Skip to main content

2018-2024: Η ιστορική απόφαση και η αλλαγή σελίδας

Η σεζόν 2018/2019 είναι ορόσημο στην Ιστορία του τμήματος. Ο Ολυμπιακός λαμβάνει τη μεγάλη απόφαση να αποχωρήσει στο ημίχρονο του ημιτελικού κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ ως ύστατη μορφή διαμαρτυρίας για τις επί σειρά ετών ακατανόητες αποφάσεις των διαιτητών που στέρησαν τίτλους από τους “ερυθρόλευκους”.

Οι διοικητικοί ηγέτες της ομάδας κατέστησαν σαφές στην ΕΟΚ ότι δεν θα δεχθούν να αγωνιστεί ξανά ο σύλλογος με τους τρεις συγκεκριμένους διαιτητές σε οποιονδήποτε αγώνα και ότι στα προσεχή παιχνίδια κόντρα στον Παναθηναϊκό οι Ερυθρόλευκοι θα αγωνιστούν μόνο με ξένους ρέφερι.

Τα αιτήματα των Πειραιωτών δεν έγιναν δεκτά από την Ομοσπονδία και έτσι αποφασίσθηκε η ομάδα να αγωνιστεί στις εγχώριες διοργανώσεις με τη διακριτική ονομασία Ολυμπιακός Β - Αναπτυξιακή Ομάδα, με διαφορετικό, νεανικό ρόστερ, μέχρις ότου αλλάξουν τα κακώς κείμενα στο ελληνικό μπάσκετ.

Η απόφαση που ελήφθη από τη διοίκηση και τους ανθρώπους του οργανισμού βρήκε τεράστια στήριξη στους κόλπους των φιλάθλων της ομάδας. Τις σεζόν που ακολούθησαν (2019-20 και 2020-21), ο σύλλογος αγωνίστηκε κανονικά στην Ευρωλίγκα αλλά όχι στην BasketLeague.

Τον Ιανουάριο του 2020 ο Γιώργος Μπαρτζώκας «έπιασε» ξανά λιμάνι και η ομάδα επέστρεψε, την αγωνιστική χρονιά 2021-22 (ως δευτεραθλήτρια της Α2), στα μεγάλα ελληνικά σαλόνια με εμφατικό τρόπο! Κατέκτησε το Πρωτάθλημα, το Κύπελλο Ελλάδος και το Super Cup, ενώ «δήλωσε» παρών και στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας στο Βελιγράδι! Είχε προηγηθεί η οριστική αλλαγή σελίδας στο ταλαιπωρημένο ελληνικό μπάσκετ.

Το 2022-2023 η ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα συνέχισε να δέχεται τους επαίνους ολόκληρης της μπασκετικής Ευρώπης για το θέαμα που παρουσίαζε στο παρκέ. Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν ως το Φάιναλ Φορ του Κάουνας στη Λιθουανία -ως πρώτοι στη Regular Season- και τελικά κατέλαβαν τη 2η θέση. Στον ημιτελικό ξεπέρασαν το εμπόδιο της Μονακό με ένα σπουδαίο comeback (ιστορικό επιμέρους σκορ 27-2), όμως, ένα σουτ τους στέρησε την 4η ευρωπαϊκή κούπα (ηττήθηκαν από την Ρεάλ Μ. 79-78). Στις εγχώριες διοργανώσεις ο Ολυμπιακός έφτασε σε ένα ακόμα τρεμπλ, κατακτώντας Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Super Cup!

Τη σεζόν 2023-2024 η ομάδα του Πειραιά πρόσθεσε στο παλμαρέ της ένα ακόμη Κύπελλο Ελλάδος και ένα Super Cup. Επίσης, κόντρα στις αντιξοότητες και την ατυχία, κατάφερε για 3η σερί φορά να φτάσει σε  Φάιναλ Φορ, αυτό του Βερολίνου, όπου κατέλαβε την 3η θέση.