Skip to main content

Οι άξιοι και η… τούρτα

Όταν οι ημιτελικοί είναι τόσο νωποί είναι σίγουρα δύσκολο για τους πρωταγωνιστές να στρέψουν την προσοχή τους στο επόμενο παιχνίδι. Ο πρωταθλητισμός όμως δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης. Λίγες ώρες μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Φάιναλ Φορ, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Θοδωρής Παπαλουκάς μίλησαν στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. παρέα με τον Τσάβι Πασκουάλ και τον Πιτ Μάικλ…

Όταν οι ημιτελικοί είναι τόσο νωποί είναι σίγουρα δύσκολο για τους πρωταγωνιστές να στρέψουν την προσοχή τους στο επόμενο παιχνίδι. Ο πρωταθλητισμός όμως δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης. Λίγες ώρες μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Φάιναλ Φορ, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Θοδωρής Παπαλουκάς μίλησαν στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. παρέα με τον Τσάβι Πασκουάλ και τον Πιτ Μάικλ…

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης θεωρεί πως η παρουσία του Ολυμπιακού και της Μπαρτσελόνα στον τελικό είναι πέρα για πέρα δίκαιη: «Θεωρώ ότι οι δύο ομάδες του τελικού είναι οι καλύτερες με την πιο σταθερή πορεία στη διάρκεια της χρονιάς. Έχουμε να παίξουμε με μια ομάδα που παίζει καλό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Έχει τον κορμό κι έχει προσθέσει κάποια κομμάτια. Θα είναι ένα δυνατό παιχνίδι από δύο ομάδες που έπαιξαν καλά στην μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν. Ακόμη, όμως, και όταν δεν έπαιζαν καλά, ήξεραν πώς θα διαχειριστούν το παιχνίδι. Έχουν ταλέντο. Θεωρώ πως η ομάδα που θα κάνει τα λιγότερα λάθη έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει».

Όσο για την κούραση; Ο «Δράκος» αφού αποκάλυψε πως ο Μίλος Τεόντοσιτς ταλαιπωρείται από γαστρεντερίτιδα και η συμμετοχή του στον τελικό είναι ερωτηματικό, τόνισε: «Είχαμε πολύ ενέργεια και πάθος. Είναι αλήθεια ότι ξοδέψαμε αρκετή ενέργεια, αλλά πιστεύω ότι θα συγκεντρωθούμε, θα ξεκουραστούμε και θα είμαστε έτοιμοι στον τελικό. Αν θα έπρεπε να κρατήσω κάτι από το χθεσινό παιχνίδι, θα ήταν το πάθος και το καθαρό μυαλό των παικτών μου, οι οποίοι παρότι βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο δεν σταμάτησαν να έχουν θέληση και να παλεύουν μέχρι τέλος. Αντίθετα δεν θα ήθελα να κρατήσω την νευρικότητα που είχα με σε κάποια σημεία. Δε σταματάω ποτέ να πιστεύω πως πάντα η άμυνα θα σε ακολουθεί. Τα πράγματα που μπορούν να σου δημιουργήσουν προβλήματα είναι μια χαμένη μπάλα. Είναι φυσιολογικό και οι δύο ομάδες να θέλουμε να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι. Ομάδες σα και εμάς έχουν συνηθίσει να ζουν με την πίεση και ίσως αυτό κάνει πιο συναρπαστική την δουλειά μας. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή και καθαρό μυαλό».

Ο προπονητής του Ολυμπιακού έκανε ξεχωριστή αναφορά σε Κλέιζα και Τσίλντρες: «Είναι μεγάλη μου χαρά που δουλεύω με δύο παιδιά που έχουν παίξει ΝΒΑ. Αλλά το σημαντικό είναι ότι έχουν έρθει Ευρώπη για να γίνουν καλύτεροι. Ο Τζος έχει πια έναν διαφορετικό τρόπο που αντιμετωπίζει το παιχνίδι. Κι ο Λίνας θα γίνει πιο αποτελεσματικός. Μας δίνουν δυνατότητα να είμαστε κι εμείς πιο αποτελεσματικοί. Βοηθούν και τους άλλους παίκτες, που έχουμε το ταλέντο να παίξουν ακόμη καλύτερα».

Ο εορτάζων Θοδωρής Παπαλουκάς που ξεκίνησε τον ημιτελικό στα 32 του και τον τελείωσε στα 33 του αναφέρθηκε στην τούρτα που ετοιμάζει: «Όσοι αγωνίστηκαν χθες θα πρέπει να πάρουν μεγάλο κομμάτι. Λογικά θα πρέπει να πάρω μια πάρα πάρα πολύ μεγάλη τούρτα. Για ποιον να πρωτοπώ για το χθεσινό παιχνίδι; Για τον Τζος, τον Σοφοκλή , τον Μίλος, τον Λίνας, τον Μπουρουση με το ριμπάουντ του; Όλοι όσοι έπαιξαν έδωσαν το κάτι παραπάνω. Το σημαντικό είναι να είμαστε αύριο σοβαροί και να κερδίσουμε, ώστε μετά να κάνουμε ένα πολύ μεγάλο πάρτι. Το αξίζουμε…».

Ο έμπειρος Θοδωρής Παπαλουκάς απάντησε για το αν ο κουραστικός ημιτελικός θα παίξει ρόλο το βράδυ της Κυριακής: «Όλα αυτά μετράνε μέχρι τις 20.30. Μετά τα ξεχνάς όλα. Εχουμε μπροστά μας μια πρώτης τάξης ευκαιρία αποδείξουμε ότι διαθέτουμε ψυχικά αποθέματα. Πριν έρθουμε εδώ ξέραμε ότι θα παίζαμε στον δεύτερο ημιτελικό, ξέραμε ότι μας περίμενε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι με την Παρτιζάν. Από κει και πέρα ο αγώνας της Κυριακής είναι κάτι άλλο. Οδεύουμε προς το τέλος της σεζόν και όλοι οι παίκτες και ομάδες κουρασμένοι. Αλλά ο στόχος όλων είναι το ευρωπαϊκό. Θα ήταν πιο επίπονο και δύσκολο αν είχαμε χάσει και έπρεπε να συγκεντρωθούμε για να παίξουμε στον μικρό τελικό. Το να συνεχίζεις να κυνηγάς το όνειρό σου είναι το ιδανικό και εμείς συνεχίζουμε… Όταν συμβαίνει αυτό ξεχνάς την κούραση και βρίσκεις τρόπο να γεμίσεις τις μπαταρίες σου».

Όσο για το πώς θα μαρκάρει τον Ρούμπιο; Ο «Τέο» αποθέωσε τον Ισπανό, κυρίως όμως εκθείασε τον Μίλος Τεόντοσιτς: «Θα διασταυρωθούμε έτσι και αλλιώς με τον Ρούμπιο λόγω κατασκευής. Ο Ρούμπιο και ο Τεόντοσιτς είναι το next best thing. Αντιλαμβάνονται καλύτερα το μπάσκετ και είναι κάτι το τελείως διαφορετικό. Χαίρεσαι να τους βλέπεις να παίζουν. Εγώ το έχω ξαναπεί ότι χαίρομαι να βλέπω τον Μίλος ακόμη και στην προπόνηση. Το ίδιο φαντάζομαι θα συμβαίνει και με τους συμπαίκτες του Ρούμπιο, ο οποίος βοήθησε σημαντικά την Μπαρτσελόνα να φτάσει ως εδώ. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια διαφορά ηλικίας. Εκείνος θα παίξει με ενέργεια και εγώ με εμπειρία. Οι μάχες, ωστόσο, δεν είναι σε προσωπικό επίπεδο. Οι ομάδες είναι εκείνες που κερδίζουν και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στους ημιτελικούς. Είναι καλύτερο να κάνεις ένα μέτριο παιχνίδι και να κερδίσει η ομάδα σου, παρά να είσαι καλός και να χάσει».

Για  την αναμέτρηση με τους «μπλαουγκράνα», τόνισε: «Οι πιο σταθερές ομάδες της Ευρωλίγκα βρίσκονται στον τελικό για να διεκδικήσουν το τρόπαιο. Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και η Μπαρτσελόνα είναι ομάδες με ιστορία που έχουν αρκετά χρόνια να κερδίσουν έναν τίτλο και είναι κάτι που το θέλουν πολύ. Την Κυριακή θα υπάρχει πολύ ταλέντο στο παρκέ. Ελπίζω να γίνει ένα καλό παιχνίδι και να μπορέσουμε να το κοντρολάρουμε. Η Μπαρτσελόνα είναι πολύ δυνατή και με το παιχνίδι της είναι ικανή να σκοτώσει κάθε αντίπαλο. Ελπίζω να είμαστε έτοιμοι γιατί έχουμε καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια, όχι μόνο φέτος, αλλά από πέρυσι και έχουμε δουλέψει σκληρά σε όλους τους τομείς. Άξια φτάσαμε ως εδώ και ελπίζω να τα καταφέρουμε στον πολύ δύσκολο και σημαντικό τελικό. Η πληρότητα είναι αυτή που χαρακτηρίζει την Μπαρτσελόνα. Και οι δώδεκα παίκτες της θα μπορούσαν να είναι βασικοί σε ομάδες της Ευρώπης. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Όλες οι ομάδες έχουν τρωτά σημεία, αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Όποιος είναι πιο έτοιμος θα γίνει και πρωταθλητής Ευρώπης».

Τέλος, για την προβληματική κατάσταση στην χώρα μας, είπε: «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει με εμάς. Μακάρι να μπορούσαμε να αλλάξουμε τα πράγματα, αλλά δεν μπορούμε. Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε την δουλειά μας, το χόμπι μας. Κάποιοι άνθρωποι πίσω στην Ελλάδα παλεύουν για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση. Θα ήταν το ιδανικό να μπορούσε από έναν τελικό να αλλάξει η κατάσταση, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται. Θέλουμε κερδίσουμε για να δώσουμε χαρά στους φιλάθλους μας, αλλά θα χαρούν πραγματικά οι Έλληνες αν αλλάξει η κατάσταση και βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο».