Skip to main content

Εντός έδρας ήττα από την Φενέρμπαχτσε

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο ΣΕΦ από την Φενέρμπαχτσε με 87-96, στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής Ευρωλίγκας. Στην συγκεκριμένη αναμέτρηση ο Βασίλης Σπανούλης έγραψε ιστορία, καθώς με τους 14 πόντους που πέτυχε προσπέρασε τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης!

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε δυνατά και προηγήθηκε με 8-3. Ωστόσο, με επιθετικό οδηγό τον Κώστα Σλούκα οι φιλοξενούμενοι, εκμεταλλεύτηκαν τα αμυτικά κενά της ομάδα μας, ισορρόπησαν το παιχνίδι και με ένα "τρελό" σουτ του ίδιου πίσω από την γραμμή του κέντρου, έκλεισαν την πρώτη περίοδο προηγούμενοι με 20-22.

Ο Κεστούτις Κεμζούρα "ανακάτεψε" την τράπουλα, όμως, οι "ερυθρόλευκοι" αδυνατούσαν να βρουν ρυθμό σε άμυνα και επίθεση. Αντίθετα, η Φενέρμπαχτσε συνέχισε να εκτελεί με απίστευτα ποσοστά από την γραμμή του τριπόντου (είχε 10/14 στο πρώτο μέρος) και με τον Νάντο Ντε Κολό να έχει πάρει τη σκυτάλη στο σκοράρισμα, "έχτισε" μια διαφορά 12π. (40-52 στο 20').

Βασιζόμενη σταθερά στην περιφέρειά της η Φενέρμπαχτσε αύξησε ακόμη περισσότερο τις αποστάσεις (19π., 42-61 στο 23'). Με πιεστική άμυνα και όπλο του τον αιφνιδιασμό ο Ολυμπιακός πέρασε στην αντεπίθεση και με ένα επί μέρους σκορ 19-4 μείωσε στους 4π. (61-65 στο 28'). Στο σημείο αυτό, όμως, ο Νάντο Ντε Κολό ανέλαβε και πάλι δράση, "βομβάρδισε" από τα 6.75μ. το "ερυθρόλευκο" καλάθι και έδωσε πίσω στην Φενέρμπαχτσε τον απόλυτο έλεγχο της αναμέτρησης (66-84 στο 34'). Οι παίκτες του Κεστούτις Κεμζούρα προσπάθησαν να κάνουν το come back (87-94, 40'' για το τέλος), αποδείχθηκε, όμως, πως ήταν αργά...

Αξίζει να σημειωθεί πως το ιστορικό τρίποντο με το οποίο ο Βασίλης Σπανούλης χρίστηκε πρώτος σκόκερ στην ιστορία της Ευρωλίγκας, το πέτυχε στο 38' (80-90) και προς τιμήν το ματς διακόπηκε προσωρινά για να γίνει η σχετική ανακοίνωση.

Δεκάλεπτα: 20-22, 40-52, 61-74, 87-96.

Ολυμπιακός (Κεμζούρα): Ρότσεστι 2, Μπάλντουιν, Πολ 11 (1), Σπανούλης 14 (2τρ., 8 ασ.), Τσέρι 10 (2τρ., 4 ριμπ., 3 ασ., 1 κλ.), Μιλουτίνοφ 11 (7 ριμπάουντ), Βεζένκοφ, Πρίντεζης 14 (1τρ., 6 ριμπ., 2 ασ.), Παπανικολάου 11 (2), Ρούμπιτ 4 (5 ριμπ.), Ριντ 10.

Φενέρμπαχτσε (Ομπράντοβιτς): Βέστερμαν 6 (2), Μαχμούτογλου 8(2), Κάλινιτς 6 (1), Σλούκας 14 (2), Ντε Κολό 32 (5), Γουίλιαμς 13 (1), Ντατόμε 15 (3), Τόμας 2.

 

Το ρεκόρ και η ευθύνη

Ο Κεστούτις Κεμζούρα δήλωσε: "Θα ξεκινήσω με κάτι θετικό. Συγχαρητήρια στον Βασίλη Σπανούλη για το ρεκόρ του. Είναι εκπληκτικό αυτό που έχει καταφέρει. Είναι κάτι ξεχωριστό. Είναι αποτέλεσμα της σκληρής ομαδικής δουλειάς. Είναι μεγάλο επίτευγμα. Από κει και πέρα, συγχαρητήρια στην Φενέρμπαχτσε. Ήταν πιο έτοιμη, έπαιξε καλύτερα και κέρδισε δίκαια. Η δεύτερη περίοδος ήταν κλειδί, γιατί δεν τα πήγαμε καλά αμυντικά. Ήμασταν πολύ soft στην άμυνα, τους αφήναμε να σουτάρουν ελεύθεροι. Ναι βρέθηκαν σε εκπληκτική βραδιά απόψε, όμως, όταν τους αφήνεις ελεύθερους θα τα βάλουν. Δεν κάναμε τίποτα για να τους σταματήσουμε. Αλλάξαμε κάποιες άμυνες, αλλά πολλές φορές δεν είναι θέμα τακτικής. Πρέπει παλεύεις περισσότερο, να σπας τα σκριν, να έχεις καλύτερη επικοινωνία και να μαρκάρεις τον αντίπαλό σου. Αναλαμβάνω την ευθύνη, δεν έκανα καλή δουλειά για να τους προετοιμάσω και να απαιτήσω τι πρέπει να κάνουμε στο γήπεδο. Μας 'σκότωσαν' επίσης από τις δεύτερες επιθέσεις, πέτυχαν 20 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ. Για αυτό, όμως, δεν μπορώ να πάρω ευθύνη εγώ, δεν μπορώ να κάνω εγώ box out. Είναι είτε εμείς, είτε αυτοί. Αν δείτε τα στατιστικά, μόνο δύο παίκτες μας έχουν επιθετικά ριμπάουντ, ο Μιλουτίνοφ και ο Ρούμπιτ. Για εμένα είναι μια πολύ καθοριστική στιγμή. Ξέρουμε πως είχαμε προβλήματα στο παρελθόν που δεν μπορέσαμε να λύσουμε, όμως, πρέπει να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά".

Για το γεγονός ότι ένας ακόμη γκαρντ, ο Νάντο Ντε Κολό, έκανε μεγάλη ζημιά στους "ερυθρολεύκους", σχολίασε: "Ξεκινήσαμε πολύ καλά και σκόραρε τα δύο πρώτα του τρίποντα στον αιφνιδιασμό μετά από δικά μας λάθη. Το πρόβλημα άρχισε όταν κάποιοι παίκτες μπήκαν από τον πάγκο στο παρκέ. Ξέρουμε τα όριά μας, αλλά αυτό έχουμε και μας πληγώνει. Για εμένα είναι δύσκολο να εξηγήσω αυτή την έλλειψη συγκέντρωσης. Μετά το τάιμ άουτ είπαμε να κάνουμε αλλαγή σε κάθε σκριν, όμως, τελικά ξεχάσαμε να κάνουμε τις αλλαγές στο σκριν. Δεν έχω εξήγηση γιατί το κάνουμε αυτό. Αν συνεχίσουμε έτσι το αποτέλεσμα θα είναι πάντα το ίδιο. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να συνεχίσω να δουλεύω, να συνεχίσω να πιέζω και να απαιτώ από τους παίκτες να εκτελούν να να πειθαρχούν σε αυτά που τους ζητάμε".

Ερωτηθείς αν ελπίζει ακόμη σε πρόκριση στα πλέι οφ, απάντησε: "Θεωρώ πως δεν υπάρχει εύκολο πρόγραμμα στην Ευρωλίγκα, ειδικά για εμάς. Τίποτα δεν τελειώνει, αν δεν τελειώσει. Πάμε παιχνίδι με παιχνίδι. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που έγινε απόψε, αλλά πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη και να παλέψουμε για τον επόμενο ... τελικό. Πρέπει να παλέψουμε σε όλα τα παιχνίδια. Δείξαμε μέσα στη σεζόν ότι είχαμε και κάποια πολύ καλά παιχνίδια και κερδίσαμε κάποιες από τις κορυφαίες ομάδες. Βέβαια, χάσαμε και από κάποιες που έπρεπε να κερδίσουμε. Ακόμη εξαρτάται από μας".

Τέλος, ερωτηθείς αν σκοπεύει να κάνει κάποια προσθήκη, τόνισε: "Δεν έχουμε μιλήσει ακόμη με την διοίκηση. Θα δούμε. Έχουμε ανοιχτά τα μάτια, κοιτάζουμε τι γίνεται στην αγορά, αλλά το να βρεις παίκτη που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει και να τον προσαρμόσεις δεν είναι εύκολο. Αν τον βρούμε θα μιλήσουμε με τη διοίκηση και θα δούμε. Για την ώρα δεν έχουμε τέτοια πλάνα".

"Το αξίζει ο Σπανούλης"

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς απένειμε τα εύσημα στον Βασίλη Σπανούλη για το ιστορικό του ρεκόρ. "Θέλω να τον συγχαρώ ειλικρινά. Δεν είναι κάτι καινούργιο, θεωρώ πως όλοι ξέρουν πόσο σκληρά έχει δουλέψει και αναμφίβολα αξίζει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση". Όταν του ζητήθηκε να συγκρίνει τον V-Span με τον Δημήτρη Διαμαντίδη, είπε: "Όλοι ξέρουν τι είναι οι Σπανούλης και Διαμαντίδης. Μιλάμε για δύο από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά".

Για την αναμέτρηση και τη σημασία του διπλού για την ομάδα του, τόνισε: "Ήταν το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς και ήταν πολύ σημαντικό. Έχουμε προβλήματα στην ομάδα, αλλά δείξαμε χαρακτήρα και κάναμε πολύ καλό παιχνίδι. Είμαι πραγματικά χαρούμενος για τον τρόπο που παίξαμε, σουτάραμε εξαιρετικά και παίξαμε πολύ έξυπνα. Προσπαθήσαμε να παίξουμε επιθετική άμυνα, οδηγήσαμε τον Ολυμπιακό σε 13 λάθη και είχαμε ισορροπία στα ριμπάουντ μετά από πολλά ματς. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου και ελπίζω πως ψυχολογικά θα είναι πολύ σημαντική νίκη για τη συνέχεια. Κάποιοι παίκτες είναι εκτός και δεν ξέρω ακόμη το για πόσο, όμως, εμείς θα πρέπει να παίζουμε όπως παίξαμε απόψε. Το σημαντικό για μας είναι ότι ο κόσμος και η διοίκηση συνεχίζουν να μας εμπιστεύονται και να μας μας υποστηρίζουν. Αυτό μας δίνει κίνητρο για να παλέψουμε ως το τέλος, αυτός είναι ο μόνος δρόμος".