Skip to main content

Μπαρτζώκας: «Όλα διορθώνονται» (vid)

Ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί αύριο (17/01, 20.30) την Μπάγερν Μονάχου, σε μια αναμέτρηση που σύμφωνα με τον προπονητή της ομάδας μας, Γιώργο Μπαρτζώκα, το κλειδί θα είναι η συγκέντρωση.

«Τα πάντα διορθώνονται αρκεί να έχουμε θετική σκέψη», τόνισε ο κόουτς κατόπιν σχετικής ερώτησης. «Και δεν μιλάω μόνο για εμάς μιλάω για όλο τον περίγυρο της ομάδας. Κατά βάση τους παίκτες και όλους γύρω μας. Είναι μια ιδιόμορφη κατάσταση για την ομάδα μας, αλλά είμαι σίγουρος ότι τα πάντα διορθώνονται, αρκεί να είμαστε θετικοί».

Όταν του ζητήθηκε να κάνει ένα σχόλιο για την Μπάγερν σε σχέση και με το παιχνίδι της γερμανικής ομάδας με τον Παναθηναϊκό, που προηγήθηκε, είπε: «Στην φετινή Ευρωλίγκα βλέπουμε μεγάλα σκορ. Δεν είναι τόσο η επιθετική ικανότητα των ομάδων, όσο ότι είναι τόσα πολλά τα παιχνίδια που δεν υπάρχει τόσο πολύ τακτική. Οι παίκτες παίζουν αρκετά για τα νούμερά τους, δεν κάνουν εύκολα φάουλ, θέλουν να κάνουν περισσότερο αυτά που φαίνονται στον κόσμο σημαντικά και όχι αυτά που θέλουν οι προπονητές. Η Μπάγερν έχει επιθετικό ταλέντο, έχει αρκετά καλούς σουτέρ και αυτό το χθεσινό δείγμα ήταν χαρακτηριστικό. Με οποιαδήποτε ομάδα, όπως έγινε και με την  Άλμπα στο δικό μας παιχνίδι, αν δεν είσαι συγκεντρωμένος και επιθετικός στην άμυνα θα έχεις προβλήματα».

Με αφορμή τη συγκεκριμένη απάντηση του ζητήθηκε να τοποθετηθεί στο αν θεωρεί πως πλέον η προπονητική επίδραση είναι μικρότερη στις ομάδες. «Ναι. Συμφωνώ απόλυτα. Πως είναι δυνατόν να προετοιμάσεις μέσα σε μια μέρα ένα ματς; Δεν έχεις τη δυνατότητα και πιο πολύ πρέπει να πηγαίνεις σε μια πεπατημένη. Να έχεις κανόνες που έχεις δουλέψει από το καλοκαίρι και να κάνεις ελάχιστες επισημάνσεις στην τακτική, γιατί αλλιώς δε γίνεται».

Για το αν πρέπει να γίνουν αλλαγές στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ, τόνισε: «Θα είμαι έτοιμος να σας απαντήσω μετά το αυριανό παιχνίδι. Το πρώτο παιχνίδι ήταν διδακτικό για εμένα, γιατί είναι αλλιώς να βλέπεις κάτι από την τηλεόραση, αλλιώς στην προπόνηση και αλλιώς στο παιχνίδι. Γιατί οι αντιδράσεις των ανθρώπων κάτω από την πίεση του αγώνα είναι διαφορετικές σε σχέση με μία προπόνηση. Θεωρώ πως και το αυριανό παιχνίδι θα είναι μια σημαντική παράμετρος για να πάρουμε αποφάσεις. Αριθμητικά είμαστε λίγοι. Με την Άλμπα κατεβήκαμε 11 με τον Χαραλαμπόπουλο που έχει έρθει λίγες μέρες στην ομάδα. Έχουν φύγει δύο ξένοι. Αριθμητικά είμαστε λίγοι και σίγουρα θα κάνουμε προσπάθεια  να ενισχυθούμε. Ήδη στον λίγο χρόνο που μας μένει κοιτάμε παίκτες με τη σύμφωνη γνώμη των Προέδρων, όμως, όπως καταλαβαίνεται η αγορά είναι συγκεκριμένη αυτή την εποχή».

Ερωτηθείς αν είναι παγίδα ή κίνητρο για τον Ολυμπιακό να θεωρεί πως έχει ελπίδες πρόκρισης στους «8», απάντησε: «Δεν μπορείς να αφήσεις μια χρονιά δυο μήνες πριν. Έχω υπάρξει σε ομάδα που είχε αποκλειστεί νωρίς, αναφέρομαι στην Μπαρτσελόνα, αλλά κερδίζαμε τα τελευταία παιχνίδια. Η Ευρωλίγκα είναι έτσι και αλλιώς μια διοργάνωση με λάμψη και δεν μπορείς να είσαι αδιάφορος σε κανένα παιχνίδι. Μαθηματικά φυσικά και έχουμε ελπίδες και θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε αύριο. Όμως, γενικά η φιλοσοφία μας θα είναι να κοιτάμε το επόμενο ματς».

Για το θερμό καλωσόρισμα του κόσμου, σχολίασε: «Από τότε που είχα φύγει από την ομάδα και όποτε με έβλεπαν οι φίλαθλοι γενικά ήταν πολύ ζεστή η αντίδρασή τους. Παραπάνω από ζεστή θα έλεγα και έτσι ήταν και προχθές στο παιχνίδι. Ξέρετε πως αν η ομάδα χάνει, αυτά στην Ελλάδα γρήγορα ξεχνιούνται και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό. Τουλάχιστον εγώ επειδή είμαι Έλληνας ξέρω πολύ καλά πως είναι και δεν έχω πρόβλημα».

Από την πρώτη στιγμή της επιστροφής του στον Ολυμπιακό, ο κόουτς Μπαρτζώκας ξεκαθάρισε πως δέχθηκε την πρόταση των «ερυθρόλευκω», επειδή την βρήκε ελκυστική. Αυτή τη φορά του ζητήθηκε να απαντήσει αν είπε το «ναι» και λόγω της μη συμμετοχής της ομάδας στην Α1. «Ο ανταγωνισμός τους κάνει όλους καλύτερους. Αυτό το παίρνουμε ως δεδομένο. Δεν πρέπει να ξύνουμε πληγές και στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει πληγή. Δεν θεωρώ πως υπάρχει αντικειμενικός, και δεν το περιορίζω στο να είναι φίλαθλος του Ολυμπιακού, που να μη συμφωνεί με αυτό. Το ιδανικό, λοιπόν, είναι να παίζει ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα, αλλά επί ίσοις όροις. Αυτό είναι το θέμα».

Η έλευσή του δημιούργησε όραμα και προσδοκίες στον κόσμο της ομάδας. Για εκείνον, όμως, το κίνητρο της επιτυχίας είναι άλλο… «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο για εμένα από τις προσωπικές μου φιλοδοξίες. Έτσι έχω λειτουργήσει σε όλες τις ομάδες που ήμουν. Πάντα δένομαι συναισθηματικά με την ομάδα που είμαι. Πάντα παίρνω το μέρος των ιδιοκτητών που βάζουν τα χρήματά τους γιατί όπως ξέρετε στο μπάσκετ δεν υπάρχει ανταπόδοση. Για αυτό πρέπει να τον κάνεις να νιώσει πως σέβεσαι αυτό που κάνει. Είναι άλλο να το λες στα λόγια και άλλο στην πράξη. Για το όραμα που αναφέρατε, είμαι σίγουρος πως θα ακολουθήσουν στο μέλλον κι άλλα δείγματα που θα φανεί πως ο κόσμος του Ολυμπιακού μπορεί να έχει όραμα για αυτή την ομάδα».

«Το θέλουμε πιο πολύ»

Τα περιθώρια πρόκρισης έχουν στενέψει για τον Ολυμπιακό και άπαντες έχουν επίγνωση της πραγματικότητες… «Οποίος δεν το έχει καταλάβει ζει σε άλλη πραγματικότητα», σχολίασε ο Σάσα Βεζένκοφ. «Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό που μας έχει πει ο κόουτς, παιχνίδι με παιχνίδι και στο τέλος θα δούμε τι θα γίνει. Πρέπει άμεσα να βελτιωθούμε. Είδαμε τα λάθη μας με την Άλμπα και αύριο πρέπει να κάνουμε ένα πολύ καλό ματς ώστε να κερδίσουμε αυτό τον αγώνα».

Αναφερόμενος στη γερμανική ομάδα, είπε: «Η Μπάγερν είναι μια ομάδα με ποιότητα. Είναι τελείως διαφορετική από την Άλμπα. Είναι μια ομάδα με έμπειρους παίκτες, που ξέρει ανά πάσα στιγμή που να χτυπήσει και όπως είδαμε και στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό μπορεί να βάλει πολλά τρίποντα. Θα πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι, να παίξουμε με ενέργεια και να μπούμε με πιο πολύ πάθος για να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι».

Σε σχέση με το ματς του πρώτου γύρου, τόνισε: «Στο Μόναχο είχαμε κάνει ένα καταπληκτικό παιχνίδι για κάτι περισσότερο από τριάντα λεπτά, όμως στο τέλος χάσαμε τη συγκέντρωσή μας γιατί παίξανε πιο σκληρά από εμάς. Είναι μια ομάδα που παίζει πολύ σκληρά, είναι αθλητική ομάδα που μπορεί να μην πηδάει, αλλά είναι πολύ δυνατή. Οπότε πρέπει να ματσάρουμε αυτή την ενέργεια και να δείξουμε πως το θέλουμε πιο πολύ, γιατί όντως το θέλουμε πιο πολύ και θέλουμε να κερδίσουμε».

Τέλος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τι έφταιξε και κόντρα στο τι γίνεται συνήθως η αλλαγή προπονητή δεν έφερε νίκη, απάντησε: «Το τι έγινε το καλοκαίρι και τι μετά έχει ειπωθεί άπειρες φορές. Δεν έχει νόημα να γυρνάμε στο παρελθόν. Όλοι έχουμε κάνει λάθη, οπότε πρέπει να κερδίσουμε. Η ψυχολογία φτιάχνεται με τις νίκες, οπότε σιγά σιγά πρέπει να αφομοιώσουμε την φιλοσοφία του προπονητή και να δείξουμε ένα καλύτερο πρόσωπο».