Skip to main content

Πάλεψε, αλλά δεν τα κατάφερε

Παρά τις πολλές και σημαντικές απουσίες ο Ολυμπιακός «κοίταξε» στα μάτια την ΤΣΣΚΑ, όμως, (αν και επέστρεψε από το -25) δεν κατάφερε να πάρει τη μεγάλη νίκη.

Ηττήθηκε με 74-75, στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας, σε μια αναμέτρηση την οποία παρακολούθησαν με πολιτικά οι Κώστας Κουφός, Κώστας Παπανικολάου και Χασάν Μάρτιν.

Στο πρώτο πεντάλεπτο ο Ολυμπιακός είχε εξαιρετική αμυντική παρουσία (δέχθηκε μόλις 6π.), αλλά και μηδενική επιθετική παρουσία! Με εύστοχο τρίποντο ο Σάσα Βεζένκοφ πέτυχε στο 5’ τους πρώτους πόντους των «ερυθρολεύκων», που, όμως, ποτέ δεν κατάφεραν να βρουν ρυθμό. Αντίθετα, η ΤΣΣΚΑ κυκλοφόρησε την μπάλα, «χτύπησε» τόσο από την περιφέρεια, όσο και στο «ζωγραφιστό» και με ένα επί μέρους σκορ 18-6 εκτόξευσε την διαφορά στους 15π. (9-24, στο 9’). Ο Γιώργος Μπαρτζώκας... ανακάτεψε την τράπουλα, όμως, η εικόνα της ομάδας μας δεν άλλαξε. Αντίθετα, οι Ρώσοι εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη, τις κακές επιλογές των «ερυθρολεύκων», αλλά και την αμυντική τους ολιγωρία και εκτόξευσαν τον δείκτη της διαφοράς στους 18π. (26-44, στο 20’).

Στην επανάληψη οι φιλοξενούμενοι ανέβασαν ακόμη περισσότερο τον δείκτη της διαφοράς (+25, 26-51) στο 23’, όμως, κάπου εκεί οι «ερυθρόλευκοι» άρχιζαν να δείχνουν σημάδια ... ζωής. Το σύνθημα της αντεπίθεσης έδωσε ο Σακίλ ΜακΚίσικ, ενώ στην συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι Βεζένκοφ, Σλούκας και Πρίντεζης, οι οποίοι μείωσαν στους  8π. (49-57 στο 29’).

Αβίαστα λάθη των «ερυθρολεύκων» έδωσαν την ευκαιρία στην ΤΣΣΚΑ να τρέξει στον αιφνιδιασμό και να αυξήσει ξανά τις αποστάσεις (49-63). Ωστόσο, παρότι ο Οκτάβιους Έλις (το μοναδικό σέντερ που ήταν στην διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα) καθόταν στον πάγκο με τέσσερα φάουλ), ο Ολυμπιακός βρήκε τον τρόπο να κάνει το μεγάλο come back.  Με πρωταγωνιστή τον Σακίλ ΜακΚίσικ μείωσε με ένα επί μέρους σκορ 15-2 στον πόντο (64-65 στο 36’) και μετέτρεψε το ματς σε ντέρμπι!

Με τρίποντο του Βεζένκοφ οι «ερυθρόλευκοι» προσπέρασαν για πρώτη φορά (69-68) στο 37’, ενώ φάνηκε να έχουν το πάνω χέρι στην υπόθεση νίκη, όταν 12.5’’ ο Γιώργος Πρίντεζης ευστόχησε σε λέι απ και έγραψε το 74-73 (στην συγκεκριμένη φάση κέρδισε και το φάουλ, αλλά έχασε τη βολή). 2.6’’ για το τέλος ο Σπανούλης έκανε φάουλ στον Τζέιμς σε προσπάθεια τριών πόντων και ο Αμερικανός με 2/3 διαμόρφωσε το 74-75, που έμελε να είναι το τελικό σουτ, καθώς στην επαναφορά ο Γιώργος Πρίντεζης πήρε το σουτ, όμως, η μπάλα δεν του έκανε το... χατίρι.  

Δεκάλεπτα: 12-24, 26-44, 49-59, 74-57.

Screenshot 2021 02 26 Olympiacos Piraeus vs CSKA Moscow Game

 "Να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι"

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, τόνισε: "Θέλω να συγχαρώ την ΤΣΣΚΑ για τη νίκη. Ήταν εμφανές πως είχαμε δύο τελείως διαφορετικά πρόσωπα, στο πρώτο σε σχέση με το δεύτερο ημίχρονο.Αν προσπαθήσουμε να βρούμε τους λόγους θα έλεγα πως πολλά συμβαίνουν στην ομάδα μας τις τελευταίες εβδομάδες. Ένα σερί ήττων και ο τραυματισμός του Μάρτιν, μετά από εκείνον του Παπανικολάου, αλλά και του Χάρισον. Φαίνεται πως ήμασταν υπό την επήρεια αυτών που συνέβησαν τελευταίως. Στο δεύτερο μέρος, όμως, είχαμε μαχητικό πνεύμα, επιστρέψαμε παρότι βρεθήκαμε να χάνουμε μεγάλη διαφορά. Είχαμε την ευκαιρία να κερδίσουμε την αναμέτρηση, παρότι στα τελευταία λεπτά πολλά συνέβησαν εναντίον μας, ώστε να χάσουμε αυτο το παιχνίδι. Χάσαμε βολές, χάσαμε τζάμπολ, ήταν αυτό το φάουλ πάνω στον Τζέιμς και φυσικά το σουτ του Πρίντεζη. Όλα ήταν εναντίον μας, θα πρέπει, όμως, να κρατήσω την τεράστια προσπαθεια του δευτέρου ημιχρόνου. Παρότι χάσαμε θέλω να συγχαρώ του παίκτες μου. Πρέπει να κρατήσουν το κεφάλι ψηλά και να παλέψουν σε κάθε παιχνίδι ως το τέλος της σεζόν. Στον Ολυμπιακό πρέπει πάντα να κερδίζεις. Όταν δεν κερδίζουμε είναι πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά έτσι όπως είναι η Ευρωλίγκα παίζεις τελικούς από την αρχή της χρονιάς και η πνευματική προσέγγιση αν μια ομάδα λυγίσει από τραυματισμούς ή αρνητικό σερί ή οτιδήποτε είναι πολύ δύσκολο. Το θέμα είναι σε τι κατάσταση είσαι εσύ, αλλά και σε τι κατάσταση βρίσκεις τον αντίπαλο. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι πως η λίγκα είναι πραγματικά δύσκολη. Εμείς χάσαμε τους πιο hustle παίκτες μας Παπανικολάου και Μάρτιν. Αυτοί οι δύο μαζί με τον ΜακΚίσικ είναι εκείνοι που παίζουν με την μεγαλύτερη ένταση το παιχνίδι και αν δεν έχεις ένταση είναι ένα θέμα. Όμως, όλοι όσοι έπαιξαν στο δεύτερο ημίχρονο ήταν στην σωστή κατεύθυνση, έπαιξαν με ένταση, ομαδικά, έκλεψαν μπάλες και παρότι χάσαμε πολλές ευκαιρίες να τελειώσουμε το ματς, θα έλεγα πως η προσπάθειά μας στο δεύτερο μέρος ήταν αξιέπαινη".

Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, δήλωσε: "Θέλω να συγχαρώ τους παίκτες μου για την εκτός έδρας νίκη. Δείξαμε δύο διαφορετικά πρόσωπα στο παιχνίδι ή πιο σωστά δύο διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά εμάς, αλλά και τον Ολυμπιακό. Το πρώτο ημίχρονο μας ανήκε. Κυριαρχήσαμε με την καλή μας άμυνα, τα deflections , ελέγξαμε τα ριμπάουντ, είχαμε 13 ασίστ και μόλις 3 λάθη και λίγο πολύ δεν δώσαμε στον Ολυμπιακό πόντους στο ανοικτό γήπεδο, καθώς είναι μια ομάδα που εξαρτώνται πολλά από τον πρωτεύοντα, αλλά και τον δευτερεύοντα αιφνιδιασμό της. Στο τρίτο ημίχρονο πάνω κάτω ξεκινήσαμε το ίδιο, πήγαμε στο +23, όμως, ο Ολυμπιακός είχε τον πρώτο λόγο με την άμυνά του. Έβαλε ένα μεγάλο κορμί, κυρίως τον Βεζένκοφ στον δημιουργό μας. Είναι κάτι για το οποίο είχαμε προετοιμαστεί στις προπονήσεις, δουλέψαμε πάνω σε αυτό. Σταμάτησαν τη δημιουργία μας και μας ανάγκασαν να κάνουμε λάθη και να τρέξουν σε καταστάσεις ανοικτού γηπέδου. Κάπως έτσι επέστρεψαν στο παιχνίδι. Ήταν ένα σκληρό παιχνίδι που ίσως να ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα, καθώς άξιζε και ο Ολυμπιακός τη νίκη μετά από τέτοιο come back. Είμαι χαρούμενος για τη νίκη, γιατί θα πρέπει να συνοπολογίσουμε πως για εμάς ήταν μια ένα αρχή. Ο Τζέιμς ήταν σχεδόν 20 μέρες εκτός αγωνιστικής δράσης, ο Σενγκέλια ήταν 21 εκτός, ο Κλάιμπερν ήταν σχεδόν δύο μήνες εκτός , ήρθαν δύο νέοι παίκτες που έκανα μόλις πέντε προπονήσεις και αυτές όχι όλοι μαζί, οπότε δεν προσπαθώ να βρω δικαιολογίες, αλλά η ομάδα στο δεύτερο μέρος έμοιαζε λίγο αποσυνδεδεμένη. Και αυτό παίρνει πολλή δουλειά και προσπάθεια για να ξέρουμε τι φέρνει τις δύσκολες στιγμές και πως πρέπει να τις χειριζόμαστε πνευματικά. Βάλαμε, όμως, κάποια μεγάλα σουτ, βγάλαμε κάποιες καλές άμυνες και καταφέραμε να πάρουμε αυτή την πολύ σημαντική νίκη. Θα δουλέψουμε, όμως, και θα γίνουμε καλύτεροι. Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και θα γίνουμε".