι κάναμε κάτι καλό αμυντικά. Ένα ακόμη στατιστικό που με χαροποιεί είναι η κυριαρχία στα ριμπάουντ. Ήξερα πως παρότι χάσαμε κάποια ελεύθερα σουτ, το πιο σημαντικό ήταν η άμυνα. Οι παίκτες το έκαναν και έτσι βρήκαμε και ρυθμό στο ανοιχτό γήπεδο και μακρινά σουτ. Είμαι χαρούμενος γιατί έπαιξαν και οι δώδεκα παίκτες και έδωσαν όλοι τον καλύτερό τους εαυτό. Δεν είναι πάντα τόσο εύκολο αυτό. Ο Παπανικολάου και ο Μιλουτίνοφ είναι σε πολύ καλή κατάσταση και κάνουν πράγματα που ίσως δεν φαίνεται στους αριθμούς. Ο Σπανούλης είναι ο Σπανούλης! Είμαι χαρούμενος για τον Κόνιαρη, τον Τσέρι και τον Βεζένκοφ, παιδιά που δεν παίζουν πολύ αλλά βγήκαν μπροστά και μας έδωσαν ενέργεια. Για μας είναι καλό σημάδι αυτό. Ευχαριστούμε και για τον κόσμο, που μας έδωσε πολλή ενέργεια και μας βοηθά πολύ. Είμαστε χαρούμενοι που τους κάνουμε χαρούμενους".

Για τη βελτιωμένη εικόνα των "ερυθρολεύκων", αλλά και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, είπε: "Ξέρουμε τι μας περιμένει, αλλά το έχω πει πολλές φορές. Εμείς κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Δεν είμαι τόσο καλός προπονητής στο να σχεδιάζω 3-4 ματς μπροστά. Είχαμε εστιάσει στην Αρμάνι μέχρι τώρα. Αν τελείωνε η Ευρωλίγκα σήμερα θα ήμασταν εκτός playoffs, αλλά το καλό είναι πως δεν τελειώνει, άρα είμαστε ακόμη ζωντανοί. Δεν μπορώ να μιλήσω για τακτικές, αλλά είμαι σίγουρος πως πέρα από αυτές το ντέρμπι θα κριθεί από την σκληράδα. Όλα σχετίζονται. Στην Ευρωλίγκα και ειδικά σε τέτοια ματς, αν δεν είσαι συγκεντρωμένος, δεν μπορείς να είσαι σκληρός. Δουλειά μου είναι οι παίκτες να ξέρουν τι κάνουμε και να είναι συγκεντρωμένοι. Μετά θα φέρουμε την σκληράδα και τον δυναμισμό. Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα πάμε και θα κερδίσουμε τον Παναθηναϊκό. Ίσως είμαι κακός προπονητής. Αλλά μπορώ να υποσχεθώ πως θα παλέψουμε από την αρχή ως το τέλος και θα προετοιμαστούμε όσο καλύτερα μπορούμε".

Όταν ρωτήθηκε αν το γεγονός ότι καθόταν αρκετή ώρα στην καρέκλα του αντί να είναι όρθιος, οφειλόταν στην σιγουριά του για τη νίκη, απάντησε: "Προσπαθώ να είμαι ψύχραιμος και συγκεντρωμένος στο παιχνίδι. Θέλω να είμαι δίπλα στους συνεργάτες μου για να τους ακούω και να μιλάμε. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο".

Στην συνέχεια του ζητήθηκε να εκτιμήσει το ποσοστό που οι παίκτες του έχουν αφομοιώσει την φιλοσοφία του. "Δεν μπορώ να σας δώσω νούμερο. Είναι μια καθημερινή διαδικασία, αρχικά στις προπονήσεις και μετά στους αγώνες. Έχουμε μια συνέχεια από το παρελθόν, όπως ο Σπανούλης με τον Πρίντεζη ή τον Μιλουτίνοφ. Τώρα προσπαθούν να μπουν και παίκτες όπως ο Κόνιαρης. Ό,τι δεν είναι σπασμένο θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε. Ένα άλλο ζευγάρι που ταιριάζει είναι ο Ρότσεστι και ο Μπόλντγουιν. Πρέπει όμως να βρούμε τον τρόπο να χρησιμοποιήσουμε τον Τσέρι και τον Πάντερ. Σήμερα μας έδωσε πράγματα και ενέργεια και ο Βεζένκοφ. Υπάρχει μια βάση αλλά είμαστε νέα ομάδα. Χρειάζεται πολύς χρόνος για να κάνεις μια ομάδα πρωταθλήτρια, αλλά δεν μου αρέσει να κοιτάζω τόσο μπροστά».

Τέλος, ερωτηθείς αν επηρεάζεται από τις εκτιμήσεις που θέλουν τον Ολυμπιακό να μην προκρίνεται, είπε: "Δεν ξέρω αν ασχολούνται οι παίκτες μου ή αν διαβάζουν όσα λέγονται. Εγώ δεν ασχολούμαι με τα social media. Δεν χρειάζεται να ακούσω κάποιον άλλον, ξέρω αν κάνω κακή δουλειά. Όταν η ομάδα μου δεν παίζει σωστά εγώ φταίω και δεν μπορώ να κοιμηθώ. Εγώ υποφέρω. Όταν κερδίζεις όλα είναι εντάξει, όταν χάνεις είναι δύσκολα. Η κριτική δεν είναι κακή, αν είναι εποικοδομητική. Δεν είναι ευχάριστο να το ακούς, αλλά αν σε βοηθά να εξελίσσεσαι είναι θετική".

Από την πλευρά του, ο προπονητής της Αρμάνι Μιλάνο, Έτορε Μεσίνα, δήλωσε: "Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό, τον κόουτς Κεμζούρα, τον Βασίλη και όλη την ομάδα του Ολυμπιακού για την εξαιρετική τους εμφάνιση, ειδικά στο δεύτερο μέρος. Αν δεν κάνω λάθος, ήμασταν στο -1 μετά την πρώτη κατοχή στην 3η περίοδο, αλλά από τότε και μετά πάθαμε μπλακ άουτ. Θα πρέπει να αναλύσουμε γιατί συνέβη αυτό και να προχωρήσουμε. Ο Ολυμπιακός έπαιξε σκληρά, πειθαρχημένα και με συνοχή. Εμείς δεν είχαμε καμία από αυτές τις τρεις αρετές, όπως είχαμε δείξει στα προηγούμενα ματς. Είναι νωρίς στην σεζόν και υπάρχουν πολλά παράξενα αποτελέσματα. Σίγουρα, όμως, ο Ολυμπιακός έδειξε σκληράδα και χαρακτήρα. Εμείς δεν τα δείξαμε, αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν τα έχουμε αυτά τα στοιχεία, γιατί το είχαμε δείξει στα προηγούμενα ματς. Όμως όταν σήμερα ο Ολυμπιακός ανέβασε την έντασή του, εμείς εξαφανιστήκαμε".