Κιμ Τιλί: It's in his genes!

Η ενασχόληση του Κιμ Τιλί με το μπάσκετ ήταν καρμική. Με τον αθλητισμό, πάλι, ήταν καθαρά γονιδιακή! Διαβάστε τη συνέντευξη του Γάλλου φόργουορντ στο olympiacosbc.gr

Ο πατέρας του, Λορέντ, υπήρξε επαγγελματίας βολεϊμπολίστας και πλέον είναι προπονητής της εθνικής Γαλλίας. Η μητέρα του Καρολίν ήταν αρχηγός της εθνικής Ολλανδίας. Ο πρωτότοκος, όμως, «λοξοδρόμησε». Όχι, δεν έκανε την επανάστασή του στα «θέλω» των γονιών του. Απλά έτυχε να ασχοληθεί με την πορτοκαλί μπάλα!

«Στην πραγματικότητα δεν επέλεξα το μπάσκετ. Όταν ήμουν μικρός, από τα έξι μέχρι τα δέκα μου χρόνια, έπαιζα ποδόσφαιρο. Όμως, στα δέκα μου είχα ύψος 1.80μ., συνεπώς ήμουν πολύ ψηλός για να συνεχίσω να παίζω με τα άλλα παιδιά. Οι γονείς μου ήθελαν να ασχοληθώ με το βόλεϊ, αλλά όταν αλλάξαμε πόλη δεν είχε αντίστοιχο τμήμα εκεί, οπότε με έβαλαν στο μπάσκετ και από τότε δεν σταμάτησα να παίζω» ήταν τα πρώτα του λόγια του στο www.olympiacosbc.gr

Όσον αφορά στα άλλα δύο αγόρια της οικογένειας Τιλί, μόνο ένας ασχολήθηκε με τα φιλέ. «Έχω δύο μικρότερους αδελφούς. Ο Κέβιν είναι 24 ετών και παίζει βόλεϊ σε επαγγελματικό επίπεδο και ο Κίλιαν είναι 19 ετών και παίζει μπάσκετ στο πανεπιστήμιο Gonzaga.  Μάλιστα έφτασε πολύ κοντά στον τίτλο, αλλά δεν τα κατάφερε. Ελπίζω μια μέρα να υπάρξω συμπαίκτης με τον μικρό, αλλά φοβάμαι μήπως τότε είμαι πολύ μεγάλος! Πάντως, είναι πάρα πολύ καλός και πιστεύω πως και εκείνος θα παίξει σε επαγγελματικό επίπεδο».

Kim Tillie Foto

Ο φόργουορντ του Θρύλου δεν έγινε βολεϊμπολίστας, ωστόσο, την παράδοση που θέλει όλους τους Τιλί σπουδαγμένους δεν την χάλασε... Σε νεαρή ηλικία έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι κυνηγώντας και το όνειρο και τις σπουδές! «Μετά το λύκειο, στα 18 μου, μετακόμισα στις ΗΠΑ για να συνεχίσω να παίζω μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο και παράλληλα για να σπουδάσω. Τότε δεν ήμουν έτοιμος να παίξω σε επαγγελματικό επίπεδο. Ήθελα να βελτιωθώ και το πανεπιστήμιο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βελτιώσεις το κορμί σου, τον τρόπο παιχνιδιού σου και την ίδια ώρα να σπουδάσεις. Σπούδασα urban planning, είναι κάτι σαν αρχιτεκτονική. Πήρα το πτυχίο μου και ίσως μετά το μπάσκετ να το εκμεταλλευτώ. Πιστεύω πως θα μου φανεί χρήσιμο και γενικά είναι ένα αντικείμενο που με ενδιαφέρει».

Κοιτώντας πίσω η απόφαση του Τιλί αποδείχθηκε σωστή, καθώς... «Μετά το κολλέγιο επέστρεψα στην Γαλλία και έπαιξα στην πρώτη κατηγορία για την Βιλερμπάν. Ήταν το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο και από τότε συνεχώς προσπαθώ και βελτιώνομαι, για αυτό και κάθε φορά που αλλάζω ομάδα πηγαίνω σε καλύτερη. Θεωρώ πως κάνω ένα παραπάνω βήμα στην καριέρα μου κάθε φορά που αλλάζω ομάδα».

 Kim Tillie3

Εκτός από το πτυχίο και την επαγγελματική καριέρα μπασκετμπολίστα, ο Κιμ Τιλί είχε ακόμη ένα όφελος από την διαμονή του σε διαφορετικές χώρες. Μιλά άπταιστα τέσσερις γλώσσες! «Μιλάω γαλλικά, ολλανδικά γιατί η μητέρα μου είναι από την Ολλανδία, αγγλικά και ισπανικά λόγω της θητείας μου στην Ισπανία». Ερωτηθείς για το αν σκοπεύει να μάθει και ελληνικά, απάντησε πως «Ναι! Μαθαίνω τώρα. Έχω πάρει ένα audio book και το ακούω κάθε μέρα όταν οδηγώ. Κάθε μέρα ακούω τουλάχιστον μία ώρα ελληνικά γιατί κάνω περίπου μισή ώρα να έρθω από το σπίτι μου στο γήπεδο και άλλη τόση ώρα να επιστρέψω». Ήδη έχει αρχίσει να καταλαβαίνει την γλώσσα, ενώ παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην χώρα μας είναι σε θέση να κάνει ολόκληρες προτάσεις, δείγμα του ότι τα «παίρνει» εύκολα... «Πάντα ήμουν καλός μαθητής και στο σχολείο. Μαθαίνω σιγά-σιγά. Πιστεύω πως μέχρι το τέλος της σεζόν θα τα έχω καταφέρει!».

Kim Tillie Foto2

Το να έχει μάθει ελληνικά μέχρι το φινάλε της σεζόν, προφανώς και δεν είναι ο μόνος στόχος του, ούτε και ο βασικότερος... «Το μεγαλύτερό μου όνειρο είναι να κερδίσω την Ευρωλίγκα και ελπίζω, εύχομαι και θα προσπαθήσω  να το κάνω ως παίκτης του Ολυμπιακού. Θα κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε. Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και ό,τι βγει. Κανείς ποτέ δεν ξέρει τι σου επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα, αλλά αν με ρωτάς για το όνειρο μου, ναι, αυτό είναι», είπε και συνέχισε: «Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη ομάδα που έχω παίξει ποτέ στην καριέρα μου. Είναι ένα μεγάλο βήμα για εμένα. Είναι από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που είμαι μέλος αυτής της οικογένειας. Αυτό μου δίνει κίνητρο να δουλέψω ακόμη πιο σκληρά και δώσω τα πάντα για να κερδίζει ο Ολυμπιακός. Όλα είναι όπως τα είχα φανταστεί. Είναι άψογα... Οι προπονήσεις είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, η οργάνωση είναι πολύ καλή από τον φροντιστή, τους φυσιοθεραπευτές, τους προπονητές... Όλα είναι πολύ καλά οργανωμένα. Δεν μας λείπει τίποτα».

Kim Tillie Foto1

Εξαιρετικά οργανωμένος αποδείχθηκε και ο ίδιος, καθώς τις τελευταίες μέρες κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να είναι όλα τέλεια στην άφιξη της οικογένειάς του. «Η γυναίκα μου είναι Αμερικανίδα και έχουμε έναν γιο 20 μηνών. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα τους έχω μαζί μου. Σε λίγες μέρες θα έρθουν στην Αθήνα για οριστική εγκατάσταση, έχοντας μαζί και με τον γάτο μας! Τρέχω να είναι όλα έτοιμα. Ελπίζω να μην έχω ξεχάσει να αγοράσω κάτι...». Ο Κιμ Τιλί είναι χαζομπαμπάς και δεν το κρύβει. Ωστόσο, δεν καταστρώνει πλάνα για το μέλλον του γιου του. Άλλωστε, το αν θα ακολουθήσει τα μπασκετικά χνάρια του, μάλλον θα είναι ένα θέμα μπερδεμένο... «Αν είναι στα γονίδιά του θα γίνει καλός αθλητής. Δεν ξέρω τι θα επιλέξει. Από εμένα θα έχει το ελεύθερο. Ίσως εγώ μπορώ να τον βοηθήσω με το μπάσκετ. Από την άλλη πλευρά η γυναίκα μου ήταν παίκτρια του softball, o παππούς βολεϊμπολίστας, η γιαγιά το ίδιο... Οπότε θα δούμε. Ίσως παίξει baseball και βγάλει περισσότερα λεφτά. Αν, πάντως, φτάσει τα 2.10μ. το μπάσκετ θα είναι καλύτερη επιλογή...».