Skip to main content

ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιμετωπίζουμε την καλύτερη επίθεση της Ευρωλίγκας

Ο κόουτς Σφαιρόπουλος μίλησε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού για τον αγώνα της Πέμπτης με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τα στοιχεία του αγώνα εκείνα που θα παίξουν σημασία ώστε οι «ερυθρόλευκοι» να πανηγυρίσουν την τέταρτη νίκη τους.

«Είμαστε μπροστά σε ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι με μία πολύ καλή ομάδα, την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Έχουμε ένα πολύ δύσκολο έργο. Αντιμετωπίζουμε μία πολύ ποιοτική ομάδα με μεγάλο ταλέντο. Μια ομάδα που σκοράρει πολύ εύκολα. Έχει την καλύτερη επίθεση στην Ευρωλίγκα. Και γενικά είναι μια ομάδα που παίζει για πολλά χρόνια μαζί και έχουν τον ίδιο προπονητή. Είναι σημαντικό να μπούμε δυνατά στο παιχνίδι, να παίξουμε καλύτερη άμυνα από ό,τι παίζαμε μέχρι τώρα για να μπορέσουμε να σταματήσουμε τον επιθετικό τους οίστρο. Πρέπει να ελέγξουμε το παιχνίδι από την άμυνα χωρίς να παραμελήσουμε την επίθεσή μας. Η ΤΣΣΚΑ έχει παίκτες που μπορούν να σε σκοτώσουν και για αυτό πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο πλάνο που έχουμε καταρτίσει για να μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε πιστά σ’ όλο το παιχνίδι και με την βοήθεια του κόσμου, πιστεύω θα γεμίσει το ΣΕΦ, να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα».

Για τον αμυντικό ρόλο του Παπανικολάου απέναντι στα αντίπαλα γκαρντ:  «Η ΤΣΣΚΑ έχει πολλά καλά γκαρντ, όπως ο Τζάκσον και ο Χίγκινς. Έχουν πολύ ποιοτικό ρόστερ. Όλοι οι παίκτες πρέπει να παίξουν καλά – όπως και ο Παπανικολάου – και να είναι προσηλωμένοι στα αμυντικά τους καθήκοντα. Το παιχνίδι θα πρέπει να το ελέγξουμε από την άμυνα μας».

Για το αν πρέπει να πέσει ο ρυθμός του αγώνα: «ο έλεγχος του ρυθμού θα είναι πολύ σημαντικός. Δεν πρέπει να βιαστούμε στην επίθεση, να μη ρισκάρουμε και να πάμε σε καθαρές επιλογές. Πρέπει να παίξουμε πάρα πολύ καλή άμυνα. Αν αφήσουμε τον αντίπαλο να σκοράρει 100 πόντους, τότε το έργο γίνεται πολύ δύσκολο».

Για τη συμμετοχή του Ερικ Γκριν «ακόμα δεν έχει προπονηθεί με την ομάδα. Μάλλον σήμερα θα κάνει ένα ατομικό πρόγραμμα απ’ ότι μίλησα με τους γιατρούς και τους συνεργάτες μου, αύριο στην χαλαρή προπόνηση θα δούμε πώς είναι και θα αποφασίσουμε την τελευταία στιγμή. Αν δεν παίξει, έχουμε παίκτες που μπορούν να καλύψουν το κενό του. Όλοι πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμοι. Το έχω πει αυτό και ο καθένας πρέπει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό».

Για το περσινό παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ στο οποίο ο Ολυμπιακός είχε ήδη αποκλειστεί, έχασε το ματς αλλά ο κόσμος ήταν στο πλευρό της ομάδας και την αποθέωσε: «θέλουμε τον κόσμο κοντά μας. Το ξεκίνημα είναι αρκετά καλό. Πιστεύω ότι ο κόσμος βλέπει κάτι διαφορετικό φέτος και το χαίρεται. Καταλαβαίνει πως το πρωτάθλημα είναι πιο δύσκολο και πως η υποστήριξη του πρέπει να είναι πιο θερμή. Όσο περνάει ο καιρός το γήπεδο θα γεμίσει ακόμα περισσότερο και τους θα έχουμε στο πλευρό μας όπως κάνουν πάντα. Θέλουμε τον κόσμο κοντά μας σε κόσμιο πάντα πλαίσιο και με τη φωνή του και τον παλμό του να σπρώχνει την ομάδα προς το θετικό αποτέλεσμα».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Τι να το κάνω αν βάζω 20 πόντους και χάνει η ομάδα;»

Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε στην ανοιχτή προπόνηση για τον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ: «Σε ένα παιχνίδι στην έδρα σου υπάρχει έξτρα κίνητρο λόγω του ότι παίζεις μπροστά στους φιλάθλους σου είτε ο αντίπαλος λέγεται ΤΣΣΚΑ ή οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να είναι. Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας ανέπαφη και είναι ευκαιρία να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι ύστερα από μια άσχημη εμφάνιση απέναντι στον Κολοσσό. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του αγώνα και να είμαστε συγκεντρωμένοι σε κάθε λεπτό του απέναντι σε μια πολύ ταλαντούχα ομάδα».

Ο «Παπ» ρωτήθηκε για το αν τέτοια παιχνίδια με δυνατούς αντιπάλους θεωρούνται και πιο εύκολα; «Δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα παιχνίδια για μας. Εμείς δεν στηριζόμαστε στο τι θα κάνει ο αντίπαλος αλλά στο τι θα κάνουμε εμείς. Αν μέσα στο παρκέ παίξουμε αυτό που μπορούμε και θέλουμε και ο αντίπαλος μας κερδίσει τότε θα ξέρουμε ότι έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό. Το μπάσκετ που παίξαμε απέναντι στον Κολοσσό δεν μας ευχαριστεί και πρέπει σε κάθε παιχνίδι να είμαστε έτοιμοι».

Όσο για το τι πρέπει να κάνουν αυτός και οι συμπαίκτες του απέναντι στους Ρώσους; «Η ΤΣΣΚΑ έχει μεγάλο πλουραλισμό και πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι. Σεβόμαστε την ΤΣΣΚΑ αλλά κι εμείς είμαστε Ολυμπιακός. Πρέπει να πάρουμε δύναμη από τα πάντα, κι από τον κόσμο, κι από την άμυνα μας και την αυτοπεποίθησή μας να την πάρουμε από κει, να τρέξουμε το γήπεδο και να φέρουμε το παιχνίδι στα δικά μας μέτρα».

Ο Παπανικολάου που στα τελευταία παιχνίδια παίζει άμυνα στα αντίπαλα γκαρντ ρωτήθηκε για το αν την Πέμπτη θα τον καλέσει ο κόουτς Σφαιρόπουλος να σταματήσει τον Ντε Κολο και τι είναι έτοιμος να κάνει; «Ότι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω την ομάδα. Σε μια ομάδα δεν είναι η αρχή και το τέλος οι πόντοι, το ποιος θα παίξει, ποιος θα πάρει τα ριμπάουντ. Υπάρχουν οδηγίες και πράγματα που δεν μπορείς να τα γράψεις σε μια κόλλα χαρτί. Εγώ είμαι νικητής και θέλω να κερδίζει η ομάδα μου. Όσο η ομάδα μου κερδίζει είμαστε όλοι χαρούμενοι. Τι να το κάνω αν ο Παπανικολάου βάζει 20 πόντους σε κάθε παιχνίδι και δεν κερδίζει η ομάδα μου; Έχουμε παίκτες που ξέρουν να το κάνουν καταπληκτικά αυτό το πράγμα, να βάλουν την μπάλα στο καλάθι με πολλούς τρόπους. Εγώ ξέρω που είμαι και τι πρέπει να κάνω. Να κάνω αυτά τα μικρά πραγματάκια που έχει ανάγκη ομάδα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ: «Η ΤΣΣΚΑ είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης και το φετινό φαβορί για τον τίτλο»

Κάθε φορά που ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την ΤΣΣΚΑ, η κλασσική ερώτηση στον Γιώργο Πρίντεζη είναι για το νικητήριο καλάθι στον τελικό της Κωνσταντινούπολης: «Έχουν περάσει πέντε χρόνια από την Κωνσταντινούπολη, οι υποχρεώσεις τρέχουν και έχουν γίνει πολλά πράγματα από τότε. Είναι καλές οι αναμνήσεις για τον κόσμο, αλλά για τους παίκτες οι υποχρεώσεις τρέχουν. Οι στόχοι κάθε φορά παραμένουν μεγάλοι κι αυτή την ερώτηση θα την απαντήσω όταν σταματήσω το μπάσκετ».

Όσο για τα δεδομένα του αγώνα της Πέμπτης με τους Ρώσους; «Παίζουμε απέναντι με την Πρωταθλήτρια ομάδα της Ευρώπης και το φαβορί για να κατακτήσει και τον φετινό τίτλο. Γνωρίζουμε όλοι καλά τι εστί ΤΣΣΚΑ κι αυτό μας δίνει περισσότερο κίνητρο ώστε να είμαστε συγκεντρωμένοι ώστε να πάρουμε μια πολύ μεγάλη νίκη που τη θέλουμε πάρα πολύ».

Τέλος, ο «Πριντ» ρωτήθηκε για τον ρυθμό που θα πρέπει να έχει ο αγώνας για να βοηθήσει τον Ολυμπιακό: «Ο κόουτς έχει δώσει φέτος μεγαλύτερη βάση στην επίθεση, στο να πετυχαίνουμε περισσότερα πιο εύκολα καλάθια και να κάνουμε περισσότερους αιφνιδιασμούς,.  Έχει αλλάξει όμως η Ευρωλίγκα και απαιτούνται περισσότερες κατοχές. Ίσως αυτό μας βοηθάει. Η άμυνα μας όμως όπως σε παιχνίδια με την ΤΣΣΚΑ παραμένει το δυνατό μας σημείο».