Skip to main content

Ολυμπιακός - Γαλατασαράι 51 χρόνια μετά!

Όταν η κληρωτίδα έφερε τη Γαλατασαράι στο δρόμο του Ολυμπιακού οι παλαιότεροι θυμήθηκαν. Τι; Τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια στην ιστορία του Ολυμπιακού.

Όταν η κληρωτίδα έφερε τη Γαλατασαράι στο δρόμο του Ολυμπιακού οι παλαιότεροι θυμήθηκαν. Τι; Τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια στην ιστορία του Ολυμπιακού.

Πέρασαν 51 χρόνια απ’ όταν οι «ερυθρόλευκοι» των Φιάννη και Αλέκου Σπανουδάκη, του Βαμβακούση, του Φιλίππου και των υπολοίπων μελών της ομάδας, εκπροσώπησαν για πρώτη φορά την Ελλάδα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και είχαν ως πρώτο αντίπαλο την τουρκική ομάδα στα προκριματικά του κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι στην ιστορία του Ολυμπιακού διεξήχθη στις 23 Νοεμβρίου 1960 στην Κωνσταντινούπολη και οι Πειραιώτες ηττήθηκαν 72-41. Ο Ολυμπιακός γνώρισε και δεύτερη ήττα στον Πειραιά με 65-55 και αποκλείστηκε από τη Γαλατασαράι.

Οι Τούρκοι αποκλείστηκαν με τη σειρά τους από τη Χαποέλ Τελ Αβίβ στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης, ενώ για την ιστορία να θυμίσουμε πως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε κατακτήσει τελικά το τρόπαιο επικρατώντας της Ρίγα στη Μόσχα με 87-62 στη Μόσχα και χάνοντας στη Λετονία 61-66.

Το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού έγινε στο Παλέ Ντε Σπορ της Κωνσταντινούπολης παρουσία 6000 θεατών και με διαιτητές τους Πέτροβιτς (Γιουγκοσλαβία) και Χούντα (Ρουμανία).Οι Τούρκοι είχαν από το ξεκίνημα το προβάδισμα και στο 10' προηγήθηκαν 18-7, ενώ στο ημίχρονο η διαφορά ήταν στους 23 πόντους (41-18). Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός βελτιώθηκε αλλά και πάλι δεν έπαιξε τόσο καλά για να γλιτώσει τη βαριά ήττα.

Οι συνθέσεις των ομάδων...

ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ: Εργάν 9, Γιαβούζ 10, Χαμίλ 2, Κοζλουτσάρ 5, Ικτσέλ, Ουνέρ 10, Ορζέρ 7, Αλί 16, Ντογρούλ 1, Ινάλ 7, Σαβάν 5 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γ. Σπανουδάκης 17, Δουράτσος, Πολυχρονίου, Αλ. Σπανουδάκης 11, Βαμβακούσης 5, Μεϊμάρης 4, Φασίλης 2, Καλούδης 2

Οι φωτογραφίες που σας δημοσιεύουμε είναι από το παιχνίδι στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει και το ιστορικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Φως από το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού και το ρεπορτάζ της εφημερίδας από το δεύτερο αγώνα.