Skip to main content

«Μοναδικό φαινόμενο στον Παγκόσμιο αθλητισμό»

Λίγο μετά το τέλος του ημιτελικού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας οι πρόεδροι του Ολυμπιακού, κύριοι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος μίλησαν στο Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Κώστα Χαλβατσιώτη για τη νίκη επί των Ρώσων και τη σπουδαία επιτυχία των «ερυθρόλευκων».

- Όλοι οι φίλαθλοι σας είναι περήφανοι, αλλά ιδιαίτερα εσείς γιατί έχετε χτίσει ένα μεγαλούργημα που είναι στοντελικό μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε περήφανοι. Έχουμε χτίσει μια δεκαετία κάτι μοναδικό, με τον δικό μας τρόπο. Κόντρα σ’ όλους και σ’ όλα. Είδατε σήμερα τι γινόταν. Έχουμε απέναντι ομάδες δισεκατομμυρίων, με απίστευτα μπάτζετ, δομή και καταστάσεις που υπάρχουν. Πετύχαμε, πάμε στον τελικό και πάμε να το πάρουμε.

- Αυτή η συνέπεια του Ολυμπιακού έχει πολλά λιθαράκια. Έχει μια πυραμίδα η οποία είναι καλοστημένη. Σ’ όλα τα επίπεδα. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι μοναδικό σε μια Ελλάδα που ζει δύσκολες καταστάσεις.

Π. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τα βασικά λιθαράκια είναι ο αδερφός μου κι εγώ. Μετά είναι ο Γιώργος ο Σκινδύλιας, ο προπονητής, οι παίκτες και όλοι όσοι περιβάλλουν τον προπονητή. Για να βάλεις τα λιθαράκια σε διάρκεια, έχουν περάσει κι άλλοι προπονητές, κι άλλοι άνθρωποι που μας βοήθησαν όλη αυτή τη δεκαετία για να είμαστε στην κορυφή. Γιατί δεν είναι απλά σήμερα ένας τελικός, είναι ένας ακόμα τελικός.

- Και είναι μια επιτυχία που έχει αντίκτυπο σ’ όλη την Ελλάδα γιατί το ευρωπαϊκό μπάσκετ βλέπει μια ελληνική ομάδα να είναι στην κορυφή και να διεκδικεί το τρόπαιο την Κυριακή.

Π.Α.: Αλήθεια είναι αυτό. Έχουμε εισπράξει κι εμείς αγάπη και μηνύματα απ’ όλη την Ελλάδα. Και πριν τον ημιτελικό. Και πριν τον πέμπτο ματς με την Εφες. Το είχα πει τότε.

- Να ρωτήσω τον κ. Γιώργο Αγγελόπουλο. Η ομάδα έχει ένα πολύ μεγάλο παίκτη, τον Βασίλη Σπανούλη. Έχει και τον Γιώργο Πρίντεζη. Γενικά όμως έχει αυτή την εικόνα της ομάδας, της οικογένειας. Αυτό είδαμε σ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, αυτό είδαμε και σήμερα.
Γ.Α.: Το είπαμε και πριν. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα, ο Ολυμπιακός είναι οικογένεια και αντιμετωπίζονται όλα χωρίς να βγαίνει τίποτα προς τα έξω. Είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας. Όταν αντιμετωπίζεις ομάδες με μπάτζετ τέσσερις και πέντε φορές μεγαλύτερο και κερδίζεις, κι αυτό γίνεται σε βάθος δεκαεταίας, είναι μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό, ας το καταλάβουμε όλοι μας και ας αφήσουμε τις πολλές αναλύσεις. Ας το ζήσουμε, ας ζήσουμε τις στιγμές γιατί τα καλύτερα έρχονται.

- Το ότι η ομάδα το έχει ξανακάνει σε τέτοιους ημιτελικούς και συγκερκιμένα με την ΤΣΣΚΑ. Χωρίς να αναφερόμαστε σε στατιστική, απλά λέμε ότι το έχει ξανακάνει.
Γ.Α.: Δείτε το αγωνιστικό μπάτζετ του Ολυμπιακού και δείτε και της ΤΣΣΚΑ. Βγάλτε την εφορία έξω και δείτε τα αγωνιστικά. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Επειδή τα ξέρετε, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό. Είναι ένα προς τέσσερα.
 
- Ποιο το μήνυμα στους φίλους του Ολυμπιακού και στους φίλους του μπάσκετ;
Π.Α.: Να συμπληρώσω κάτι που είναι και μήνυμα. Το κλίμα οικογένειας, γιατί υπάρχει και το αγωνιστικό σκέλος, είναι και στο αγωνιστικό. Όταν οι δεύτεροι και τρίτοι σε συμμετοχή παίκτες γυρίζουν το παιχνίδι και σε κρατάνε μέσα στο ματς και στο τέλος καθαρίζουν ο Βασίλης, ο Γκριν, όλοι αυτοί. Είναι ομάδα με τα όλα της σ’ όλα. Δεν είναι μόνο οικογένεια στα αποδυτήρια. Είναι ομάδα, χημεία και στα 40 λεπτά όλοι αποδέχονται το ρόλο τους. Μην το εξωραΐζουμε ότι είναι απλά οικογένεια. Δεν τρώμε το βράδυ όλοι μαζί. Όλοι σκίζονται είτε παίζουν, ένα, πέντε ή τριανταπέντε λεπτά για τον κοινό σκοπό.

- Είναι ένα πρώτυπο ο Ολυμπιακός;
Π.Α.: Μ’ αυτή την έννοια είναι ένα πρώτυπο. Όχι μόνο σ’ αυτό, αλλά και στα οικονομικά μεγέθη. Αυτό δεν το πετυχαίνεις με οικονομικά μεγέθη. Όταν έχεις οχτώ παίκτες των τριών εκατομμυρίων, δεν μπορούν να γίνουν οικογένεια. Τι να κάνουμε.
 
- Δεν φοβήθηκαν ούτε οι παίκτες, ούτε κι εσείς ακόμα κι όταν πέρασε η ΤΣΣΚΑ 13 πόντους και 10 πόντους. Είχατε όλοι μια ηρεμία.
Γ.Α.: Αλήθεια είναι αυτό. Δεν φοβηθήκαμε σε καμία στιγμή. Μάλλον εκνευριστήκαμε μ’ αυτά που βλέπαμε. Γιατί καταλαβαίνουμε μπάσκετ και τι γίνεται. Αλλά δεν φοβηθήκαμε καμία στιγμή και είμαστε αιδιόδοξεοι για την Κυριακή.

- Εκεί θέλω να πάμε. Παίζουν η Ρεάλ Μαδρίτης με τη Φενέρμπαχτσε. Μπορεί να διαλέγατε αντίπαλο;
Γ.Α.: Όχι. Δεν το έχουμε κάνει ποτέ, δεν το κάνουμε και τώρα.

- Τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός στον τελικό;
Π.Α.: Να είναι συγκεντρωμένοι όλοι όπως και σήμερα. Να έχουν την ίδια δίψα, όχι περισσότερο άγχος ανεξάρτητα αν είναι αντίπαλος ο γηπεδούχος ή η Ρεάλ. Και οι δυο είναι τεράστιες ομάδες τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος. Οι παίκτες μας είναι διψασμένοι, συγκεντρωμένοι κι απ’ αύριο θα κάνουν βίντεο του αντιπάλου για να πάμε να πάρουμε ξανά την Ευρωλίγκα. Αυτό έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός. Να είναι μια διαδικασία που να μην είναι πετάμε στα ουράνια και πως θα συνέλθουμε να κάνουμε προπόνηση αύριο. Αύριο θα τους έχει συγκεντρωμένους, θα γίνουν οι τρόποι αντιμετώπισης στην άμυνα των παικτών κλειδιά της αντίπαλης ομάδας και την Κυριακή βλέπουμε.