Skip to main content

Επέστρεψε το πλεονέκτημα...

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το διπλό του πρώτου τελικού στο ΟΑΚΑ... Ηττήθηκε στο ΣΕΦ από τον Παναθηναϊκό με 66-71 και του... επέστρεψε το πλεονέκτημα έδρας.

Στο πρώτο τετράλεπτο η ομάδα μας ήλεγξε τον ρυθμό και προηγήθηκε με 15-11. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός πίεσε στην άμυνα, "χτύπησε" από τα 6.75μ. και με ένα σερί 10-0 προσπέρασε με 15-21 στο 7'. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου πήγαν σε καλύτερες επιθετικές επιλογές και σε πρώτη φάση ισορρόπησαν το ματς (25-25 στο 9'). Στην συνέχεια πίεσαν στην άμυνα, περιόρισαν στο έπακρο τους παίκτες κλειδιά των "πρασίνων" και έκλεισαν το πρώτο εικοσάλεπτο προηγούμενοι με 43-40.

Η επιστροφή τους στο παρκέ, ωστόσο, ήταν κάτι παραπάνω από υποτονική... Για περίπου έξι λεπτά έχασαν κάθε επαφή με το καλάθι και αυτό που εμπόδισε τον Παναθηναϊκό να πάρει διαφορά μεγαλύτερη των 4π. (43-47) ήταν η καλή τους άμυνα. Βασίλης Σπανούλης και Ιωάννης Παπαπέτρου έδωσαν προσωρινά στους "ερυθρολεύκους" προβάδισμα (50-49). Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν το άλυτο επιθετικό πρόβλημα της ομάδας μας και με ένα επί μέρους σκορ 16-2 εκτόξευσαν την διαφορά στο +13 (52-65) στο 34'.

Με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Πρίντεζη ο Ολυμπιακός μείωσε στους 6π. (61-67, 3:45 για το τέλος), ο Παναθηναϊκός αντιστάθηκε σθεναρά, όμως, οι "ερυθρόλευκοι" δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια... 46.5'' για το τέλος με 1/2 βολές του Μπόμπι Μπράουν μείωσε στους 3π. (66-69). Ακολούθησε το άστοχο σουτ του Τζέιμς (21.8'' για το τέλος), από το οποίο ο Κώστας Παπανικολάου μάζεψε το ριμπάουντ, όμως, χρεώθηκε με φάουλ εκτός φάσης ο Παπαπέτρου πάνω στον Σίγκλεντον (!). Με 1/2 βολές ο Αμερικανός διαμόρφωσε το 66-70, ακολούθησε άστοχο λέι άπ του Βασίλη Σπανούλη, ενώ το τελικό 66-71 "έγραψε" από την γραμμή της φιλανθρωπίας ο Λοτζέσκι, όταν όλα είχαν πλέον κριθεί.

Δεκάλεπτα: 25-27, 43-40, 50-56, 66-71

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 12 (5 ασ.), Μιλουτίνοφ 5, Πρίντεζης 9, Παπανικολάου 6 (10 ριμπ., 4 ασ., 1 κλ., 2 κοψ.), Ρόμπερτς 7 (1), ΜακΛίν 4, Μπράουν 4 (1), Παπαπέτρου 13 (2), Στρέλνιεκς 3(1), Μάντζαρης, Γουίλτζερ 3 (1).

Παναθηναϊκός (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 6, Ρίβερς 5, Γκιστ 8, Λοτζέσκι 13 (2), Καλάθης 18 (3), Τζέιμς 17 (7/12 δίποντα, 0/4 τρίποντα), Βουγιούκας, Λεκαβίτσιους, Όγκαστ 4, Αντετοκούνμπο.

«Σα να φοβηθήκαμε να κερδίσουμε»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλος, τόνισε: «Σήμερα χάσαμε μια ευκαιρία να πάρουμε τη νίκη, από την ολιγωρία που δείξαμε κυρίως στις αρχές της τρίτης περιόδου. Παρόλο που ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με άμυνα ζώνης δεν επηρεαστήκαμε, ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό. Παίξαμε πολύ καλά εναντίον της ζώνης, βγήκαμε μπροστά. Γενικά στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου ελέγχαμε το παιχνίδι. Όμως, θεωρώ πως στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου βιαζόμασταν να τελειώσουμε κάποιες φάσεις, που έπρεπε να τελειώσουμε με πιο αποφασιστικό τρόπο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην σκοράρουμε. Και ενώ στην άμυνα κρατούσαμε και είχαμε δεχθεί μόνο πέντε πόντους στα πρώτα πέντε λεπτά, στην επίθεση είχαμε μία φανερή δυστοκία στις αρχές της 3ης περιόδου και νομίζω πως εκεί κρίθηκε το παιχνίδι. Κάναμε μία ύστατη προσπάθεια στο τέλος με χαμηλό σχήμα και τον Πρίντεζη στην θέση 5. Προσπαθήσαμε να γυρίσουμε το παιχνίδι, τα καταφέραμε, αλλά στο τέλος ίσως θα μπορούσαμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Έγινε το 1-1, πρέπει να ανασυνταχτούμε για να πάμε να παίξουμε το τρίτο ματς μέσα στο ΟΑΚΑ».

«Είναι λογικό όποιος παίζει στην έδρα του, να έχει πιο μεγάλη πίεση. Φάνηκε αυτό και σήμερα. Ιδίως στο δεύτερο ημίχρονο, φαινόταν σα να φοβηθήκαμε να κερδίσουμε. Είχαμε ευκαιρίες και στο ανοικτό γήπεδο να βάλουμε κάποια εύκολα καλάθια, χάσαμε πολλές βολές, ενώ από την άλλη δεχθήκαμε κάποια εύκολα καλάθια στο ένας εναντίον ενός και θεωρώ πως αυτά έκριναν το παιχνίδι».

Από την πλευρά του ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Τσάβι Πασκουάλ, δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι για τη νίκη. Ήταν ένα τυπικό παιχνίδι των πλέι οφ. Και οι δύο ομάδες έπαιξαν καλή άμυνα, προσπάθησαν να ελέγξουν τον ρυθμό. Ήταν ένα παιχνίδι που βήμα βήμα αρχίσαμε να νιώθουμε καλύτερα, στο δεύτερο μέρος παίξαμε σπουδαία άμυνα και πήραμε αυτή την σημαντική νίκη».

Για το τί άλλαξε και ο Παναθηναϊκός παρουσίασε διαφορετική ομάδα, είπε: «Είναι πλέι οφ και στα πλέι οφ κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Καθ' όλη την διάρκεια της σεζόν παίξαμε εξαιρετικά. Κάναμε πολύ καλή χρονιά και για αυτό ήμασταν αήττητοι. Για αυτό έκπληξη ήταν το πως παίξαμε την Κυριακή, παίξαμε απαίσια. Η διαφορά μας νόρμαλ ομάδας με μια καλή είναι ότι όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο αντιδρά. Εμείς αντιδράσαμε. Σήμερα ήταν πιο πιο τυπικό παιχνίδι των πλέι οφ. Όταν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός παίζουν έτσι 1-2 φάσεις μπορούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα».

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το φετινό αήττητο του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, υποστήριξε πως… «Δεν έχω κάτι να σχολιάσω. Κάθε φορά προσπαθούμε να κερδίζουμε. Είναι δύσκολο να το κάνουμε, αλλά όταν κερδίζεις τόσα παιχνίδια στην σειρά είσαι πιο κοντά στο να χάσεις κάποια στιγμή.

Σε ερώτηση αναφορικά με το πόσο σημαντικό είναι να βγαίνουν περισσότεροι από έναν παίκτες… μπροστά, απάντησε: «Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι παίκτες παιχνίδι με παιχνίδι να μας βοηθούν όλο και περισσότερο. Τους χρειαζόμαστε όλους, όμως, κάθε βραδιά είναι διαφορετική. Δεν ξέρουμε τί θα γίνει στην επόμενη, όμως, το πιο σημαντικό είναι ως ομάδα να βρίσκουμε τρόπο να κερδίζουμε. Τώρα έχουμε το ματς της Κυριακής. Είναι ένα νέο παιχνίδι και για τις δύο ομάδες. Παίζουμε στην έδρα μας θα έχουμε λίγη περισσότερη πίεση, θα πρέπει να ελέγξουμε την πίεση, τα συναισθήματά μας και να παίξουμε έξυπνα όπως σήμερα».

Για την μη χρησιμοποίηση του Νίκου Παππά, ξεκαθάρισε: «Ήταν καθαρά θέμα τακτικής. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα άλλου είδος αβαντάζ για εμάς. Παίξαμε αρκετή ώρα με τους ψηλούς. Ήταν θέμα τακτικής και τίποτα περισσότερο. Φυσικά όταν σε μια ομάδα είτε του Παναθηναϊκού, είτε του Ολυμπιακού όταν ένας παίκτης δεν παίζει είναι ο πρωταγωνιστής. Πάντα το ίδιο συμβαίνει».