Skip to main content

Μπαρτζώκας: «Ήταν μια πρόταση που δεν μπορούσα να αρνηθώ» (vid)

Ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί αύριο (14/01, 21.00) την Άλμπα Βερολίνου σε μια αναμέτρηση ξεχωριστής σημασίας, όχι μόνο για βαθμολογικούς λόγους, αλλά και γιατί ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο προπονητής που οδήγησε την ομάδα μας στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας το 2013, επιστρέφει στον «ερυθρόλευκο» πάγκο!

Όπως ήταν αναμενόμενο τα φώτα ήταν στραμμένα στον έμπειρο τεχνικό. «Το ότι είδα γνωστά πρόσωπα και φίλους με χαροποιεί, όμως, δεν είναι τίποτα ίδιο σε σχέση με την τελευταία φορά που ήμουν εδώ. Δεν έφυγα με τον καλύτερο τρόπο, ενώ τώρα ήρθα με έναν πολύ καλύτερο. Με εξαίρεση τρεις παίκτες, τα πρόσωπα δεν είναι τα ίδια και οι υπάρχοντες παίκτες δεν είναι ίδιοι ως χαρακτήρες ή ως παίκτες με τότε. Ούτε και εγώ δεν είμαι ίδιος με αυτό που ήμουν πριν πέντε χρόνια. Στη ζωή όλα αλλάζουν. Είναι μια νέα πραγματικότητα», σχολίασε.

Ερωτηθείς αν νιώθει πως το «φορτίο» που καλείται να «κουβαλήσει» είναι μεγάλο, απάντησε: «Πιο δύσκολο ήταν την προηγούμενη φορά που ήρθα, γιατί όταν είχα έρθει ο Ολυμπιακός ήταν πρωταθλητής Ευρώπης και Ελλάδος. Τώρα ο Ολυμπιακός δεν είναι καλά και καταλαβαίνετε πως το έργο μου είναι πιο εύκολο να πάει καλύτερα. Η απόφασή μου να επιστρέψω δεν ήταν συναισθηματική, αλλά καθαρά επαγγελματική. Ήταν μια πρόταση που δεν μπορούσα να αρνηθώ, κατά την γνώμη μου πολύ ελκυστική σε όλες τις παραμέτρους της. Ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο brand name στην Ευρωλίγκα και ένας σύλλογός που ο καθένας θέλει να δουλέψει. Είμαι πολύ χαρούμενος, όμως, θεωρώ πως πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για εμένα. Ότι ήταν να ειπωθεί για εμένα έχει ειπωθεί τις προηγούμενες μέρες. Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ομάδα».

Για το αν είναι έτοιμος να γνωρίσει την αποθέωση στο αυριανό (14/01) ματς, σχολίασε: «Στα Βαλκάνια και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό ξέρουμε όλοι ποια είναι τα συναισθήματα και ποιες οι αντιδράσεις. Όταν γυρίσαμε με την Ευρωλίγκα είχε 20.000 κόσμου στο πάρκινγκ και ήταν το ίδιο πάρκινγκ που έφυγα εγώ. Εγώ τουλάχιστον είμαι προετοιμασμένος και για τα ακραία συναισθήματα σε εισαγωγικά αποθέωσης και αγάπης, αλλά και για το αντίθετο. Οποιοσδήποτε δουλεύει σε ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι έτοιμος για όλα. Δεν έχει τόση σημασία το τι σκέφτεται ο κόσμος, αλλά η καθημερινότητα της ομάδας».

Όταν του ζητήθηκε να κάνει ένα σχόλιο για το «ερυθρόλευκο» ρόστερ, απάντησε: «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το υλικό της ομάδας απεικονίζεται στην θέση που έχει στην βαθμολογία. Η Ευρωλίγκα είναι μια διοργάνωση με πολλά παιχνίδια, ανταγωνίζεσαι με όλους και επί της ουσίας παίρνεις αυτό που αξίζεις. Αυτή τη στιγμή η ομάδα είναι σε μια θέση που αυτή αξίζει μέχρι τώρα. Από κει και πέρα, είμαι σίγουρος πως όλοι είναι πολύ καλύτεροι από αυτό που έχουν δείξει μέχρι τώρα και ατομικά και ομαδικά. Άμεσος στόχος μας είναι να βάλουμε πιο συγκεκριμένους κανόνες, ώστε να παίξουμε καλύτερα».

Ο κόουτς των «ερυθρολεύκων» αρνήθηκε να αναφερθεί σε τεχνικά ζητήματα, αναφορικά με πως θα χρησιμοποιήσει και σε ποιες θέσεις τους παίκτες του. «Δεν θα σας πω αγωνιστικά», είπε και συνέχισε: «Θεωρώ πως ένα από τα προσόντα των προπονητών πρέπει να είναι και η προσαρμοστικότητα. Αυτή τη στιγμή δεν είναι το υλικό που έχω διαλέξει, αλλά δεν έχει σημασία. Είναι το υλικό που αποφάσισα να δουλέψω μαζί του, οπότε αυτή τη στιγμή οι παίκτες είναι αυτοί που θεωρητικά θα ήθελα να είχα επιλέξει. Έτσι πρέπει να πείσω τον εαυτό μου ότι είναι».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στη νοοτροπία που θα έχει ο ίδιος, οι συνεργάτες και οι παίκτες του… «Μένουν 16 αγωνιστικές και με βάση τους αριθμούς θα πρέπει να κάνουμε 11 νίκες. Αυτό από μόνο του φαντάζει πολύ δύσκολο. Οπότε πιο ρεαλιστικό είναι η ομάδα μας να σκέφτεται μόνο το επόμενο παιχνίδι. Αυτή η διαδικασία είναι πιο εύκολη και εφικτή, από το να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να κάνουμε έναν μεγάλο αριθμό νικών σε πολλά παιχνίδια. Εμείς αυτή τη νοοτροπία θα έχουμε και ελπίζω όλοι να καταλάβουν πως με αυτόν τον τρόπο θα δουλέψει η ομάδα. Θα δούμε στο τέλος τι θα καταφέρουμε. Ο Ολυμπιακός έχει έναν ορίζοντα της επόμενης προπόνησης. Να περάσουμε μια συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία, να βάλουμε κάποιους κανόνες και σιγά σιγά να δούμε που πάμε. Προφανώς από τη στιγμή που θα είμαι 2.5 χρόνια εδώ θέλουμε να χτίσουμε. Δεν έχει σημασία τι σκέφτομαι εγώ, αλλά η διοίκηση. Επιμένω, όμως, κι ας ακούγεται κλισέ πως πρέπει να κοιτάμε μόνο το επόμενο ματς».

Τέλος, για την αυριανή (14/01) αντίπαλο του Ολυμπιακού, Άλμπα Βερολίνου, είπε: «Είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρωλίγκα στα σουτ στα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα, που σημαίνει πως είναι καθαρά μια ομάδα ρυθμού. Και αν δεν κάνω λάθος, είναι δεύτερη στα τελευταία δευτερόλεπτα, που σημαίνει πως εκτελεί στο transition, βρίσκει σε ανισορροπία την αντίπαλη άμυνα και επειδή στο μπάσκετ δεν υπάρχει αποκομμένη άμυνα από επίθεση, φυσικά θα πρέπει να αμυνθούμε καλά, αλλά θα πρέπει και να εκτελέσουμε καλά στην επίθεση, χωρίς λάθη και με καλές επιλογές. Να έχουμε καλό επιθετικό ριμπάουντ, γιατί ο πρώτος τρόπος να αμυνθείς στο transition είναι αυτός. Πρέπει να εκτελέσουμε καλά στην επίθεση, έτσι ώστε όταν γυρίσουμε στην άμυνα να μην έχουμε ανισορροπία».

«Θα βοηθήσει την ομάδα και εμένα»

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Κόνιαρης, τόνισε: «Σίγουρα και τα δύο παιχνίδια που ακολουθούν έχουν ένα… πρέπει. Κάναμε μια εκτός έδρας νίκη στη Βαλένθια και θέλουμε έτσι να συνεχίσουμε. Συνήθως μετά από κάτι πολύ καλό δεν ήμασταν τόσο συγκεντρωμένοι στο επόμενο ματς, όμως, τώρα πρέπει να κερδίσουμε».

Για την έλευση Μπαρτζώκα, σχολίασε: « Δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα. Όλα γίνονται σταδιακά. Θεωρώ πως η ομάδα έχει έναν αρκετά καλό ρυθμό τώρα και ο αγώνας με την Άλμπα είναι ένας αγώνας που μαζί με τον κόσμο μας πρέπει να τον κερδίσουμε. Ο κόουτς Μπαρτζώκας είναι ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε την Ευρωλίγκα. Είναι αναγνωρισμένη η αξία του, δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ για αυτό. Σίγουρα, όμως, θα βοηθήσει και εμένα και την ομάδα».