Skip to main content

Νίκη επί της Ζαλγκίρις, με ρεκόρ από τον "Πριντ"!

Ο Ολυμπιακός επικράτησε στο ΣΕΦ της Ζαλγκίρις Κάουνας με 83-74 (στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής) και επέστρεψε στις νίκες. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση είχε και ιστορικό χαρακτήρα, καθώς ο Γιώργος Πρίντεζης έσπασε το φράγμα των 3.000 πόντων στην Ευρωλίγκα!

print300

 

 

Βασικό χαρακτηριστικό της πρώτης περιόδου, στην οποία τον πρώτο λόγο είχαν οι άμυνες, ήταν η ισορροπία. Οι "ερυθρόλευκοι" ήταν άστοχοι από την περιφέρεια (είχαν 0/4 τρίποντα), όμως, κυκλοφόρησαν καλά την μπάλα (απόδειξη οι 5 ασίστ στο διάστημα αυτό) και έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο με βραχύ προβάδισμα (19-18). Αντίθετα, οι Λιθουανοί βρήκαν στόχο από τα 6.75μ. και κατάφεραν να πάρουν για πρώτη φορά στο παιχνίδι μια διαφορά της τάξης των 6π. (25-31 στο 16'). Ο Ολυμπιακός αντέδρασε άμεσα, "χτύπησε" στην ρακέτα με τους Πρίντεζη και Ριντ και με ένα επί μέρους σκορ 10-2 προσπέρασε με 35-33 (στο 19'). Ωστόσο, η Ζαλγκίρις εκμεταλλεύτηκε τα αμυντικά κενά της ομάδας μας και έκλεισε εκείνη με θετικό πρόσημο το πρώτο εικοσάλεπτο (37-39 στο 20').

Στην επανάληψη οι παίκτες του Κεστούτις Κεμζούρα μπήκαν δυναμικά. Με δύο σερί τρίποντα από τους Πρίντεζη και Κόνιαρη και ένα καλάθι του Μιλουτίνοφ, ο Ολυμπιακός βρέθηκε για πρώτη φορά στο +6 (45-39 στο 25'). Η Ζαλγκίρις προσπάθησε να φέρει τα πάνω κάτω για μία ακόμη φορά (52-49), όμως, με όπλο της την περιφερειακή της ευστοχία, αλλά και την καλή δουλειά (εναλλάξ) των Γουίλι Ριντ και Νίκολα Μιλουτίνοφ στο "ζωγραφιστό", η ομάδα μας εκτόξευσε την διαφορά στο +13 (74-61 στο 35'). Ο αρχηγός , Βασίλης Σπανούλης, φρόντισε να διατηρήσει τις αποστάσεις (81-68 στο 39') και ο Ολυμπιακός χωρίς να δυσκολευτεί έφτασε στην τελική επικράτηση.

Δεκάλεπτα: 19-18, 37-39, 60-55, 83-74.

Ολυμπιακός (Κεμζούρα): Πάντερ, Ρότσεστι 8 (2τρ., 2 ασ.), Μπάλντγουιν, Πολ 14 (2τρ., 3 ριμπ., 2 κλεψ., 1 ασ.), Κόνιαρης 3 (1), Σπανούλης 16 (2τρ., 7 ασ.), Μιλουτίνοφ 14 (8 ριμπ., 2 ασίστ, 2 κοψ.), Βεζένκοφ 2, Πρίντεζης 10 (1), Παπανικολάου 2 (4 ριμπ., 3 ασ., 1 κοψ.), Ρούμπιτ 4, Ριντ 10 (2 ριμπ., 2 κοψ.)

Ζαλγκίρις Κάουνας (Γιασικεβίτσιους): Γουόκαπ 10, Πέρες 5, Λεκαβίτσιους 14 (1), Χέιζ 3 (1), Γιανκούνας 2, Μιλάκνις 1, Γκέμπεν 5, Γιοκουμπάιτις, ΛεΝτέι 4, Λαντέιλ 23(1), Γκριγκόνις 5 (1), Ουλανόβας 2.

 "Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο"

Ο προπονητής του Ολυμπιακού,Κεστούτις Κεμζούρα, δήλωσε μετά τη νίκη επί της ομάδας του Κάουνας: "Πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω τους φιλάθλους μας, που έδειξαν αφοσίωση στην ομάδα, ήρθαν, φώναξαν και μας έδωσαν ενέργεια. Ένα μεγάλο ευχαριστώ. Επίσης θέλω να συγχαρώ τους δύο θρυλικούς παίκτες μας, τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη, που είναι δεύτερος και τρίτος στους σκόρερ στην Ευρωλίγκα. Είμαστε πολύ περήφανοι που παίζουν για εμάς, που παλεύουν μαζί και τους εύχομαι το καλύτερο. Εύχομαι και ελπίζω να έχουμε πολλά καλά χρόνια ακόμη μπροστά μας. Θέλω να συγχαρώ όλα τα παιδιά γιατί δεν ήταν εύκολη η κατάσταση μετά τις ήττες που είχαμε, αλλά έδειξαν χαρακτήρα. Αξίζαμε να κερδίσουμε γιατί παίξαμε ως ομάδα σε όλο το ματς. Στο πρώτο ημίχρονο κάναμε κάποια λάθη και μας πόνεσαν κάποια επιθετικά ριμπάουντ της Ζαλγκίρις. Στο τέλος της βραδιάς κερδίσαμε την μάχη των ριμπάουντ με ένα παραπάνω. Επίσης, στο δεύτερο ημίχρονο ήμασταν πιο επιθετικοί και στις δύο πλευρές του γηπέδου, πετύχαμε κάποια μεγάλα τρίποντα, πήραμε το προβάδισμα και ελέγξαμε το παιχνίδι. Θέλω επίσης να σταθώ στους παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο και βοήθησαν. Ήταν πολύ σημαντικό. Οι νεοαποκτηθέντες, ο Ριντ βγήκε μπροστά και μας έδωσε κάποια πολύ καλά λεπτά. Το ίδιο και ο Ρότσεστι".

Για την επιστροφή του Γουέιντ Μπόντγουϊν στην αγωνιστική δράση, είπε: "Κάναμε μια σοβαρή συζήτηση μαζί του, προσπαθήσαμε να του εξηγήσουμε ξανά τον ρόλο του, τι περιμένουμε από εκείνον και του δώσαμε μια ακόμη ευκαιρία. Η αθλητικότητά του είναι αδιαμφισβήτητη. Μπορεί να μην σκόραρε απόψε, αλλά μας βοήθησε με άλλους τρόπους".

Ερωτηθείς αν η παρουσία των Ελλήνων παικτών αποτελεί παράδειγμα για την υπόλοιπη ομάδα, απάντησε: "Δεν έχει να κάνει με την εθνικότητα των παικτών. Ήταν τακτικές επιλογές. Για παράδειγμα αρχίσαμε τον Παπανικολάου επειδή άρχισε ο Ουλάνοβας. Μετά είδαμε πως ο Πρίντεζης και ο Μιλουτίνοφ πήγαν καλά μαζί, επίσης είδαμε πως Σπανούλης και Κόνιαρης ταίριαξαν. Στα επόμενα ματς μπορεί να δούμε κάτι διαφορετικό".

Τέλος, για το που οφείλεται η βελτίωση του Ολυμπιακού, ειδικά στο τελευταίο δεκάλεπτο σε σχέση με τις ήττες που προηγήθηκαν, απάντησε: "Είχαμε δει πως η Ζαλγκίρις πάντα παίζει το καλύτερο δεκάλεπτό της στο τέλος των αγώνων και για αυτό χρειαζόταν συγκέντρωση για σαράντα λεπτά. Είναι μια ομάδα που δεν τα παρατά ποτέ. Έπρεπε να είμαστε καλοί σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Στο πρώτο μέρος χρησιμοποιήσαμε μεγαλύτερο ροτέισον, για να έχουμε πιο φρέσκια την ομάδα στην συνέχεια. Θέλαμε να παίξουμε με μεγάλη ένταση σε όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορούσαμε. Αυτό θέλουμε να κάνουμε γενικότερα".

Από την πλευρά του, ο προπονητής της Ζαλγκίρις Κάουνας, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, τόνισε: "Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό. Δεν παίξαμε όσο δυνατά είχαμε πει. Ο Ολυμπιακός ήταν υπό πίεση και περίμενα ότι οι μεγάλοι παίκτες θα βγουν μπροστά. Και αν δείτε τα στατιστικά ακριβώς αυτό συνέβη. Έχω παράπονο από την επιθετικότητά μας, σε αυτή την έδρα μόνο έτσι μπορείς να νικήσεις. Στο πρώτο δεκάλεπτο κάναμε μόλις τρία φάουλ και δεχτήκαμε 15 πόντους πριν το μπόνους των βολών. Επιβιώσαμε επειδή μόνο ο Ολυμπιακός δεν ήταν εύστοχος από την περιφέρεια. Στο δεύτερο ημίχρονο μας κέρδισαν με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, βάζοντας τα σουτ". Ερωτηθείς αν θεωρεί πως θα συνεχιστούν οι εκπλήξεις στην διοργάνωση, απάντησε: "Δεν πιστεύω πως υπάρχουν εκπλήξεις. Δεν ξέρω τι είναι έκπληξη στην Ευρωλίγκα. Για μένα δεν είναι έκπληξη να κερδίσει κάποια ομάδα οποιαδήποτε άλλη. Οι ομάδες που έχουν περισσότερο ταλέντο έχουν περισσότερες πιθανότητες να βελτιωθούν στην συνέχεια. Δεν με εκπλήσσει τίποτα πλέον, μιλάμε για την πιο σκληρή λίγκα στον κόσμο".