Skip to main content

«Πρέπει να νικήσουμε»

Γιώργος Μπαρτζώκας και Αντώνης Κόνιαρης μίλησαν για το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Μπασκόνια (Πέμπτη 30/01, 21:00, Novasports) και ουσιαστικά συμφώνησαν πως πρόκειται για must win παιχνίδι για τους «ερυθρόλευκους».


«Ελπίζω να παρουσιάσουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με το παιχνίδι απέναντι στη Ζενίτ. Πιστεύω πως η ομάδα θα δώσει παραπάνω από το 100%, πρέπει να κερδίσουμε. Ξέρουμε πως η συνέχεια είναι δύσκολη αλλά αν δούμε ένα-ένα τα ματς, αυτό είναι ένα ματς που πρέπει 100% να το κερδίσουμε. Σίγουρα η πίεση επάνω στα γκαρντ θα παίξει σπουδαίο ρόλο, αυτό έχουμε βάλει ως στόχο και εμείς λόγω των απουσιών που έχουν, ξέρουμε ποιοι είναι οι παίκτες τους και τι πρέπει να κάνουμε» είπε αρχικά ο Αντώνης Κόνιαρης, ο οποίος στη συνέχεια ρωτήθηκε για τη σπουδαία εμφάνιση του Βασίλη Σπανούλη στην Αγία Πετρούπολη και εάν ο αρχηγός του Θρύλου αποτελεί το παράδειγμα που πρέπει όλοι να ακολουθήσουν. «Φυσικά. Ο Βασίλης είναι ο αρχηγός και ηγέτης της ομάδας, το έχουμε πει τόσες φορές. Πρέπει όλοι μας να προσπαθήσουμε περισσότερο και να είμαστε συγκεντρωμένοι στο πλάνο του προπονητή».

Όσο για τη φιλοσοφία που προσπαθεί να περάσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας στην ομάδα, ο Έλληνας γκαρντ απάντησε πως «έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο ο κόουτς, πρέπει όλοι να το ακολουθούμε, όποιος μπορεί θα είναι μέσα στο παιχνίδι, θα είναι καλός και θα κερδίζει η ομάδα πάνω από όλα. Η φιλοσοφία του κόουτς, δεν αναλύεται από εμένα, θα τη δείτε και μέσα στα παιχνίδια, αλλά σίγουρα είναι αρκετά διαφορετική από τον προηγούμενων προπονητών που είχαμε».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον νέο παίκτη της ομάδας, Οκτάβιους Έλις, ο Κόνιαρης εξήγησε πως «τον έχουμε δει όλοι, ξέρουμε ποιος είναι, βοηθάει ήδη πάρα πολύ και πιστεύω πως θα βοηθήσει και στο παιχνίδι. Πιστεύω χρειαζόμασταν έναν ψηλό σαν τον Έλις και είμαι πολύ χαρούμενος που είναι εδώ μαζί μας».

 

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τόνισε πως αυτό που θέλει είναι να «παρουσιάσουμε καλύτερη εικόνα σε σχέση με εκείνη στη Ζενίτ. Θέλουμε να δούμε κάτι καλύτερο. Καταρχήν, τις συνθήκες ενός αγώνα δεν τις διαμορφώνεις μόνο εσύ, αλλά και ο αντίπαλος. Η Μπασκόνια, είναι σε μια θέση βαθμολογική και αγωνιστική, παρόμοια με τη δική μας. Δεν χωρά αμφιβολία πως πρόκειται για ομάδα με ποιότητα. Το ότι κέρδισε τη Ρεάλ Μαδρίτης εκτός έδρας δείχνει ότι έχει ποιότητα, αλλά προσπαθεί να βρει χημεία και να το δείξει. Έχει πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της, τώρα προσέθεσε έναν ποιντ γκαρντ και θα πρέπει να παίξεις καλά αν θες να τη νικήσεις».

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του Έλις στο ματς με τη Μπασκόνια, ο Έλληνας τεχνικός εξήγησε πως «όταν προσθέτεις έναν παίκτη, είναι λίγο gambling το να προβλέπεις τι θα γίνει. Μπορεί να ανταποκριθεί και να βγάλει ενθουσιασμό, μπορεί και να είναι σαν χαμένος όμως. Εξαρτάται από πολλά το πώς θα παρουσιαστεί, από τον χαρακτήρα του παίκτη, από το προπονητικό πρόγραμμα από το πώς θα τον χειριστεί ο προπονητής. Επειδή είναι μια κομβική θέση του ποιντ γκαρντ, αλλά χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί. Ταυτόχρονα έχουμε και εμείς νέο παίκτη και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα ενταχθούν αυτοί οι δύο παίκτες».

Για τα κριτήρια που προτιμήθηκε ο Έλις, ο Έλληνας τεχνικός είπε πως η παρουσία στην Ελλάδα και η γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και του τι εστί Ολυμπιακός, έπαιξαν και αυτά ρόλο. «Χωρίς αμφιβολία είναι έτσι. Και η απόφαση που πήραμε για να τον υπογράψουμε, είχε και αυτή την παράμετρο, έπαιζε στην Ελλάδα, ξέρει το μέγεθος του Ολυμπιακού και έχει ρυθμό. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Προμηθέα και να πω ένα “συγγνώμη” που τον πήραμε και τους δημιουργήσαμε πρόβλημα. Χάρηκα πολύ που νίκησαν χθες, αλλά αυτός είναι ο επαγγελματικός αθλητισμός. Οι άνθρωποι έχουν δουλέψει μαζί του και έχει βελτιωθεί, τώρα μένει να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο στο άλλο επίπεδο γιατί κατά τη γνώμη μου το Eurocup και η Ευρωλίγκα έχουν μεγάλη διαφορά σε ό,τι αφορά την ένταση».

Όσο για το εάν τον προβλημάτισε η παρουσία των Αμερικάνων στην Αγία Πετρούπολη που έμειναν στο μηδέν επιθετικά, ο Έλληνας τεχνικός απάντησε πως «καταρχήν το ότι έμειναν στους μηδέν πόντους δεν ήταν τόσο σημαντικό για εμένα. Φυσικά είναι ένα γεγονός και ένα στοιχείο που πρέπει να αξιολογήσουμε. Το χειρότερο από όλα ήταν πως δεν συμμετείχαν σε κάποιους τομείς του παιχνιδιού που είχαμε δώσει έμφαση στην προετοιμασία. Δεν είναι ότι δεν σκόραραν, μπορεί να μη σκοράρεις, αλλά να κάνεις άλλα χίλια πράγματα. Και δυστυχώς αυτό ματς στοίχισε. Θυμάστε όμως, που έχω πει πως ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να τη βγάλει καλά τη χρονιά με 3-4-5 παίκτες, αλλά χρειαζόμαστε να έχουμε περισσότερους παίκτες σε καλή μέρα γιατί έτσι είναι το μπάσκετ, όχι γιατί είναι ο Ολυμπιακός έτσι. Θυμάστε με τη Μπάγερν που έπαιξαν περισσότεροι παίκτες καλά, νικήσαμε 20 πόντους».

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης και εάν ο Ολυμπιακός είναι στην αγορά. «Κοιτάξτε, επειδή είμαστε αριθμητικά λίγοι, είμαστε στην αγορά να κοιτάξουμε και για γκαρντ, αλλά αν είναι μια περίπτωση σαν του Έλις, θα προχωρήσουμε, εάν όχι δεν θα κάνουμε αλλαγή απλά για να κάνουμε. Η ομάδα έχει κάνει πάρα πολλές αλλαγές σε παίκτες και προπονητές και κάθε φορά που μπαίνει νέος παίκτης, διαταράσσεται η χημεία της ομάδας και αυτό δεν είναι καλό. Δεν είμαι υπέρ των αλλαγών, κανείς προπονητής δεν είναι υπέρ των αλλαγών θεωρώ».