Skip to main content

Σφαιρόπουλος: «Η στενοχώρια πρέπει να γίνει πείσμα» (vid)

Η αντίδραση είναι το ζητούμενο σύμφωνα με τον προπονητή της ομάδας μας, Γιάννη Σφαιρόπουλο, εν όψει της αναμέτρησης με την Μακάμπι Τελ Αβίβ (16/01, 21.00) στο ΣΕΦ, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας.

«Έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό παιχνίδι κόντρα και πάλι σε μια επικίνδυνη ομάδα. Η Μακάμπι παίζει πολύ καλά επιθετικά, με ταχύτητα, με transition και έχει ταλαντούχους παίκτες. Το ζητούμενο για εμάς είναι να επιστρέψουμε νίκες. Είναι πολύ σημαντικός ο αντίπαλός μας, όμως, είναι επίσης σημαντικό το ότι πρέπει ανακάμψουμε μετά κακή μας εμφάνιση στην Βιτόρια. Θέλουμε να δείξουμε ξανά το καλό μας πρόσωπο, αυτό θέλουν όλοι στην ομάδα. Θα πρέπει να παίξουμε δυνατά στην  άμυνα . Να σταματήσουμε επιθετικό τους παιχνίδι και το εύκολο καλάθι. Από κει και πέρα, στην επίθεση πρέπει να τρέξουμε, να πετύχουμε εύκολα καλάθια και στο σετ παιχνίδι να έχουμε υπομονή, να διαβάσουμε καλά και βρούμε καλές επιλογές. Θέλουμε τον κόσμο μας στο πλευρό μας. Έχουμε κάνει μια μεγάλη και σημαντική προσπάθεια για να βρισκόμαστε ψηλά και για να συνεχίσουμε έτσι χρειαζόμαστε τους φιλάθλους μας, που με την παρουσία τους θα αποτελέσουν έναν υπέρ μας παράγοντα για να κερδίσουμε την αναμέτρηση».

Ερωτηθείς αν η ήττα στην Βιτόρια είναι ότι πιο δύσκολο είχε ως τώρα η ομάδα του να διαχειριστεί, απάντησε: «Όχι δεν είναι η δυσκολότερη στιγμή. Σίγουρα ήταν μια δύσκολη βραδιά και το αποτέλεσμα δεν τιμά κανέναν.
Όμως υπήρχαν πιο δύσκολες μέσα σεζόν και την φετινή και την περσινή… Για παράδειγμα το να μένεις έξω από τους «16» δεν είναι εύκολο. Είναι πιο δύσκολο να το διαχειριστείς. Δεν είμαστε χαρούμενοι,  είμαστε στενοχωρημένοι για αυτό που έγινε. Αλλά αυτή η στενοχώρια πρέπει γίνει πείσμα, θυμός με καλή έννοια και να αντιδράσουμε».

Για το αν τα άστοχα περιφερειακά σουτ «έριξαν» την ψυχολογία των παικτών του στο ματς στην Ισπανία, είπε πως… «Όντως με την Μπασκόνια χάσαμε πολλά ελεύθερα σουτ. Το ότι δεν τα βάλαμε έριξε ψυχολογία μας και κάπου εκεί αδυνάτισε άμυνά μας και μας πήρε κατηφόρα. Πρέπει να αντιδράσουμε και να γίνουμε πιο σκληροί και δυνατοί πνευματικά. Να πιστεύουμε σουτ μας. Εγώ πιστεύω στους παίκτες μου και στις δυνατότητές τους. Όταν είναι μόνοι τους πρέπει να σουτάρουν. Είναι πνευματικό θέμα το να είσαι έτοιμος όσα και αν έχεις χάσει να βάλεις το επόμενο…».


Για το πόσο επηρεάζει ο παράγοντας κούραση από τα αλλεπάλληλα ταξίδια, αλλά και από τα συνεχόμενα ταξίδια, υποστήριξε: «Το ότι έχουμε πολλά παιχνίδια από τη μία είναι δύσκολο να το διαχειριστείς ενεργειακά και πνευματικά. Από την άλλη, όμως, το πρόγραμμα σε ωθεί να ξεπερνάς προηγούμενο ματς και να αφοσιώνεσαι επόμενο. Για εμάς είναι μια καλή ευκαιρία να μπούμε για να αντιδράσουμε και να συνεχίσουμε έτσι. Είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι».

«Να είμαστε πιο δημιουργικοί»

Άμεση ανάκαμψη είναι ο στόχος σύμφωνα και με τον Γιάνις Στρέλνιεκς. «Μετά την σκληρή ήττα στην Βιτόρια, όπου κάναμε το χειρότερό μας φετινό παιχνίδι μέχρι τώρα, θα πρέπει να ανακάμψουμε. Οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο ματς ως μάθημα για να βελτιώσουμε το παιχνίδι μας».

Ερωτηθείς για τον τραυματισμό του, απάντησε… «Δεν ήταν τόσο  σοβαρός. Ας πούμε ότι οι μυς ήταν λίγο κουρασμένοι. Είναι μεγάλη η σεζόν για εμένα δεδομένου ότι είχα υποχρεώσεις και με την Εθνική ομάδα. Αλλά τώρα νιώθω καλά. Οι μυς μου είναι μια χαρά και δουλεύουμε για να βελτιωθεί η κατάστασή μου κι άλλο».

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα άσχημα περιφερειακά ποσοστά, υποστήριξε πως… «Φυσικά και πρέπει να βελτιώσουμε τα ποσοστά μας στο τρίποντο, αλλά πρέπει να βρούμε κι άλλους τρόπους να σκοράρουμε. Πρέπει να πάμε στο καλάθι, να πάρουμε φάουλ για να εκτελέσουμε βολές ή να επιτεθούμε με λέι απ. Πρέπει να είμαστε πιο δημιουργικοί».

Τέλος, για το πως του φαίνεται που πλέον οι απουσίες δεν είναι τόσες πολλές, είπε: «Είναι πάντα καλύτερα όταν έχεις όλους τους παίκτες έτοιμους. Εμείς ακόμη περιμένουμε… Ο Αγραβάνης πιθανότατα θα χάσει πολύ χρόνο, όμως, ο Κιμ (Τιλί) θα επιστρέψει σύντομα… Τώρα έχουμε πίσω τον αρχηγό μας και θα πρέπει να βάλουμε όλα τα ΄κομμάτια’ μαζί  για να γίνουμε όσο καλύτεροι γίνεται».

«Διαφορετικό ματς»

Από την πλευρά του ο σέντερ του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπόγρης, δήλωσε: «Είναι ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για εμάς το αυριανό, απέναντι σε μια ιδιαίτερη ομάδα, εδώ στην έδρα μας. Θεωρώ πως μετά το κακό αποτέλεσμα στην Μπασκόνια είναι μια καλή ευκαιρία για εμάς να αντιδράσουμε και θεωρώ πως ήρθε η ώρα να σπάσει αυτή η παράδοση που υπάρχει με την Μακάμπι να μας κερδίζει εδώ. Θέλουμε να πάρουμε μια νίκη από μια ομάδα που παίζει διαφορετικά από εμάς να επιβάλουμε το ρυθμό μας και να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα».

Το διπλό στο Ισραήλ είναι πολύ μακρινό για τον Μπόγρη, που αρνήθηκε να σταθεί σε αυτό… «Θα είναι διαφορετικοί σε σχέση με το παιχνίδι του πρώτου γύρου, γιατί δεν είχαν προλάβει να «δέσουν» ως ομάδα. ΟΙ δύο κοντοί είναι ο κινητήριος μοχλός τους, γιατί βάζουν 30 πόντους μαζί και δημιουργούν άλλους 20 για την ομάδα, οπότε 50 περνάνε από τα δικά τους χέρια. Και είναι κλειδί και ο Ντεσόν Τόμας, που κάνει ζημιές από το λόου πόστ ως τριάρι, ή ως τεσσάρι με το τρίποντο στην επίθεση. Αυτοί οι τρεις λοιπόν «ελέγχουν» περίπου 65 πόντους σε κάθε αγώνα για την Μακάμπι. Αν θέλουμε να πάρουμε τη νίκη θα πρέπει να είμαστε σκληροί στην άμυνα, να μην τους αφήσουμε να τρέξουν, γιατί αυτό θέλουν, τον αιφνιδιασμό. Αν είμαστε σκληροί αμυντικά, όπως ήμασταν όλη τη χρονιά με μια κακή παρένθεση στον προηγούμενο αγώνα, θα είμαστε στο σωστό μονοπάτι για να πάρουμε τη νίκη».

Τέλος για την επιστροφή των τραυματιών, σχολίασε: «Όταν είμαστε περισσότεροι και υπάρχουν περισσότερες επιλογές είμαστε χαρούμενοι, γιατί μπορείς από κάθε παίκτη να πάρεις το μάξιμουμ. Δεν το έχουμε συνηθίσει ως τώρα με τις συνεχείς απουσίες, αλλά είμαστε γεμάτη ομάδα, με δώδεκα παίκτες και ο καθένας μπορεί να βοηθήσει. Ο κόουτς έχει την πολυτέλεια κι εμείς την ποιότητα να δώσουμε λύσεις. Είμαστε καλά και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι και να μην έχουμε άλλες ελλείψεις ως το τέλος της χρονιάς».